POVEŞTI DE SUCCES | ARTESANA - Artizanii laptelui pur

Produsele Artesana sunt un elogiu adus laptelui, bunătății și calităților lui. Alina și Daniel Donici, cei doi fondatori ai brandului Artesana, au ținut de la bun început ca laptele pentru fabrică să provină doar din ferme mici sau medii, unde animalele se hrănesc și pe pășuni. Mare parte din ferme sunt din apropierea orașului Tecuci, unde se află și fabrica. Povestea Artesana a început în 2006, iar astăzi este unul dintre brandurile cu cele mai bune și sănătoase lactate de pe piață. De asemenea, produsele lor sunt prezente în peste 700 de magazine din toată țara.

 

Cum a apărut Artesana? Cine sunt oamenii din spatele acestui business și cum dezvolți o astfel de afacere în România? 

În urmă cu 14 ani, am importat din Spania, din zona Cataloniei, mai multe sortimente de brânzeturi artizanale. Ne-am inspirat mai ales din filosofia din spatele acelor rețete: laptele era colectat de la fermieri locali - la poalele Munților Pirinei - producția era mică, dar fiecare iaurt și porție de brânzeturi erau atent îngrijite și preparate. Și, cel mai important, toate lactatele făcute acolo aveau un gust pe care noi îl știam, din copilărie, dar aproape că îl uitasem. Un gust la care se putea ajunge doar prin acest proces artizanal de fabricație și de prelucrare a laptelui. Așa că ne-am decis să folosim know-how-ul și să-l aducem la Tecuci - în județul Galați - unde să facem propriile noastre lactate.

În spatele brandului Artesana suntem noi, Alina și Daniel Donici, și echipa noastră de oameni minunați pe care am avut norocul să o întemeiem. E nevoie de foarte multă dedicare și foarte multă muncă să dezvolți orice afacere în România. Dar să ajungi să ai succes trebuie să mai ai și un strop de noroc și niciodată – dar niciodată – să nu te abați de la principiile sănătoase de business și de viață. Pentru noi, drumul Artesana, proiectul antreprenorial, e mai puțin despre profit și mult mai mult despre ambiția de a crea ceva nou, sustenabil și curat.

Povestiți-ne un pic despre produsele voastre, prin ce se deosebesc ele ce cele ale concurenței?

Nu am fost de acord și nu ne-a plăcut niciodată gândirea: „Așa se face în industria asta și, dacă vreți să faceți business, trebuie să faceți asta și asta, să fie bine...”. Am trimis la coșul de gunoi sute de mail-uri și am refuzat, politicos, toți furnizorii de aditivi, potențiatori, adjuvanți etc. Ca o paranteză, și faptul că industria acestora e atât de dezvoltată în zilele noastre, ar merita o discuție vis-a-vis de alimentația noastră și comportamentul nostru la raft, unde ar trebui nu doar să citim eticheta, ci chiar să pricepem ce punem pe masă.

Așadar, la noi în fabrică nu există omogenizator, adică acel echipament care sparge globulele de grăsime ca laptele să fie cât mai ușor de prelucrat, intervenție pe care noi o considerăm agresivă. Apoi, laptele îl pasteurizăm la temperatură scăzută și nu îl standardizăm astfel încât să aducem loturi diferite de lapte la aceeași cantitate de grăsime. Dopul de smântână al laptelui și iaurturilor Artesana, care se formează în mod natural, e dovada că păstrăm laptele cât mai pur, simplu și firesc. Dacă întorci sticla de lapte sau de iaurt cu dopul în jos, vei vedea că sfidează nu doar gravitația, ci și ceea ce știai despre gustul adevărat al laptelui și al iaurtului.

De ce ați optat pentru ambalajele din sticlă? Nu sunt mai costisitoare?

Pentru că am ales să nu ultra-procesăm laptele și să-l păstrăm cât mai natural, acest lucru reduce semnificativ termenul de valabilitate. Așadar, am ales ambalajele din sticlă, care păstrează mai bine produsul, dar vin și cu avantajul că pot fi reciclate 100%, până la infinit, spre deosebire de ambalajele din plastic care au invadat planeta noastră.

Cum arată Artesana în cifre?

Artesana se află pe piața românească din august 2012, iar în retail-ul modern din august 2013. Pentru anul 2021 estimăm o cifră de afaceri de 4,3 milioane de euro. Produsele noastre se găsesc în peste 700 de magazine din toată țara, în majoritatea rețelelor de retail, dar și în rețele locale sau băcănii specializate.

Portofoliul de produse Artesana este compus din lapte dulce de vacă sau de capră, iaurturi (simple, cu bifidus, ecologice, de vacă și de capră), sana și kefir (ecologice, de vacă și de capră), smântână (din lapte de vacă), creme de brânză (de vacă, de capră și cu pătrunjel și usturoi), brânzeturi maturate semitari (de vacă, de capră și din lapte de vacă cu trufe negre, peperoncino și miez de nucă). În medie procesăm cam 12.000 litri de lapte/zi.

Însă, dacă lucrurile se mențin în grafic, începând cu anul viitor, când vom finaliza noua fabrică Artesana, în urma unei investiții de aproximativ 5 milioane de euro, ne așteptăm să triplăm capacitatea de producție. În același timp, numărul angajaților va crește până la 100 de persoane.

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă produsele voastre asupra obiceiurilor de consum ale românilor?

Obiectivul nostru e să ne informăm consumatorii asupra faptului că există o alternativă la lactatele care se găsesc pe piață. Am trecut la etapa în care am scris, în mod direct, beneficiile lactatelor noastre direct pe etichetă, pentru că ne dorim ca toată lumea să citească, la raft și înainte, despre ceea ce vor pune pe masă familiei lor. Pentru noi antreprenoriatul este despre alegeri și despre principii, despre ambiție și încăpățânarea de a face totul cum trebuie, onest și curat. Vrem să-i aducem în jurul nostru și în jurul Artesana, pe toți cei care gândesc la fel.

  • Text de Gruia Dragomir.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter