FASHION EVENT | “CHIMONOUL întâlneşte IA”, de la expoziţie la show

De Ziua Universală a IEI - 24 Iunie - a fost deschisă în spectaculosul Han Gabroveni inedita expoziție “CHIMONOUL întâlnește IA”. Lansarea a prilejuit, conceptual și spiritual, întâlnirea a două simboluri naționale ale Japoniei și României la 100 de ani de relații diplomatice: CHIMONOUL și IA.

Marele final al expoziției urmează să fie marcat printr-un spectacular exercițiu artistic – în cadrul “FASHION MOMENTS”, renumitele evenimente de fashion abordate din unghiul de vedere al temelor de stilism – în care chimonoul japonez și ia românească urmează să fie integrate în ținute moderne, dovedind caracterul atemporal al acestora. Stilismul va fi asigurat exclusiv prin creații ale unor renumiți designeri români, cu suportul mai multor colecții private de ii și de chimonouri, alături de reinterpretări în registru contemporan ale unor derivații creative din aceste două simboluri naționale. Finalul ar urma să aibă loc pe 21/22 iulie în același spectacular Han Gabroveni.

Am stabilit un dialog-sinteză cu remarcabilul curator al acestei inedite expoziţii, Iulia Gorneanu: „Anul acesta România și Japonia celebrează o sută de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Faptul că deschiderea oficială a Legației României la Tokyo a avut loc în ziua de 24 iunie, dată la care se sărbătorește Ziua Universală a Iei, m-a inspirat să propun expoziția CHIMONOUL întâlnește IA, un proiect la care lucrez de mai multă vreme.

Simboluri ale culturilor tradiționale ce le-au creat, CHIMONOUL Japonez și IA Românească au devenit piese vestimentare iconice, influențând moda ultimului secol într-un mod covârșitor. Pattern-urile, rafinamentul cromatic, tiparul magistral si de o simplitate absoluta, modul simbolic de expresie și transpunere pe textile a unor informații încifrate continuă să fascineze designeri, case de modă, branduri. Atât IA cât și CHIMONOUL (atunci când sunt piese autentice) vorbesc despre starea statutară, vârsta, prestigiul în comunitate și personalitatea femeii care le poartă. Există astfel II si CHIMONOURI de sărbătoare și de zi cu zi, ceremoniale, de nuntă, de doliu.

Rafinamentul acestor veșminte le aduce împreună în expoziția CHIMONOUL întâlnește IA, pentru a spune o poveste despre conectarea cu valorile identitare, într-un an centenar ce unește două culturi îndepărtate, construite pe un strat străvechi cu valențe comune.”

Ne vedem deci la finalul acestui expozeu unic pentru un exerciţiu stilistic şi simbolic de excepţie!

  • Text de ALIN GĂLĂŢESCU, Senior Editor

Alin Gălățescu, Senior editor Zile și Nopți

Alin este analist de Modă și LifeStyle / Creator de Evenimente: SOIREES DE LA MODE, GALA AVANPREMIERE, FASHION MOMENTS, SPRING - SUM­MER - EVENING GALA, BEST NEW COMMERS/ Consilier de Imagine și de Brand / Creator de Proiecte Speciale de Film și Fotografie Arty.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter