Brașovul din alte țări

Se spune că ”home is where your heart is” . În cazul nostru, avem și inima și casa în același punct pentru că Brașovul este de neînlocuit și de nestrămutat. Evident, mai sunt orașe care se fie înconjurate de frumuseți naturale ca ale Brașovului. Însă al nostru are un farmec aparte. Totuși, există și alte localitați din lume care poartă numele german al Brașovului. Kronstadt poate fi găsit în alte patru locuri din întreaga lume.

Probabil cel mai cunoscut dintre toate este orașul-port Kronstadt, din districul rusesc Sankt Petersburg. Alfat pe insula Kotlin, situată la 30 de kilometri vest de Sankt Peteresburg, Kronstadt a fost fondat în secolul 18 de Petru cel Mare, în scop comercial, dar care, apoi, a devenit un punct strategic defensiv foarte important. Flota Baltică a Rusiei s-a aflat aici multă vreme, păzind fosta capitală din Golful Finlandei.

sursă photo: https://russiatrek.org/

Centrul istoric al acestui oraș-port se află în Patrimoniul Unesco, alături de grupul de clădiri și monumente din districtul Sankt Petersburg. În Kronstadt există Catedrala Navală a Sfântului Nicolae, un loc de pelerinaj pentru ortodocși.

Din înfrigurata Rusie mergem în Africa de Sud. Kroonstadt (tradus din limba afrikaans „orașul coroanei) este al treilea cel mai mare oraș al provinciei Free State, după capitala Bloemfontein și Welkom. În timpul celui de-al doilea Război al Burilor a fost capitala Free State-ului, între 13 martie și 11 mai, 1900. Momentan, principala activitate a celor aproape 170 de mii de locuitori din Kroonstadt este agricultura.

sursă photo: wikipedia.org

Totodată, acest oraș reprezintă un important nod ferioviar pe principala linie Cape Town-Johannesburg.

Dacă tot suntem așa de departe de casă, dăm o tură și pe Insulița Cronstadt, care aparține Republicii Trinidad Tobago. Această bucată de pâmânt face parte din insulele San Diego.

sursă photo: wikipedia.org

Deși suprafața sa este de doar 4 hectare, aici locuiesc 15 oameni, conform wikipedia.com

În final, ne întoarcem în Europa. Orașul Kunstat (vechea denumire era Kronstadt) se află în districtul Blansko din regiunea Moravia de Sud, republica Cehă. Kunstat a fost atestat documentar la 1280 de către familia Podiebrad. Din 1620 și până în prezent oamenii au dobândit o pricepere deosebită pentru olărit.

sursă photo: https://travel.sygic.com/

Începând cu 1993, anual se organizează târguri dedicate acestui meșteșug. Principala atracție din Kunstat este castelul cu același nume contstruit la 1380.

Atât despre Brașovul din alte locuri. În următrul articol vom continua poveștile inedite din universul Brașovului cu o istorisire despre viața unuia dintre cei mai cunoscuți cetățeni de onoare ai urbei noastre.