Muzică contagioasă: artiști vs. pandemie

Martie 2020: biroul se mută acasă, școala se mută acasă și scena artiștilor se mută... tot acasă. Cu siguranță oamenii dedicați artei și frumosului au avut cel mai mult de suferit în această perioadă căci, pe neașteptate, activitatea lor de zi cu zi le-a fost năruită de un inamic invizibil. Cu toate acestea, mulți au reușit să iasă la lumină și, mai mult decât atât, să ne bucure într-o perioadă dezamăgitoare din toate punctele de vedere.

Creativitatea și stresul. Nu poate nimeni din nicio sală să nege faptul că chestiuța letală care începe cu ‘c’ (nu are rost să îi pronunț numele într-un loc al destinderii) nu a lansat foarte multă presiune pe oricine, măcinând milioane de minți cu întrebări ca... oare cum o să mă descurc? mă vor concedia?, voi rămâne definitiv acasă de mâine? etc, etc. Așadar, conceptul cel mai iubit al artiștilor, creativitatea, la o primă vedere nu se pliază deloc pe presiune și stres. Cu toate acestea, la câteva search-uri pe Google, m-am lămurit că s-ar putea să fie chiar pe dos. Am dat și peste un TedTalk interesant în care Laith Azzam, cetățean palestinian, dovedește cum factorii de stres toxici pot ajuta în menținerea creativității și mi-am dat seama că e un mod de evadare. Haideți să vedem cine și cum a scăpat din cercul vicios...

Subcarpați

Dacă îmi aduc eu bine aminte, în marea de lacrimi fără concerte în care ne zbăteam să supraviețuim, ei sunt primii care au adus un colac de salvare. Artiștii noștri cu inspirații folclorice și mult flow s-au adunat virtual, fiecare în căsuța lui, și ne-au transmis live câteva sesiuni, la care au participat toată brigada, Basska, Cred Că Sunt Extraterestru, Călin Han și Argatu’. Mai mult decât atât, ei sunt cei care au creat imnul tuturor artiștilor. Pankareală pe numele ei, este una dintre singurele piese ale unei trupe din zona Underground care s-a auzit pe toate posturile de radio.

Printre multe freestyle-uri, oamenii au reușit să se pună pe picioare și cu merch-ul și pentru ceva vreme au avut propriul loc de vânzare. Mai presus de toate astea, au împlinit 10 așa că, la mulți ani Subcarpați, big up!


Macanache

De când a intrat pe piață, omul nostru Macanache nu a stat niciodată pe bară și așa cum ne-a obișnuit, rimele și beat-urile au curs. Pe vremea asta anul trecut își făceau apariția în repertoriu un nou album în care era tot el boy, cu stiluăla nesimțit.

Geamănu a venit cu ritmuri de dans, mult optimism și siguranță, relaxare și băiețeală de cartier. Înafară de asta, ne-a stârnit curiozitatea constant lansând videoclipuri și piese noi pe platforma Patreon și l-am ascultat și în câteva sesiuni pe canalul DIUD, la drăguța serie de Diud, where’s my tune?. Pe final ca să nu uit, s-a și căsătorit, cu femeia ce îi acoperă mereu spatele, Diana, așa că, casă de piatră și checkeraut!


Mădălina Pavăl

Expertă în ale dorului și doinelor, fata cu voce liniștitoare și senină, s-a lăsat nițel așteptată. Cu toate astea, la finalul anului, a lansat piesa Vino pân' la București ce spune povestea ei și a oamenilor ce sunt în căutarea unui loc mai bun de împlinit visuri. De curând, artista a strâns alți 13 artiști pentru a inaugura 13 luni fără concerte și interacțiuni cu publicul.

Povestea spusă prin două cântece, Ieși Soare, este inspirată dintr-o invocație copilărească din folclorul românesc, ce are o însemnătate pozitivă și luminoasă, anume încheierea unei perioade grea. Artista ne amenință în mini-documentarul său că ne așteaptă și un album nou, unul la care a lucrat alături de Alexei Țurcan, așa că, să cânte muzica!


Radu Vâlcu Quintet (RVQ)

Deși sunt lipsiți de glas, muzica lor vorbește de la sine, aceștia interpretând o combinație de world music, clasic și jazz. Pandemia le-a dat timpul necesar terminării primului lor album Daydream, ce se prezintă ca un mix omogen și savuros de chitară clasică, vioară cu efecte de live electronics, tobe, percuții și sintetizator.

Vara trecută au cutreierat prin toată țara și abia aștept să se instaleze căldura, ca să ne adunăm și să ne bucurăm de muzica lor prin cele mai cosy grădini ale Bucureștiului și nu numai.

Poate că ați observat un laitmotiv în acest articol și anume faptul că am ales artiști din zona Underground și mă pregătesc să vă spun de ce. Motivul e simplu, în spatele camerelor sunt tot ei cei care muncesc și tocmai din acest motiv, vreau să vă stârnesc către un rând de aplauze. Mulțumim!

Text de ALINA BĂLAN

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter