Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/09/2021
Lifestyle / Destinații turistice

Brassaï o piață cu nume de brașovean

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Brassaï o piață cu nume de brașovean Share Brassaï o piață cu nume de brașovean


Se spune că omul sfințește locul, dar cred că această expresie este valabilă și în sens invers. La fel de bine se poate spune că cele două entități nu au nevoie să coexiste pentru a fi împlinite spiritual. Cred că cel mai mare premiu pe care-l poate primi cineva este ca un loc public sau o stradă să poarte numele acelei persoane. Din păcate, de cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă post-mortem, iar eroul nu poate să simtă această bucurie, nu poate să asiste la tăierea panglicii. Totuși, numele lui va dăinui pe acea stradă care va deveni loc de întâlnire și de relaxare. De mai bine de un an, un nume este din ce în ce mai rostit în Brașov, iar un loc asociat cu acest nume este tot mai căutat de către turiști și localnici, deopotrivă.

Piața Brassaï a apărut în urma unui proiect inițiat în 2018 de către o firmă din Brașov. Ideea de a crea un nou spațiu de tip „piață” a venit în încercarea de a face orașul nostru unul cu o mobilitate urbană mai bună. Astfel, s-a decis eliminarea parcării din zona interioară a cunoscutei porțiunii „După Ziduri”. După doi ani, acest loc a apărut, pentru unii ca un șoc, dar și ca o bucurie. Și pentru că trebuia să poarte un nume i s-a spus „piața Brassaï”.

Dar cine a fost acest om? 

Pe numele său adevărat Gyula Halasz jr, Brassaï este un artist fotograf francez născut la Brașov pe 9 septembrie 1899.A fost supranumit „L’Oeil de Paris” (Ochiul Parisului) pentru fotografiile inconfundabile cu Parisul pe timp de noapte.

Tatăl său, Gyula Halász senior, a fost scriitor, ziarist și specialist în literatura franceză, iar mama sa, Matild Verzár, era descendenta unei cunoscute familii armene maghiarizate.

Brassaï o piață cu nume de brașovean

În 1917, Brassaï termină liceul cu profil real din Brașov și pleacă la Budapesta pentru a studia la Academia Maghiară de Arte. Era pasionat de pictură și sculptură. Din cauza războiului este nevoit să-și întrerupă studiile și a fost înrolat în armata austro-ungară. După război, prin 1920, pleacă la Berlin unde continuă studiile începute în capitala ungară, de această dată la Charlottenburg, numele academiei de arte frumoase. În 1924 s-a stabilit definitiv la Paris, de unde nu a mai plecat timp de 60 de ani. Și-a perfecționat franceza, prin scrierile lui Marcel Proust și Jacques Prévert, care, alături de marele Henry Miller, au devenit cei mai buni prieteni ai săi.

Prin lungile nopți pierdute în boemia cartierului Montparnasse, Brassaï a început să suprindă Parisul noaptea prin fotografii. A fost mereu un admirator al artei fotografice, în special a creației lui Eugene Atget. Era fascinat de malurile Senei, de măreția clădilor, de secretele fiecărui arondisment parizian.

Brassaï o piață cu nume de brașovean

În 1933 apare primul său album de fotografii, „Parisul, noaptea”. Cuvintele de prima pagină erau scrise de Paul Morand lucru care i-a adus un mare succes, mai ales în mediul artistic absolut fabulos al Parisului anilor `30. A făcut fotografii atât pentru aristocrați, cât și pentru oameni ai artelor. A creat portrete devenite clasice ale lui Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse și Alberto Giacometti, ale lui Jean Genet, Henri Michaux, Jean Paul Sartre și Simone de Beauvoir.

A cochetat și cu lumea filmului, regizând, în 1956, scurtmetrajul „Tant qu`il y aura des betes”, pentru care a și primit premiul special la festivalul de film de la Cannes.  Brassaï a scris 17 cărți și numeroase articole artistice dar și un roman: „Povestea Mariei” (Histoire de Marie) în 1948, prefațat de Henry Miller. 

Brassaï a încetat din viață în 1984, pe 8 iulie, pe Coasta de Azur. A fost înmormântat la cimitirul Montparnasse, alături de Eugen Ionesco, Tristan Tzara, Constantin Brâncuși și mulți alții.

Vă mai sunt dator cu o explicație. De unde vine numele de „Brassaï”? 

Gyula Halasz s-a considerat mereu transilvănean. Astfel, la începutul anilor `30, a decis ca pseudonimul său să fie Brassaï, care, în traducere din limba maghiară, înseamnă… BRAȘOVEAN.

Piața Brassaï a devenit și un loc de spectacole și concerte de mici dimensiuni.

Între 2 – 5 septembrie a găzduit Jazz & Blues Festival la Brașov. Piața Brassaï a fost gazda unor evenimente muzicale cu trupele Nightlosers, Fernet Blues Company, Berti Barbera & LK Band.

Brassaï o piață cu nume de brașoveanCredit foto: Diana Bobeș

Credite foto:

  • Brassaï©inframe.gr
  • Paris de nuit – Brassaï ©inframe.gr

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută