MUZEU POP-UP | ART SAFARI 2021, o întâlnire unică, de neuitat, cu arta românească

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din această toamnă este Art Safari, cel mai mare muzeu temporar din România, care aduce în premieră sub aceeași umbrelă, aproape de publicul iubitor de frumos, lucrări excepționale de artă autohtonă din muzee sau din colecții private.

Ajuns la cea de-a opta ediție, Art Safari va avea loc anul acesta între 16 și 26 septembrie în București, în două clădiri considerate bijuterii arhitecturale: Palatul Dacia-România și ARCUB – Hanul Gabroveni, ambele localizate în Centrul Vechi al Bucureștiului, pe strada Lipscani. Construit încă de la prima ediție în jurul unui concept unic, menit să bucure atât iubitorii de artă clasică, cât și iubitorii de artă contemporană și supracontemporană, dar și copiii, evenimentul prezintă o structură expozițională ce promovează diversitatea artistică: Pavilionul Muzeal și Pavilionul Central prezintă lucrări ale maeștrilor artei românești, Pavilionul Contemporan expune lucrări create de noul val de artiști, Pavilionul Invitat găzduiește o expoziție dedicată artistelor femei, realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, iar programul educațional de artă pe înțelesul copiilor, Art Safari Kids, prezintă ateliere de artă și tururi ghidate special gândite pe înțelesul celor mici.

Timp de zece zile, acest muzeu pop-up oferă o șansă unică de explorare a universurilor artistice românești din trecut până în prezent, prin intermediul a patru expoziții:

    • Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet (Pavilionul Muzeal). Cunoscut și drept Samys Mutzner (1884-1959), acesta a fost un pictor român interbelic care și-a definit stilul în cei doi ani petrecuți la Giverny alături de Claude Monet, unde, între 1908 și 1910, a pictat peisaje în manieră pointilistă. Expoziția analizează perioada menționată și direcțiile artistice din România, precum și impactul impresionist și neoimpresionist al lui Mützner.

    • Constantin Piliuță. Culoare de zenit (Pavilionul Central). Unul dintre cei mai mari pictori ai ultimului secol românesc (1929-2003), un artist al luminii și al culorii calme, armonioase. Autoportretul, scenele de gen, tablourile cu subiect floral și peisajul sunt temele picturale prezente în această expoziție, prin care Piliuță a adus ”zâmbetul”, dar și noutatea și originalitatea în istoria artei românești, tablourile sale fiind recunoscute pentru estetica simplității lumii sale.

    • Seducție și triumf în artă. Femei-artist (Pavilionul Invitat). În perioada interbelică, într-o perioadă și într-un context politic dificil, mai multe femei și-au câștigat dreptul de a studia și de a profesa în domeniul artelor, depășind granițele țării prin arta lor. Cred că era mare nevoie de o astfel de expoziție, care să aducă la lumină poveștile, numele și lucrările realizate de aceste artiste curajoase, implicate în mișcările artei moderne și de avangardă.

  • Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească (Pavilionul Contemporan). Aici ne întâlnim direct cu tinerii care schimbă lumea artei și construiesc o imagine a societății de azi prin diferite modalități de expresie vizuală (de la desen la țesătură, instalații sau ceramică). Dihotomia erou/antierou este din start câștigătoare întrucât te ajută să vezi lumea prin prisma acestor două perspective.

Pentru că experiența Art Safari nu seamănă deloc cu o vizită clasică la muzeu, expozițiile din cadrul evenimentului vor fi deschise și după orele obișnuite de program. Night Tours, programul de vizite pe timp de noapte (care s-a bucurat de super-succes în edițiile anterioare), presupune un tur ghidat pe traseul expozițional și un art performance, întrucât vizitatorii vor avea ocazia să se bucure de lucrările de artă acompaniați de muzica live a lui Toulouse Lautrec.

Activitățile incluse în Art Safari 2021 se anunță a fi cum altfel decât memorabile, acest eveniment cultural fiind unic ca structură, concept și amploare în România, așezând Bucureștiul pe harta marilor capitale europene culturale. Așa că, dacă nu ești din București, ar fi ideal să-ți faci drum prin Capitală la final de septembrie și să te bucuri de această experiență unică, iar dacă ești din oraș te declarăm un fericit al sorții. Adăugăm Art Safari și anul acesta pe lista ”de văzut într-o viață”, un rendez-vous de neuitat cu arta românească. Mai multe detalii despre bilete, program, expozițiile și activitățile incluse în cele zece zile de eveniment găsiți pe www.artsafari.ro.

  • Text de Vania Piersinaru.
  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter