Câteva tipuri de bere craft pe care trebuie să le încerci

Să să cunoști sau să guști toate tipurile de bere care există, este o misiune cu adevărat imposibilă. E destul de simplu de înțeles de ce, pentru că berea craft este într-o continuă expansiune și experimentare, ceea ce înseamnă că zilnic apare un nou sortiment sau un nou brand care îmbogățește acest univers. Cei care cred că berea se împarte în blondă, neagră și albă, trăiesc în minciună sau ignoranță. Berile craft sunt extrem de diversificate, iar împărțirea lor se face ținând cont de multe aspecte, dar iată pe câteva pe care oricine ar trebui să le încerce măcar o dată în viață

Pilsner sau Pils (5% alc.)

este o bere lager de culoare aurie, cu un grad de amăreală care variază în funcție de hameiului folosit. Denumirea provine de la orașul unde a fost creată pentru prima dată: Pilsen (Plzeň), Cehia. Majoritatea berilor industriale de la noi copiază acest stil.

Weissbier (5-5,5% alc.)

este o bere cu specific bavarez și obținută prin includerea printre ingrediente a cel puțin 50% malț de grâu. Drojdia este cea care îi dă aroma specifică de banane și cuișoare. Merge de minune mai ales în zilele caniculare, deoarece are un efect revigorant.

Pale Ale (4-5% alc.)

poate avea o gamă largă de culori, de la galben-auriu până la nuanțe roșiatice, iar când vine vorba de gust, această băutură combină malțurile fructate și cu gust de biscuit cu hameiul floral. Rezultatul este de multe ori unul care-ți surprinde papilele gustative.

India Pale Ale sau IPA (5-7% alc.)

este vedeta berilor craft. Legenda spune că acest tip de bere a fost realizat de trupele britanice care călătoreau pe mare spre India, cu scopul de a nu se strica atunci când berea era transportată pe distanțe mari. Astfel, s-au adăugat cantități mai mari de hamei, care acționa ca un conservant, dar care au dat și gustul puternic amar și aromat al berii.

American Pale Ale (5-7% alc.)

este un alt tip de bere craft cu care se experimentează foarte mult, iar hameiul folosit cu precădere pentru acest stil este Cascade sau Citra, care conferă băuturii un gust pronunțat de citrice.
Smoked Beer aka berea afumată (4,5-7% alc.) a fost inițial o specialitate locală din Bamberg (Germania), obținută cu ajutorul unor tipuri de malțuri afumate, care ofereau berii obținute un gust robust. Bineînțeles, gradul de afumare poate da diferite gusturi acestui tip de bere, de la subtil la aproape agresiv.

Cu Tripel (8-12% alc.)

intrăm pe teritoriul berilor puternic alcoolizate. Este o invenție belgiană, dar care a ajuns să fie copiată sau adaptată în multe alte părți ale lumii, cu precădere în State. Cantitatea mare de alcool e dată de zahărul caramelizat folosit, însă gustul îi este mascat de aromelor fructate, care la rândul lor sunt echilibrate de un sortiment de hamei condimentat. Un adevărat deliciu, dar care poate să nu fie pe placul iubitorilor de Pils.

Quadrupel sau Quad (8-14,5% alc.)

este o altă bere puternică de origine belgiană. Este densă și fructată, iar uneori aduce aminte de vin, cu note subtile de ciocolată amăruie și condimente. Având în vedere și conținutul mare de alcool, dar și faptul că este foarte aromată, acest tip de bere se savurează încet, în pahare de tip cupă.

Porter (4-7% alc.)

se realizează din malțuri deschise, adăugând ulterior malțuri mai închise. Acestea din urmă n-au doar rolul de a închide culoarea, dar mai ales de a produce arome surprinzătoare de ciocolată sau cafea, cu note fine de fructe. Acest tip de bere merge de minune cu deserturi, cu clătitele cu sirop de arțar, de exemplu.

Stout (4-7% alc.)

este un tip de bere craft cu multiple variații (dry stout, oatmeal stout, milk stout sau imperial stout) și care se confundă destul de ușor cu berile de tipul Porter. Doar că stout-urile nu pun accentul atât de mult pe conținutul de alcool ridicat, ci pe intensitatea culorii și gustul amar. Ca exemplu, berea Guinness este cel mai renumit stout. Acest tip de bere își trage amărăciunea nu doar din hameiului conținut, dar și din orzul prăjit și nemălțuit. Acesta din urmă este și cel care o transformă într-o băutură seacă, cu acea aromă specifică de arsură.

 

Ascultă și Podcastul Totul despre berea cfaft

 

Soundcloud / Episodul 1

Soundcloud / Episodul 2

 

  • Text de Gruia Dragomir.

  • cover - Photo by Daria Shevtsova from Pexels

  • foto interior absolutebeer.com
  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter