Frumoasa și complexa poveste a berii craft în România

În momentul de față este greu de spus cu exactitate câți producători de bere craft avem în țară. Ce e cert e că românii i-au prins gustul și în ultimii ani berea craft autohtonă a devenit din ce în ce mai căutată.

Pe cât de surprinzător și apreciat este, fenomenul berii craft e unul relativ nou în țara noastră, care în 2021 a împlinit abia 10 ani de existență. În 2011 apărea în Timișoara berea craft Terapia / Clinica de Bere, o micro-berărie foarte apreciată pe plan local. Pionier și deschizător de drumuri în acest domeniu a fost și Zăganu, care a apărut în 2013 și a devenit rapid unul dintre cele mai cunoscute branduri de bere craft din România, cu o răspândire din ce în ce mai mare de la an la an.

Clinica de bere

Zăganu

Ground Zero

Hop Hooligans

În București mișcarea craft a apărut abia prin 2015, odată cu deschiderea micro-berăriilor Sikaru și Ground Zero.

Cea din urmă a ajuns una extrem de importantă pentru fenomenul craft beer din România, nu doar pentru că are niște beri foarte bune și apreciate chiar și la nivel internațional, dar și pentru că e locul unde fac bere și alți gypsy brewers, cum ar fi Brews Brothers, Wicked Barrel sau Zburătorul.

Dar Bucureștiul a devenit rapid un punct foarte important pe harta berii craft, în momentul de față funcționând în jur de 15 micro-berării. În plus, la o aruncătură de băț de București, în Jilava, s-a deschis în 2016 și Hop Hooligans, una dintre cele mai importante berării craft din România, cu un portofoliu impresionant format din peste 100 de beri diferite, fiind renumiți și pentru pofta mare de experimentare și inovare. Ei sunt și primii berari artizanali din România care-și vând licorile și la doză, nu doar la sticlă sau draft.

Spuneam în editorial că berea craft este specială și pentru că aduce cu ea o revoluție culturală. Peste noapte ne-am trezit cu foarte multe beri craft care mai de care mai interesante, cu gusturi unice și care cereau să fie analizate sau chiar criticate.

Astfel au apărut și site-uri specializate în acest lucru, în explorarea și documentarea berilor craft din România. Le amintim aici pe Universitatea de Bere și Beerologique.

De asemenea, au apărut și magazine care sunt specializate pe această nișă, de comercializare de beri craft românești. Există în multe orașe din țară, așa că o să amintim doar două: The Beer Institute (cu peste 200 de sortimente de bere craft autohtonă) și berero.ro.

Mai mult, Igor Leșan a avut ideea de a deschide și o „stație” de la care să te poți alimenta cu bere craft pet - Stația RomBeer. Primele „stații” au fost deschise în septembrie 2017 și aveau 58 de robineți în total, ce ofereau o diversitate de stiluri de bere, produse exclusiv în România. În momentul de față există 19 Stații RomBeer în România.

Nu putem să enumerăm toate barurile sau taproom-urile din țară care s-au dezvoltat în jurul berilor craft, pentru că nu am avea loc aici, dar e neapărat de menționat și faptul că în 2016 a avut loc și prima ediție a primul festival dedicat micro-berăriilor românești: Bucharest Craft Beer Festival. După el au mai apărut și altele care au sărbătorit diversitatea din ce în ce mai mare a berii craft autohtone.

Stația RomBeer

Ce urmează pentru berea craft românească e greu de prevăzut, tocmai pentru că este un sector atât de efervescent și viu, într-o continuă evoluție. Dar ne putem aștepta ca acest fenomen să devină din ce în ce mai important și să producă schimbări în bine pe toate planurile și pentru toată lumea: consumatori, producători, antreprenori și comunități creative.

Cheers!

Vezi aici lista producătorilor locali de bere craft, la momentul redactării acestui articol (sursa: www.beerologique.org):

Alba: Bere Gloria (Bere cu Miere);

Arad: Atelierul de Bere Zimand;

Argeș: Berăria Pardon, Rock & Beer;

Brașov: Mustața de Bere;

București și Ilfov: Amistad Beer, Amon-Ra Brewery (Olovina),  Anagram Brewery, Beast From The Yeast, Bere Artizanală Sikaru, Carol Beer, Clandestin Beer, Fabrica Grivița, Ground Zero, Hop Hooligans, Oriel Beer, Patos Beer, Plan Beer, Three Happy Brewers;

Buzău: One Beer Later;

Caraș-Severin: Fabrica de Bere Scorilo;

Cluj: Berăria Klausen Burger, Bere a la Cluj, Clusa Brewery, Hophead Brewing, Kutuma, Player One Brewery;

Harghita: Csiki Sor;

Iași: Capra Noastră, Cearfisă, Șapte Coline;

Maramureș: Berăria Dura

Mureș: Bere Lăpușna, Brewing Propaganda, Ignat Brewery (Bere Noah);

Neamț: Nemțeana, Wicked Barrel Brewery;

Olt: Ferma de Bere (Bere Antica);

Bihor: Addictive Brewing, Bers Nova;

Prahova: Zăganu;

Sibiu: Berăria Artizanală Sibiu, Cibis Beer, Nembeer, Urban Brewery;

Timiș: Bere Sara de Casă / Sandro Beer, Bereta Brewing Co, Brauhaus Sincu, Clinica de Bere, Double Drop Crew Brewing, OneTwo;

Zalău: Tom Beer.   

Ascultă și Podcastul Totul despre berea cfaft

Soundcloud / Episodul 1

Soundcloud / Episodul 2

 

  • Text de Gruia Dragomir.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter