Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/06/2021
Muzică / Muzica nouă

3 x NEW RETRO: SEZONUL PRIMĂVARĂ – VARĂ

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii 3 x NEW RETRO: SEZONUL PRIMĂVARĂ – VARĂ Share 3 x NEW RETRO: SEZONUL PRIMĂVARĂ – VARĂ


Am tot adus în discuție în edițiile precedente un fenomen ce domină lansările ultimelor luni… readucerea în prim plan a esteticilor audio-video ale anilor ’70. Dacă inițial suspectam că avem de-a face cu un revival trecător, iată-ne totuși la jumătatea lui 2021, în continuare ‘’atacați’’ din toate părțile de albume tributare esteticilor trecutului. Lansate pe vinyl, casete, chiar și pe bandă(!), LP-urile momentului sunt proaspete în compoziție și abordare sonoră, dar de-a dreptul oldschool în împachetare și intenție.

WEEZER – Van Weezer

3 x NEW RETRO: SEZONUL PRIMĂVARĂ - VARĂ

Casete video, chitări cu distors și mult entuziasm – asta ne propun americanii de la Weezer în cadrul noului album ce îl comemorează ironic pe regretatul chitarist Eddie Van Halen. Aflați la a doua lansare discografică a anului, Weezer renasc din cenușa pop-ului blând și se întorc nostalgici către vremurile gecilor de piele și ale amplificatoarelor imense. Strecurându-se cu succes prin multitudinea de lansări retro, Van Weezer înlănțuie clișee kitschoase, dar le îmbrățișează atât de asumat, încât rezultatul este unul delicios. Ușor de uitat, dar delicios.

 

GRETA VAN FLEET – The Battle At Garden’s Gate

3 x NEW RETRO: SEZONUL PRIMĂVARĂ - VARĂ

Că tot am menționat revival-ul anilor ’70, Greta Van Fleet excelează în a purta ascultătorul prezentului prin estetica trecutului. Acuzați de mulți ca fiind o copie a mai marilor Led Zeppelin, cei patru (foarte) tineri americani preiau într-adevăr legendarul sunet al britanicilor, dar îl împrospătează, făcându-l mai ușor de digerat pentru noua generație. Augmentat de videoclipuri cu adevărat retro, noul LP oferă o mostră de entuziasm adolescentin, însoțit de piese heavy și versuri cu tentă mitologică. Așadar, închideți ochii, puneți acul pe vinyl și pregătiți-vă pentru o aventură în lumea pletelor în vânt și a pantalonilor strâmți!

 

BIRDY – Young Heart

3 x NEW RETRO: SEZONUL PRIMĂVARĂ - VARĂ

Voyager, piesa ce deschide noul album al cantautoarei britanice, ne introduce în universul visător al acesteia, abilitatea tinerei interprete de a-și destăinui atât de ușor sentimentele aducând aminte de intimitatea compozițiilor lui Joni Mitchell sau Laura Nyro. De altfel, mereu melancolic, Young Heart reprezintă un moment de maturizare artistică a autoarei, faimoasă încă din vremea adolescenței. Însoțit de o copertă tributară esteticii folk a anilor ’60, noul LP gravitează în jurul trăirilor rezultate din urma relațiilor eșuate, reprezentând astfel o creație conceptuală, bine închegată, o adevărată pauză de liniște într-o eră a muzicii perfect produse, dar realmente impersonală.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută