ART ONLINE | Sunetele culorilor lui KANDINSKY, o expoziție multisenzorială online

Te-ai întrebat vreodată ce sunete scot culorile? Google Arts & Culture împreună cu Centre Pompidou aduc un omagiu celebrului pictor rus Wassily Kandinsky (1866-1944), co-fondator a mişcării expresioniste Der Blaue Reiter şi unul dintre pionierii artei abstracte, prin organizarea unei expoziții virtuale, Sounds Like Kandinsky, în care tehnologia și arta se îmbină perfect, permițându-ne să avem parte de o experiență multisenzorială sub forma unei călătorii într-o lume a culorilor, stărilor și sunetelor interconectate.

Elementul de noutate este reprezentat de Play a Kandinsky, un program interactiv pe care Google ni-l pune la dispoziție pentru a ne ajuta să înțelegem lucrările de artă din perspectiva autorului, pictorul fiind sinestet. Kandinsky traducea formele și culorile în sunete, armonii și vibrații care, la rândul lor, se constituiau în modele și texturi. Sinestezia a fost inima unei estetici a „disonanței”, iar experimentul este interesant prin faptul că pare să îți ofere cel puțin o idee despre cum este să ai mai multe simțuri activate de aceiași stimuli. Antoine Bertin și NSDOS (Kirikoo Des) sunt muzicienii care au încercat să reproducă sunetele ce l-ar fi inspirat pe Kandinsky să picteze „Yellow Red Blue” în 1925. Aceștia au analizat paginile de jurnal în care artistul își nota efectele sinestezice pe care le simțea când picta și au încercat să determine cum ar suna dintr-o perspectivă actuală. Avem opțiunea de a ne crea în program propriile compoziții în funcție de starea de spirit.  

În afară de experimentul interactiv, în cadrul galeriei virtuale, ce este disponibilă pentru a fi explorată gratuit prin intermediul platformei Google Arts & Culture, avem acces la imagini de calitate superioară cu tablourile lui Kandinsky, dar și la o mulțime fotografii și documente rare din arhiva personală, o monografie ce reunește desene, schițe, scrisori, palete, pensule și alte obiecte care i-au aparținut artistului, din bogata colecție donată Centrului Pompidou de soția sa, Nina Kandinsky. „Galeria de buzunar” permite practic oricărei persoane care are un smartphone sau o tabletă să rătăcească printr-o expoziție personalizată în realitate augmentată și să arunce o privire atentă asupra unora dintre cele mai renumite opere de artă ale lui Vassily Kandinsky. Mai mult de atât, ne sunt puse la dispoziție, printr-o interfață foarte prietenoasă, o mulțime de informații despre viața și arta acestui personaj atipic și interesant.

  • Text de Delia Mitrache.

Delia Mitrache

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter