Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/09/2021
Artă & Cultură / Carte Viața Orașului

Cunoscutul scriitor și dramaturg András Forgách, eveniment la București

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Cunoscutul scriitor și dramaturg András Forgách, eveniment la București Share Cunoscutul scriitor și dramaturg András Forgách, eveniment la București


Lansarea romanului Dosarele mamei mele și vernisajul expoziției inspirate de povestea din carte, proiect semnat de fratele autorului, artistul vizual Péter Forgács

Săptămâna viitoare, miercuri, 8 septembrie, începând cu ora 19.00, iubitorii de literatură din capitală au șansa de a-l întâlni la sediul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București (str. Gina Patrichi nr. 8) pe András Forgách – scriitor, dramaturg, traducător, considerat una dintre cele mai influente figuri ale lumii culturale maghiare de astăzi.

Cu această ocazie, va avea loc lansarea ediției în limba română a romanului Dosarele mamei mele, o carte-eveniment care a redeschis dezbaterile despre rolul statului polițienesc în Ungaria, și vernisajul expoziției inspirate de povestea din carte, un proiect semnat de fratele autorului, artistul vizual Péter Forgács.

Alături de autor, la evenimentul din seara de 8 septembrie vor mai lua parte Iulia Popovici – critic de artele spectacolului și curator, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii – și scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu – coordonatorul colecției ANANSI. World Fiction; moderatoarea dialogului: scriitoarea și jurnalista culturală Alina Purcaru.

În martie 2014, András Forgách şi fratele său, Péter Forgács, s-au confruntat cu o realitate inedită din viaţa mamei lor, privind unele întâlniri secrete şi călătorii în străinătate din perioada 1975-1985. Această confruntare a generat un document cutremurător, şi anume cartea intitulată Dosarele mamei mele de András Forgách, respectiv expoziţia la fel de tulburătoare a lui Péter Forgács. Volumul lui András Forgách a văzut lumina tiparului pentru prima dată în anul 2015, ediţiile următoare îmbogăţindu-se cu noi capitole care completează povestea familiei cu noi întâmplări-mozaic.

Dosarele mamei mele, o poveste puternică în care familia și politica se ciocnesc în timpul prăbușirii regimului comunist maghiar, o scrisoare de dragoste deopotrivă întunecată și tandră către o mamă victimă a istoriei.

Ediția în limba română a cărții, apărută în primăvara acestui an, este realizată după cea mai recentă versiune în limba maghiară a cărții și poartă semnătura scriitorului Andrei Dósa.

Romanul lui András Forgách care prezintă portretul mamei este parte integrantă a expoziţiei semnate de fratele său, Péter Forgács, a cărui metodă de lucru o reprezintă prelucrarea arhivei private. În această expoziţie artistul a lucrat cu propriile amintiri: a prelucrat arhiva care dezvăluie povestea unei familii, în centrul ei aflându-se figura mamei. Instalaţia lui Péter Forgács împreună cu romanul lui András Forgách constituie cronologia unei perioade de un deceniu, care redă, prin reorganizarea arhivei private, modul în care practicile autoritare din epoca lui Kádár au definit viaţa cotidiană.

Expoziţia va fi deschisă până pe data de 24 septembrie 2021.

Evenimentul se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de protecție privind sănătatea în contextul actual. 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută