România începe astăzi aventura la turneul olimpic de fotbal

Ne lipsesc verile fotbalistice. Ne lipsesc momentele în care naționala de fotbal scotea populația pe străzile din marile orașe. România s-a calificat ultima oară la un Campionat Mondial în urmă cu 23 de ani. Evident, tot de atunci datează și ultima victorie la un mondial, 2-1 în fața Angliei. De altfel, ultima victorie la un turneu final, fie el continental sau mondial, s-a înregistrat tot în fața britanicilor, prin acel legendar 3-2, din iunie 2000. De atunci, tricolorii s-au mai calificat doar la Euro 2008 și Euro 2016. Ultima oară când am simțit bucuria unui joc senzațional a fost la Europeanul de tineret din vara lui 2019, când ai noștri au ajuns până în semifinale, lucru care le-a permis să se califice la Olimpiada de la Tokyo. Pentru că tot vorbim de recorduri negative, ultima prezență la un turneu olimpic de fotbal s-a înregistrat în urmă cu 57 de ani, tot la Tokyo.

sursa: click.ro

România a luat atunci locul 5, după ce s-a calificat din grupa A, fără înfrângere, 3-1 cu Mexic, 1-1 cu Germania ( echipa care avea să câștige bronzul) și 1-0 cu Iran. În sferturi, țara noastră a fost răpusă de Ungaria cu 0-2. Maghiarii au cucerit atunci medalia de aur.

Cum arată lotul actual

Deși nu prea mai avem staruri internaționale care să poarte numele României, selecționata noastră nu a putut conta pe jucătorii experimentați de la naționala mare. Sistemul de selecție al lotului prevede 19 jucători sub 23 de ani și alți trei care, la momentul calificării, aveau deja 23 ani. În lotul de 22 actual, doar fundașul Florin Ștefan este „over-aged”.  De nota teste faptul că noi avem cel mai tânăr lot dintre toate cele 16 participante.

Lotul convocat de Mirel Rădoi:

 1. Mihai Popa (Astra Giurgiu)
 2. Radu Boboc (Farul Constanța)
 3. Florin Ștefan (liber de contract)
 4. Alex Pașcanu (Ponferradina)
 5. Tudor Băluță (Brighton)
 6. Virgil Ghiță (Farul Constanța)
 7. Ion Gheorghe (FC Voluntari)
 8. Marius Marin (Pisa)
 9. George Ganea (Farul Constanța)
 10. Andrei Ciobanu (Farul Constanța)
 11. Valentin Gheorghe (Astra Giurgiu)
 12. Mihai Aioani (Farul Constanța)
 13. Eduard Florescu (FC Botoșani)
 14. Alin Rațiu (Villarreal)
 15. Andrei Chindriș (FC Botoșani)
 16. Ricardo Grigore (Dinamo)
 17. Marco Dulca (Chindia Târgoviște)
 18. Andrei Sîntean (Hermannstadt)
 19. Alexandru Dobre (Dijon)
 20. Antonio Sefer (Rapid)
 21. Ștefan Târnovanu (FCSB)

Sursa: frf.ro

Care sunt adversarii României

În grupa B, alături de echipa noastră se mai află Honduras, Coreea de Sud și Noua Zeelandă. Prima partidă, cea cu Honduras are loc astăzi de la ora 14, urmează meciul cu cei din Coreea de Sud, duminică 25 Iulie de la 14, iar ultimul meci se va juca miercuri, 28 iulie, în fața Noii Zeelande, de la 11:30.

Ce vedete putem vedea la acest turneu

Spre deosebire de noi, alte echipe au în loturi superstaruri, ba chiar putem vedea și fotbaliști care au fost prezenți la Euro 2020, încheiat în urmă cu 11 zile. Analizăm acest aspect în funcție de grupe.

Astfel, în grupa A, avem Japonia, Africa de Sud, Mexic și Franța. Niponii vor fi conduși în teren de căpitanul Maya Yoshida, fundașul celor de la Sampdoria, fost la Southampton, în vârstă de 32 de ani, dar și de tânărul mijlocaș lateral al Realului, Takefusa Kubo. Franța aduce în Japonia doi fotbaliști experimentați, Gignac și Thauvin, ambii de la Tigres UANL, care evoluează în Mexic, dar și puștii minune, Amine Gouri și Niels Nkounkou. Dacă tot am pomenit de mexicani, aceștia îl au în postura de căpitan pe portarul de 36 de ani Guillermo Ochoa, fost la Malaga, Ajaccio și Standard Liege.

Sursa: bolavip.com

El s-a aflat în loturile țării sale la toate turneele olimpice, continentale și mondiale din 2004 până în prezent. Un alt jucător mexican care trebuie urmărit este tânărul de 21 de ani, Diego Lainez de la Real Betis. Sud Africanii, la fel ca noi, se bazează pe jucători tineri, fără a avea un nume la nivel international.

În grupa B, în care ne aflăm și noi, nu putem spune că avem parte de prezența unor uriași. Doar ne-zeelandezul Chris Wood de Burnley și sud-coreanul lui Bordeaux, Huang Ui-jo.

Grupa C se formează din Spania, Argentina, Egipt și Australia. Ibericii au adus la olimpiadă nume grele precum Dani Olmo, Pedri, Unai Simon, Mikel Oyarzabal, Pau Torres, toți titulari la Euro 2020, dar și alții ca Eric Garcia, Dani Ceballos sau Marco Asensio.

Sursa: Then24.com

În rest, doar Argentina mai are în componență jucători cunoscuți prin Ledesma sau Thiago Almada.

În fine, în grupa D, în care se află Germania, Brazilia, Arabia Saudită și Coasta de Fildeș, vom vedea la lucru mulți fotbaliști de clasă. Brazilienii vin la Olimpiadă cu legendarul Dani Alves, Gabriel Martinelli, Richarlison, Diego Carlos sau Paulinho.

Sursa: Marca.com

Africanii îi au în lot pe fundașul lui Manchester United, Eric Bailly, dar și pe căpitanul Max Gradel. Nemții au venit în Japonia printre alții cu Maximilian Arnold, Max Kruse sau portarul lui Stuttgart, Florian Muller. Arabii sunt singurii care nu au jucători din afara campionatului intern.

Hai, România

Nu știm cât de greu ne va fi, dar ca de fiecare data, trebuie să reușim să jucăm frumos, să marcăm și să sperăm că această generație poate fi cea care să ne scoată din anonimat. După multe vreme putem spune „Hai, România”.