Spumantul (îţi) face viaţa bună

Popular îi zicem “şampanie”. Un preşedinte rus zice că doar în Rusia există un tip de şampanie. Oamenii din Champagne (apropos, de văzut pe Netflix “A year in Champagne”) se mândresc că doar ei pot folosi această titulatură. În fine, unde vreau să vă aduc este să avem o discuţie deschisă despre “şampanie”.

Nu o să intru în discuţia tehnică despre diferenţele între champagne, prosecco, vinuri perlate, vinuri spumoase sau petiante, dar o să vă vorbesc, de fapt, o să vă invit să vă bucuraţi mai mult de “bule”. Zic asta, căci în România consumul acestei categorii se face în două, hai trei momente mari: ziua ta de naştere/ziua unuia de naştere, sărbătorile alea mari şi vreo reuşită în familie. Altfel spus, vorbim despre o băutură de celebrare. Păi e păcat, fratilor, să îngustaţi această băutură minunată la aşa momente puţine.

Eu zic că e un început minunat de brunch (da, masa aia de leneşi care ţine loc şi de prânz sau ajunge până la prânz), iar fiecare lună are cel puţin 8 ocazii de brunch. Eu zic că viaţa la 12 la prânz se vede mai bine cu un pahar de bule în faţă. Ajută la relaxare şi la zâmbet. Apoi, am auzit că vă plac deserturile. Bulele sunt un exemplar pairing de desert. Nu doar că “taie” dulceaţa, dar te şi ajută să te bucuri mai mult de ce ai în farfurie. Recomand aici nişte spumante din soiuri româneşti, de exemplu o Fetească Neagră, o Frâncuşă sau aromata Busuioacă. Cu plăcere, o să-mi mulţumeşti mai târziu.

Ştiu că preferăm “tăriile” la începutul unor mese copioase. Nimic mai greşit pentru că “tăriile” îţi cam închid papilele, în timp ce bulele ţi le deschid. Începe o masă cu un spumant şi vei mânca mai cu plăcere şi vei simţi mai bine multe dintre arome. E încă vreme de plajă. Ce vreau să zic că un pahar de spumant se împacă bine cu soarele de care vrei să te bucuri, nu îţi rupe capul şi lasă loc şi pentru un drink de seară.

Drink de seară am zis? Păi da, căci mă gândesc la un mix pe bază de spumant. De exemplu, celebrul Hugo sau #mixurileZAZ pe care le-am văzut pe multe terase în vara aceasta. Arată bine în pahar, dă bine la Instagram (da, ştiu că pozezi tot ce ai pe masă), te răcoreşte după o zi grea la plajă/zoom/job şi îţi dă şi un aer mai sofisticat (da, da, toţi suntem superficiali uneori, e ok).

Du-te la raft, intră pe un magazine online, cumpără-ţi un spumant (de preferinţă românesc că e bine să susţinem localul) şi gândeşte-te că e ziua ta, că ai promovat sau vine, deja, Crăciunul. Glumesc, doar bucură-te de un spumant. Îţi face viaţa mai bună. Dau scris.

  • Text de Ștefan Chirițescu:

Newsletter