ARTĂ FOTOGRAFICĂ: America 1970/80, văzută prin ochii lui HELMUT NEWTON

Cu toate că ar fi de preferat, nu trebuie neapărat să ajungi la Berlin ca să vizitezi expoziția de fotografie America 1970/80 a celebrului Helmut Newton, fotograful german care a modelat din punct de vedere estetic evoluția fotografiei fashion stabilindu-și un stil aparte marcat de erotism, scene stilizate, adesea cu subtexte sado-masochistice și fetișiste... fiindcă există şi alternativa vizionării unei selecţii de lucrări în cadrul unui tur VR.

Fundația Helmut Newton găzduiește fizic expoziția până în octombrie, iar pe lângă fotografiile memorabile ale lui Newton, sunt expuse și lucrări ale fotografilor Evelyn Hofer, Sheila Metzner și Joel Meyerowitz, prietenii și colegii lui de breaslă pe care i-a cunoscut cât timp a locuit în America. Lucrările celor patru fotografi, puse una lângă alta, creează o retrospectivă asupra vieții americanilor din anii 1970 – 1980, perioadă marcată de influențele Rock & Disco. Fotograful german a creat un corp de lucrări incomparabil, plin de seducție, subtilitate și eleganță, care, în același timp, documentează statutul femeii în societatea occidentală. De asemenea, expoziția poate fi vizitată online, pe site-ul fundației, printr-un tur video interactiv, ghidat de curatorul și directorul fundației, Matthias Harder.

HELMUT NEWTON - Sigourney-Weaver (L.A. 1983)

HELMUT NEWTON - Sigourney-Weaver (L.A. 1983)

Matthias Harder a făcut o selecție de fotografii fashion, incluzând numeroase motive picturale necunoscute sau uitate anterior. Desigur, pe lângă fotografiile realizate de Newton pentru cele mai importante figuri din lumea modei, sunt prezentate imagini iconice care surprind interesul lui pentru celelalte două genuri principale: nudurile și portretele. Helmut Newton a devenit cunoscut prin tehnicile sale de captură a imaginii și viziunea originală care oferă o perspectivă incitantă asupra subiectului fotografiei, apelând la preexistența unei bogate culturi vizuale. În 1970, fotografia modele în New York, Las Vegas, Miami și Los Angeles, unde și-a descoperit interesul pentru portret. Realiza portrete pentru reviste precum Egoïste, Interview, Vanity Fair, New Yorker și nuduri pentru Playboy. Imaginile prezentate în această expoziție arată clar modul în care limbajul pictural al lui Newton s-a schimbat în timpul petrecut în SUA și că portretizarea a devenit din ce în ce mai importantă pentru el.

HELMUT NEWTON - Elizabeth Taylor (L.A. 1985)

HELMUT NEWTON - Elizabeth Taylor (L.A. 1985)

Helmut Newton a început să fotografieze nuduri tot din anii 1970, integrându-le în fotografia de modă și continuând în acest stil până la finalul vieții, în 2004. Trecerea de la fotografia de modă la nuduri a fost punctată prin seria Naked and Dressed, iar Big Nudes din anii ’80, care a marcat apogeul stilului său erotic-urban, susținut de excelente aptitudini tehnice, este seria care i-a adus notorietatea, inspirând mulți artiști să imite sau să reinterpreteze imaginile.

  • Text de Delia Mitrache.

Delia Mitrache

  • Cover: HELMUT NEWTON - Stern (L.A. 1980)
  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter