TRAVEL: Alb, negru și roz pe plajele din Europa

Pentru mulți paradisul e reprezentat de o plajă și o băutură bună și niște palmieri. Acum că ne-am imaginat acest peisaj, de ce ne-am gândit automat la o plajă cu nisip alb? Nu spun că nu sunt frumoase și ele, dar dacă aș propune să visăm la plaje în nuanțe de roz sau chiar negru? Astfel, în timp ce mă aflu pe plajă voi vorbi despre aceste plaje unice, care deși par departe, sunt în Europa.

Kumburnu, Turcia (foto: doyouknowturkey.com)

Pentru a nu neglija plajele clasice, voi începe chiar cu una dintre cele cu nisip alb. În acest sens, facem o călătorie imaginară până în Turcia. Situată la 15 km de Fethiye se află plaja Kumburnu. În prezent, are statutul de rezervație naturală și obiectiv turistic ce face parte din districtul Fethiye al provinciei Mugla de pe celebra Coastă de Turcoaz situată în partea de sud-vest a Turciei. Apa mării din această regiune este faimoasă în lumea întreagă pentru nuanţele sale de turcoaz, în timp ce plaja este inclusă în categoria elitistă „Blue Flag Beach”. 

Elafonisi, Creta (foto: inkissamos.gr)

În continuare vom merge în Grecia pentru a ne bucura de plaja semi-roz Elafonisi din Creta. Spun semi-roz deoarece doar nisipul de la țărm are culoarea roz, dată de bucățele sfărmate de cochilii, corali și alte materiale acvatice. Deși culoarea nisipului reprezintă un motiv excelent pentru o poză, puțini sunt cei care știu legenda cu care e asociată. Astfel se spune că în timpul războiului cu Turcia, câteva sute de rezidenți, în special femei și copii, s-au refugiat în Elafonisi, fugind din calea invadatorilor. Tentativa lor a eșuat și au căzut în mâinile dușmanilor. Legenda spune că în urma masacrului făcut de către turci, nisipul lagunei a căpătat culoarea roz. În cel mai înalt punct al zonei există chiar și un memorial dedicat tragicelor evenimente din acel an.

Reinisfjara, Islanda (tripadvisor.com)

După ce ne-am întristat în Grecia, ne continuăm călătoria în Islanda, pe plaja Reinisfjara. Nisipul negru prezent pe această plajă a apărut prin modelarea lavei vulcanice întărite de către apa mării timp de sute de ani. Tot prin acest fenomen s-au format și formațiuni înalte de bazalt denumite Reynisdrangar sau degetele lui Troll. Legenda spune că în timp ce încerca să fure o navă, un trol a fost prins de lumina soarelui, iar mâna sa a rămas pe veci pietrificată, acesta neavând suficient timp de a se ascunde.

Portugalia, Marinha (foto visitportugal.com)

Mergem acum în Portugalia la plaja Marinha, care este renumită, pe lângă nisipul foarte fin, pentru formațiunile din calcar auriu și culoarea turcoaz a apei ce oferă un contrast superb. Marinha reprezintă o destinație perfectă prentru scufundări deoarece apa este foarte limpede, iar viața marină, diversă. Unul din misterele puse la dispoziția turiștilor de această locație sunt multitudinea peșterilor ce leagă plaja marinha de alte plaje sălbatice.

Spiaggia Rosa Budelli (foto: pinterest.com)

Ne continuăm călătoria în Italia, mai exact pe plaja Spiagia Rosa din insula Budelli. Accesul pe această plajă a fost interzis până în 2006, iar în prezent singurul mod de a vizita plaja este de pe mare, cu ajutorul unei ambarcațiuni. Nisipul roz de pe mare este dat de fragmentele de cochilii, corali și  moluște, transportate la suprafață de mare.

Praia Formosa, Portugalia (foto: digitaltravelcouple.com)

Revenim în Portugalia, de această dată pentru Praia Formosa, o plajă care, pe lângă nisip negru, are în componența ei și foarte multe pietre. Pe lângă miile de pietricele, aici puteti admira și o formațiune în formă de „v” care poate fi escaladată pentru o privire inedită a peisajului. Asemeni multor altor plaje, și Praia Formosa este ideală pentru scufundări, beneficiând de o viață marină diversificată.

Aș putea continua așa o vreme îndelungată, însă mi-e teamă că toată călătoria prin plajele din Europa v-a stârnit dorința de a călători și n-aș vrea să vă mai răpesc din timpul dedicat bagajelor.

  • Text de IULIANA CIOCÎRLAN
  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter