ART EXPO | Toamna expozițiilor de artă în Europa

Chiar dacă încă nu avem libertatea de a călători cât de mult ne-am dori, asta nu înseamnă că trebuie să rămânem izolați de scena artistică europeană sau de ideile prezentate de artiști și curatori în această perioadă a anului. Astfel, putem alege orice loc de pe hartă pentru a pătrunde în lumea și imaginația celor care ne inspiră prin creativitate, inovație și frumusețe... chiar și de la distanță.

foto © Fundația Louis Vuitton

Dacă ne aflăm în Franța între 22 septembrie 2021 și 22 februarie 2022, Fundația Louis Vuitton prezintă, pentru prima dată în afara spațiului Rusiei, colecția de artă a fraților Mikhaïl și Ivan Morozov, începută în anul 1900. În galeriile clădirii Frank Gehry din Paris, iubitorii de artă vor fi întâmpinați de 200 de tablouri semnate de nume celebre precum Rodin, Toulouse-Lautrec, Renoir, Monet, Van Gogh, Matisse sau Derain, alături de pictori ruși ca Repin, Vrubel, Korovin, Golovin sau Serov. Proiectul coordonat de Anne Baldassari va include descoperiri uimitoare, prezentate printr-un design care va scoate în evidență, alături de referințele istorice, caracterul atemporal al lucrărilor specifice finalului de secol XIX și începutului de secol XX.

foto © Ronald Stoops

În Belgia, sportivele olimpice Élodie Ouédraogo și Olivia Borlée își propun, prin expoziția găzduită de Modemuseum Hasselt (6 iunie-30 decembrie), să prezinte publicului legătura importantă dintre modă și sport pe fundalul interesului marilor designeri pentru fenomenul „Activewear”. Proiectul a fost promovat cu ajutorul fotografului Ronald Stoops, iar expoziția prezintă produse gândite de branduri precum Chanel, Christian Dior Couture, Glenn Martens sau Raf Simons, alături de un spațiu dedicat pantofilor sport, unde vizitatorii vor găsi modelul exclusiv „Air Dior”. Elementele de design grafic sunt realizate de caricaturistul belgian Jeroom Snelders, în timp ce segmentul de artă digitală, care prezintă fenomenul „Activewear” din punct de vedere social și cultural, este construit de artistul vizual Frederik Heyman.

foto © BALTIC

Până pe 8 mai 2022, Centrul BALTIC de Artă Contemporană va găzdui prima expoziție Ad Minoliti din Marea Britanie. În 1991, experimentul „Biosphere 2” a testat, cu ajutorul a 8 persoane închise timp de 2 ani într-un spațiu care trebuia să mențină ecosistemele existente în interior, capacitatea oamenilor de a susține viața în mediile artificiale. Pornind de la acest experiment, pe care Ad Minoliti îl numește „un efort care sporește interesele celor deja puternici prin continuarea proceselor dăunătoare preexistente, precum inegalitățile economice și degradarea mediului”, proiectul „Biosphere Plush”, bazat pe teoria feministă și queer, își propune construirea unui spațiu deschis tuturor, care generează interpretări alternative ale picturii, designului, arhitecturii, istoriei artei și limbajului vizual, promovând accesibilitatea și creativitatea.

În Germania, până pe 24 octombrie, Muzeul Suermondt-Ludwig din Aachen găzduieşte expoziția „Dürer Was Here: A Journey Becomes Legend”, dedicată pictorului Albrecht Dürer și călătoriilor sale dintre anii 1520-1521 în Vestul Germaniei și Olanda. Datorită unui jurnal ținut de artist, vizitatorii vor vedea unde a poposit, pe cine a întâlnit și ce elemente l-au inspirat în lucrările sale, care vor fi prezentate alături de opere ale contemporanilor săi, precum Joos van Cleve, Lucas van Leyden sau Jan Gossaert. Show-ul pune la dispoziție peste 190 de exponate (desene, picturi, sculpturi, documente istorice, scrisori, hărți) care vor arăta publicului o imagine de ansamblu asupra călătoriei pe care Dürer a descris-o cu propriile cuvinte.

foto © CaixaForum

Spania. Muzeul CaixaForum din Madrid adăposteşte până pe data de 31 octombrie „Homo Ludens. Jocuri video pentru a înțelege prezentul”. Alcătuită din 58 de piese produse de 36 de creatori, expoziția va prezenta fenomenul jocurilor video din punct de vedere antropologic, alături de efectele acestora la nivel estetic în lumea contemporană. Afișajul construit de Domestic Data Streamers Studio va analiza industria de gaming cu ajutorul celor mai populare jocuri și piese de artă digitală, concepute de Bill Viola, Daniel Canogar, și Mónica Rikić. „Homo Ludens” urmărește ideea unei lumi în care viața și jocul sunt din ce în ce mai legate și în care, fără să ne dăm seama, jucăm cele mai importante aspecte ale ființei umane.
Alături de cele 5 expoziții, putem găsi nenumărate exprimări artistice care să prezinte noi puncte de vedere asupra lumii în care trăim, precum expoziția „Kara Walker: A Black Hole Is Everything a Star Longs to Be” din Frankfurt, care vizează problemele sociale contemporane, „Radical Beauty” din Londra, unde vizitatorii pot descoperi moștenirea artistei Helen Frankenthaler, un nume sonor în istoria expresionismului abstract sau „On Reflection”, din Dresden, dedicată pictorului Johannes Vermeer, existând, indiferent de locul în care ne aflăm, spații artistice care ne pot primi în universul lor.

  • Text de Claudia Aldea.

Claudia Aldea, colaborator Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter