Turist în București pentru o zi

Nu ai încă planurile de vacanță gata stabilite însă vrei să te simți ca în vacanță măcar pentru câteva ore? Atunci îți propun ca pentru o zi să fii turist în București și să te bucuri de concediu chiar la tine acasă.

Pentru că o să fie o zi lungă, începem cu un mic dejun pe cinste (ai nevoie de energie pentru tot ce poate să urmeze). Îți recomand un mic dejun la Coftale, unde o să găsești și o cafea pe măsură, plus o casă cu grădină de la sfârșit de secol XIX-lea care să te introducă în atmosfera relaxantă de vacanță. După micul dejun, ce ai spune de o plimbare la pas prin Mahalaua Mântuleasa, unde o să descoperi case în stiluri arhitecturale diferite, grădini largi și frumos decorate, biserica Mântuleasa cu istoria ei de 300 de ani sau legătura pe care Eliade a avut-o cu această zonă.

Dacă ai ajuns pe strada Mântuleasa, traverseaza Calea Călărași și pătrunde și în cartierul evreiesc, o zonă prea puțin cunoscută de localnici. Aici ai șansa să descoperi Muzeul Comunității Evreiești care este găzduit de Sinagoga Unirea Sfânta, Muzeul Holocaustului găzduit de Sinagoga Mare dar și Templul Coral. Tot în zonă o să găsești și Teatrul Evreiesc de Stat dar și Biserica Sfânta Vineri ce a fost reconstruită în ultimii ani.

Bănuiesc că ai obosit așa că e timpul să faci o scurtă pauză pentru o înghețată sau o limonadă în Centrul Vechi, de ce nu chiar la Hanul lui Manuc. După pauza bine meritată plimbă-te în tihnă prin Centrul Vechi, admiră clădirile, bucură-te de atmosferă, intră la Cărturești Carusel sau în Mânăstirea Stavropoleos, neapărat oprește-te și la Muzeul Micul Paris care este pe Lipscani și care cu siguranță o să-ți bucure sufletul.

Prânzul poate fi la Carul cu Bere unde ai șansa să încerci mâncăruri tradiționale de cum n-ai mai mâncat de mult: sarmale, ciolan cu afumătură, ciorbă de perișoare sau papanași sunt doar câteva exemple.

După masa de prânz mergi la o plimbare prin Cișmigiu, unde poți să te odihnești la umbra unor copaci seculari, poți să te plimbi cu barca pe lac sau poți să admiri operele de artă din Grădina Publică Cișmigiu. Din Cișmigiu ieși pe Calea  Victoriei unde poți să te oprești să te îndulcești cu un ecler de la French Revolution de lângă Ateneu,  nu înainte de a intra un pic și în Muzeul Național de Artă.

Încheie ziua cu o bere la Fabrica de Bere Bună Zăganul, o meriți din plin! Ai făcut câțiva kilometri buni și ai descoperit, sunt convinsă, locuri minunate de la tine din oraș. Până să pleci în vacanță, acceptă provocarea și hai să fim turișiti la noi în oraș.

Text de ANITA STEREA