DRINK: Un mocktail de seară, de vară

Mocktailurile sunt savuroase băuturi răcoritoare de sezon cărora nu le lipsește decât alcoolul. Când cer câte un mocktail pe undeva și sunt însoțit, simt nevoia să adaug: e pentru mine. Și nu, nu conduc, pentru că n-am carnet. Dar aș bea ceva bun, chiar foarte bun, și răcoritor, fără alcool.

Recent, am răsfoit meniul de la Lente (cel de pe Lupu, unde e mansarda pasionaților de boardgames), în timp ce stăteam în curtea răcoroasă în care o pisicuță cu un mic beteșug la o lăbuță din față cobora precaut o scară înainte de a se strecura printr-un geam al clădirii suprarealiste de alături, și mi-a sărit în ochi un mocktail care avea în denumire termenul Julep. Pe care încă nu știu să-l pronunț, cred totuși că se rostește nord-american, nu hispanic – când îl cer, pun degetul pe meniu și zic candid: l-aș dori pe acesta, o las pe ospătăriță să se facă de râs atunci când vine cu comanda și întreabă: Julep?...

De fapt, mai glumim și noi – știu cum se zice de când am descoperit cocktailul Mint Julep, cel pe care-l bea și James Bond, poate vă amintiți, v-am povestit ce conține: două părţi bourbon, o treime zahăr granulat sau sirop de zahăr, 6-8 frunze de mentă, sifon. Julep vine din arabă (julab înseamnă apă de trandafiri), iar acest cocteil e foarte popular în sudul SUA, unde se servește la „Kentucky Derby”, faimoasa cursă de cai ce se desfășoară în fiecare an în prima sâmbătă a lunii mai. 

Ei bine, eu am cerut Grapefruit Julep, că asta era în meniu. Da, n-are mentă. Și, mai ales, n-are bourbon. Nici vodcă. Nici gin. Nici rom. Dar n-a fost rău. Are suc de grapefruit, suc de lămâie, mentă, sirop de zahăr, sirop de grenadine, apă minerală. 

După toate aparențele, prima mențiune a mocktailurilor a fost făcută într-o reclamă la Libbey Glass din periodicul american Food Service Marketing, apărută în 1979. E de fapt prima dovadă a faptului că există și pahare pentru astfel de băutură. În fine, zicea reclama că mocktailurile reprezintă o relativ nouă grupă de băuturi, fără pic de alcool. Evident, numele face trimitere străveziu la cocktailuri, până la urmă mocktailurile sunt tot un amestec, în timp ce prima particulă avertizează de fapt că aceste răcoritoare non-alcoolice le iau în râs pe cele alcoolice. 

Ok, v-ați prins, n-o să pot povesti niciodată că m-am făcut praf aseară din trei mocktailuri. Dar pe caniculele pe care le prindem în București e mai sănătos să o dai, din când în când, pe mocktailuri. O poveste de dragoste modernă poate începe și dacă vei comanda un mocktail cu două paie. Iar dacă ea va crede că a asistat doar la tristul spectacol al unei mari zgârcenii, asta e. Când viața îți dă două paie, se mai întâmplă să bei din amândouă, ce să faci?

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Horia Ghibutiu

Newsletter