ROKU Gin by SUNTORY

[ Cele mai bune GINURI din lume selectate de Alin Gălăţescu şi Alt_Markt ]

Începem azi un TOP inedit în care o să analizăm cele mai bune ginuri din lume şi o să alcătuim o listă de premiere, lunară, a câte unui brand exemplar.

Scurtă istorie a ginului. Ginul este alcool pur îmbunătăţit cu ierburi şi flori aromate. Din el nu lipseşte niciodată ienupărul. El dă aroma unică şi specifică de GIN. Specialiştii spun că ginul... “încălzeşte, nu arde”! “Căldura vine din calitatea alcoolului, arsura vine din impurităţile reţinute de acesta după distilare. Apoi e vorba de acordurile fine între ienupărul omniprezent, de obicei mediteranean, şi notele de ierburi complexe. Cele florale, de pin sau citrice.”

Toţi au crezut că GINUL vine din Olanda (Ţările de Jos) – de la “GENEVER”, o băutură din plante, cu ienupăr, ce se dădea trupelor ca să le liniştească teama şi să calmeze, numită şi “Curajul olandez”, dar istoria ginului este cu mult mai veche. În anul 70 înaintea erei noastre grecul Pedanius Discorides în al său Tratat de Ierburi Botanice şi apoi în 1055 călugării benedictini din Salerno (Italia), în al lor Compendium Salomita, au accentuat calităţile deosebite ale unei “infuzii de ienupăr în vin”. Aşa a apărut oficial GINUL.

Noi asociem ginul cu Anglia. Dar acolo a devenit popular de-abia în sec. XVII, când ienupărul a început să fie folosit pe scară largă. A fost însă atât de bine primit de localnici, mai ales la londra, încât a fost băut peste măsură şi a dus la distrugeri masive la nivelul oraşului, fiind denumit chiar “Dezastrul mamei” până ce o lege nu a stopat dur acest exces.

Acum însă ginul nu mai este atât de axat doar pe ienupăr, din ce în ce mai multe distilerii de succes adăugându-şi propriile reţete, devenite renumite, de elemente botanice multiple şi inedite. O astfel de mare reuşită a fost – surprinzător – în Japonia. Cândva asociată exclusiv cu sake-ul, acum a reuşit să creeze unele dintre cela mai apreciate ginuri din lume.

Un astfel de gin de marcă este şi cel ce primeşte Premiul lunii mai “SPIRITS AWARD” by Alt_Markt şi Alin Gălătescu: ROKU Gin, al vestitei distilerii japoneze SUNTORY inaugurate în 1899. ROKU înseamnă “ŞASE” în japoneză. Acesta este un acord fin de ienupăr şi 6 elemente botanice specific Japoniei. Regăsim aici florile şi frunzele de cireş, ceaiul verde – Sencha şi Gyokuro, portocale Yuzu şi piperul sansho. Alături de ele: coriandru, cardamom, scorţişoară, angelica şi coajă de lămâie. Echilibrul său interior face din ROKU Gin o lume distinctă, de mare calitate, ce reacţionează perfect în orice combinaţie dorită – simplu sau în diverse tipologii de cocktailuri – unul dintre reperele universului ginului de calitate.

  • Text de ALIN GĂLĂŢESCU, Senior Editor

Alin Gălățescu, Senior editor Zile și Nopți

Alin este analist de Modă și LifeStyle / Creator de Evenimente: SOIREES DE LA MODE, GALA AVANPREMIERE, FASHION MOMENTS, SPRING - SUM­MER - EVENING GALA, BEST NEW COMMERS/ Consilier de Imagine și de Brand / Creator de Proiecte Speciale de Film și Fotografie Arty.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter