Mănâncă, roagă-te, iubește... de acasă?

Citind recent o carte scrisă de Elizabeth Gilbert, ,,Mănâncă, roagă-te, iubește”, în care aceasta înfățișează povestea unei femei ce caută lucrurile cu adevărat importante pentru ea în Italia, India și Indonezia, nu am putut să nu preiau anumite elemente pe care să le raportez la realitatea de astăzi. Cu toții știm ce a însemnat ultimul an pentru întreaga lume: planeta s-a îmbolnăvit, oamenii au fost izolaţi mai mult decât și-au imaginat vreodată şi o parte dintre activitățile zilnice au fost puse pe hold. Ce a însemnat acest lucru? Un reset al modului de viață: au mâncat, s-au rugat și au iubit... de acasă. 

Dacă în carte personajul principal, Liz, a gustat deliciile culinare din Italia, în pandemie unii oameni au luat contact cu gastronomia mai multor culturi din propria bucătărie, realizând fel și fel de rețete, alții au învățat să gătească, iar mulți s-au întrecut chiar în a face pâine de casă. Să nu uităm de cei care s-au împrietenit cu livratorii de mâncare. Cafeaua cumpărată de la coffee shop-uri înainte de muncă a fost înlocuită cu cea făcută la ibric, exact ca pe vremuri. Prânzul alături de colegi a avut loc, doar că pe FaceTime, Zoom sau Meet. Cina de la restaurant s-a mutat în bucătărie, sufragerie sau chiar în balcon. De ce nu? Astfel s-au creat noi obiceiuri alături de cei dragi iar timpul petrecut a fost unul de calitate.

În India, Liz și-a descoperit spiritualitatea, meditația și a învățat să se roage. În izolare însă lucrurile au stat puțin diferit. Când li se întâmplă ceva rău, ceva ce nu pot controla, oamenii își găsesc speranța în rugăciune. Pentru că au fost vremuri grele, în care zilnic luau contact cu vești triste legate de cei diagnosticați pozitiv și care au pierdut lupta cu virusul, mulți s-au rugat la adăpostul casei lor pentru o rază de lumină. Spiritualitatea cuprinde însă și alte forme, precum meditația, pe care mulți semeni o practică pentru a-și găsi liniștea și echilibrul, lucru extrem de benefic într-o perioadă atât de tensionată.

Dacă a descoperit gastronomia în Italia iar în India spiritualitatea, în Indonezia, Liz a găsit dragostea. În pandemie însă, oamenii nu au mers atât de departe pentru a-și găsi iubirea. Mulți o aveau chiar lângă ei și au avut ocazia să o redescopere. Unii au luat decizii serioase și au hotărât să se căsătorească sau să-și mărească familia, alţii ei au menținut relația de la distanță prin intermediul aplicaților de comunicare, iar câțiva s-au despărțit sau și-au găsit perechea pe site-uri de dating... astfel, dragostea a fost întotdeauna prezentă, chiar și în izolare. 

Așadar, chiar dacă pe timp de pandemie oamenii nu au mâncat în Italia, nu s-au rugat în India și nu au iubit în Indonezia precum personajul cărții ,,Mănâncă, roagă-te, iubește”, au făcut toate aceste lucruri de acasă, regăsindu-le importanţa şi redându-le semnificaţia într-un context dramatic, haotic şi imprevizibil. 

  • Text de Patricia Rădulescu
  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter