Să credem? Mai bine nu!

Știți ce subiect nu am abordat eu niciodată şi aproape orice om care vorbește/scrie despre fitness a făcut-o? Timp de gândire! Hai că nu vă dau indicii!

  • Ăăăă, despre miturile prezente în fitness şi alimentație?
  • Bingo! Așa îmi place de tine, văd că te-ai schimbat de când te tot ameninț că nu mai apari în articolele mele.

Bun, hai să nu mai pierdem timpul (mă rog, voi să nu îl pierdeți, eu și așa nu am altceva de făcut) și să trecem la mituri.

Nu vor fi spuse, de fapt scrise, după vreo ierarhie sau ceva, ci pur și simplu după cum mi le aduc eu aminte. Cred că cel mai comun mit cu care absolut toți ne-am confruntat, ne confruntăm și mai mult ca sigur ne vom mai confrunta o bună perioadă de timp este cel care spune că pâinea îngrașă. Greșit! În mod normal, nu există alimente care îngrașă în mod direct, ci doar alimente cu un conținut mai mare de kilocalorii (ca să vorbim ca la carte) care pot contribui decisiv la procesul de creștere în kilograme. Altfel spus, dacă cineva elimină pâinea din planul său alimentar nu înseamnă că o să și slăbească. Să presupunem că cineva are nevoie de un număr de kilocalorii ca să se mențină la o anumită greutate, să spunem… 2.300 de kilocalorii. Bun, persoana respectivă poate să depășească sau să se afle sub această valoare cu sau fără pâine, depinde de ce mănâncă în ansamblu, nu doar de un singur aliment. Altfel spus, 3 felii de pâine pe zi vor aduce câteva kilocalorii la aportul nostru necesar, dar nu putem spune că pâinea este principalul agent de îngrășare. Dacă mâncăm cartofi prăjiți cu o carne gătită în foarte mult ulei si cu sosuri sau cu ouă ochiuri făcute în tot atât de mult ulei (îmi cer scuze dacă v-am făcut poftă…), ar fi ciudat să spunem că pâinea e cea mai mare problemă din această masă, nu? Am și câteva recomandări despre consumul de pâine, sunteți pregătiți? Bun, să începem: încercați să optați pentru pâinea integrală, lăsând partea cu indicele glicemic mai mic decât cel al pâinii albe, gustul este mult peste; nu combinați pâine cu alte surse de carbohidrați cum ar fi orezul, pastele sau cartofii (știu, pare ciudat, dar să fim sinceri, toți am mâncat o dată măcar aceste alimente alături de pâine) și cea mai comună recomandare este să nu faceți excese, consumați pâinea cu moderație.

Al doilea mit este legat de ore, mai exact ora la care ar trebui ca noi să avem ultima masă. Știu că cei mai mulți spun că orele 18 şi 19 sunt sfinte și că nimeni nu trebuie să mai mănânce după aceste repere ale timpului  fiindcă vor pune mai multe kilograme. Greșit! În mod normal ar trebui să avem ultima masă cam cu 3-4 ore înainte de a dormi. E drept, orele de mai sus sunt niște ore normale în cazul în care toată lumea s-ar pune la somn la ora 22, hai, cel mult 23. Adevărul nu e chiar așa. Sunt foarte mulți adolescenți și tineri care au un program… să zicem dezorganizat în ceea ce privește somnul. În sensul că se bagă la somn după miezul nopții de cele mai multe ori. Astfel, dacă ei au ultima masă undeva între orele 20 şi 21, nu se vor îngrășa. Asta, desigur, dacă se află în acel deficit caloric. Da, de acord, nu este bine să mâncăm şi imediat după să ne punem în pat şi să dormim pentru că putem crea probleme procesului de digestie și e posibil ca dimineața să ne trezim obosiți sau cu alte stări nu tocmai bune. Contează numărul de calorii din întreaga zi deoarece corpul nostru funcționează 24 din 24, nu își pune stop după o anumită oră. Recomandarea în acest caz este să vă adaptați programul meselor în funcție de programul vostru din restul zilei și să aveți ultima masă cu măcar 3 ore înainte de somn.

Al treilea mit este cel care afirmă că pentru a slăbi este nevoie să sacrificăm tot ce înseamnă mâncare gustoasă și să mâncăm doar orez, pui şi ierburi. Neaaa, total greșit. Ca să slăbești este nevoie doar de un deficit caloric care poate fi atins din orice fel de mâncăruri. Ideea este că anumite mâncăruri au un conținut mare de kilocalorii, prea mare pentru volumul lor. Din acest motiv sunt preferate alimentele cu un număr moderat de kilocalorii şi cu un volum mult mai mare, cum ar fi legumele. Nu este necesar să renunțăm la alimentele noastre preferate, trebuie doar să găsim alternative mai slabe, cum ar fi: cartofi la cuptor sau carne la cuptor sau pe grătar în locul variantelor prăjite în ulei, sucuri zero zahăr în locul variantelor clasice și multe altele pe care probabil (de fapt sigur) vi le voi spune în viitorul apropiat, sper. Ca o recomandare v-aș spune să alegeți volumul mare de mâncare în schimbul unui număr mai redus de kilocalorii deoarece nu vă veți mai simți acea nevoie continuă de a mânca din cauza lipsei de sațietate.

Până atunci, nu îmi rămâne decît să vă zic spor la sport, aveți grijă la alimentație și nu uitați să vă informați pentru că nu tot ce zboară se mănâncă, ha!

PS: Ce glumă proastă am putut să fac la final...!

  • Text de Răzvan Ionuț Greu

Răzvan Ionuț Greu

  • Foto © https://www.freepik.com/
  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter