Nu doar super-eroii poartă mască

În sfârșit, după o prelungă și frustrantă întrerupere cauzată de pandemie, avem din nou East European Comic Con, ce se va petrece anul acesta tot la Romexpo, între 26 și 29 august. Artiști și editori, geeks și gameri, actori și cosplayeri, producători și colecționari, pasionați de una sau alta dintre formele de expresie din Pop culture sau doar curioși ce le poate oferi multiversul escapist al acesteia, primesc din nou șansa contactului neintermediat virtual și a reluării unei tradiții anuale generatoare de experiențe memorabile. Doar că în parametri schimbați acum față de anii trecuți, lucru de înțeles dat fiind contextul advers în care se consumă și care ne obligă, pentru sănătatea noastră și a celorlalți, să ne mascăm în locurile aglomerate precum super-eroii care-și ascund în acțiune identitatea “civilă”.

Componentele din meniul EECC vor fi toate prezente, de la Artists Alley sau panel-uri la Street Food Heroes și zona GOT, rămânând însă de văzut în ce proporție și ce aromă vor aduce ingredientele proaspete în situația inedită în care se întâmplă evenimentul. În primele două zile avem Expo Market (26 și 27 august) și în următoarele EECC Summer Edition (28-29 august) cu participarea probabilă - în ziua de azi nu mai putem fi siguri de nimic - a unor figuri interesante din Pop culture la sesiunile de autografe și foto: John Romero, co-fondatorul id Software și designerul jocurilor Wolfenstein 3D, Doom, Quake și Hexen, actrițele Anna Shaffer (Triss Merigold din The Witcher) și Itziar Ituño (Inspectorul Murillo din La casa de papel) și actorii Michael Malarkey, Eugene Simon și Ed Westwick din serialele The Vampire Diaries, Game of Thrones și, respectiv, Gossip Girl.

Revenind la noile reguli, dincolo de separarea târgului de întâlnirile cu vedetele invitate, mai sunt câteva schimbări notabile în desfășurarea EECC 2021 dintre care două trebuie obligatoriu de avut în vedere la achiziționarea biletului. Prima, evidentă, cea legată de acces, care este permis doar celor vaccinați sau testați recent. Cealaltă o reprezintă fragmentarea șederii în EECC pe intervale orare pentru a limita riscul supra-aglomerării (două session-uri pe zi, cu excepția celei de joi când ECCC este deschis publicului doar după amiază). Ferestrele de timp oferă însă un răgaz suficient deopotrivă pentru a face shopping, a te pune la curent pe îndelete cu ce mai e nou în zona ta de interes (pop) cultural și, eventual, a asista la un show de cosplay ori a-ți face o poză cu actorul favorit. Pentru orice iubitor al produselor imaginației, EECC este un must, dar vom vedea abia la final câte amintiri de neșters ne va lăsa în memorie această ediție petrecută în condiții neobișnuite. Căci în selfie-urile făcute la eveniment cu grupul de nostru de amici n-o să putem apărea decât cu mască.

  • Editorial de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți