POP-UP STORIES | DESIGNERII FAVORIȚI AI VEDETELOR ANILOR ‘80

Probabil ați remarcat preferințele din ultima vreme în materie de modă și putem spune cu certitudine că trendurile populare și articolele vestimentare în vogă de astăzi sunt, în mare parte, inspirate din ceea ce a reprezentat moda anilor ’80. Astfel, pentru a crea o imagine mai clară a acestei surse de inspirație - și anume perioada anilor ’80 – mă voi referi la câteva personalități importante din Pop culture care au reprezentat un reper al modei de atunci, articole vestimentare și accesorii pe care le-au popularizat, dar, mai ales, designerii favoriți ai lor, cu ajutorul cărora au fost posibile toate acestea. 

ASCULTĂ VARIANTA AUDIO AICI

Tendințele anilor ’80 în materie de modă erau reprezentate de lucruri cât mai provocatoare și pompoase; astfel, artiștii îndrăzneți, originali, care își devoalează personalitatea excentrică prin intermediul vestimentației și al propriului look, devin exemple demne de urmat pentru publicul larg. Vedetele care activau în domeniul muzical al perioadei respective au lăsat cele mai pregnante amprente asupra modei de atunci, acestea făcându-și mereu apariția pe scenă purtând ținute cât mai „ofertante”.

Una dintre cele mai apreciate și admirate vedete ale momentului era Madonna, a cărei vestimentație devine „literă de lege” pentru garderoba oricărei femei, odată cu intrarea sa în atenția publicului. Designerul favorit al Madonnei în perioada anilor ‘80 a fost Jean-Paul Gaultier, ale cărui creații îmbinau stilul masculin cu cel feminin, lucru ce se preta perfect stilului artistei. Una dintre cele mai memorabile creații purtate de aceasta a fost făcută de Jean-Paul Gaultier special pentru ea, după cerințele și indicațiile ei, fiind vorba despre body-ul roz cu sutien conic, pe care Madonna l-a purtat în prima seară a turneului Blond Ambition.

Un alt artist care a impresionat cu stilul său vestimentar în anii ’80 - și nu numai - este Michael Jackson, ale cărui apariții erau întotdeauna marcate de outfit-uri spectaculoase, unice, care străluceau sub privirea publicului fascinat. Cei care se ocupau de item-urile pe care le purta - mai ales în cadrul concertelor sale - erau Michael Bush și Dennis Tompkins, Bush publicând chiar o carte despre Michael Jackson și arta de a-i crea ținutele acestuia (The King of Style: Dressing Michael Jackson, 2012). Piesa de rezistență a unui outfit de-al lui MJ era întotdeauna jacheta. Jachetele lui Michael erau sclipitoare și ravisante iar crearea lor necesita o muncă asiduă, mai ales în cazul celor care conțineau și un sistem electric, artificiu stilistic ce le transforma într-un articol vestimentar de-a dreptul încântător și ce contribuia la realizarea celor mai spectaculoase show-uri. După moartea artistului, multe dintre aceste articole vestimentare care i-au aparținut au fost vândute contra unor sume colosale.

Mai puțin extravagante dar la fel de strălucitoare și de impact erau și aparițiile lui Dave Gahan, acesta abordând ținute ce atrăgeau prin eleganța și impecabilitatea lor, designerul său preferat la acea vreme fiind Katharine Hamnett. Printre fashion icon-urile anilor ’80 se numără și Whitney Houston, al cărei stil vestimentar era reprezentat de articole colorate, cu diverse imprimeuri, paiete sau din piele, accesorizate ca atare. În cazul lui Whitney Houston, stilistul care se ocupa de ținutele sale alegea să colaboreze cu mai multe branduri și designeri pentru a-i compune look-urile artistei, unul dintre aceștia fiind Christian Siriano.

Cyndi Lauper și David Bowie sunt alte două imagini reprezentative pentru perioada anilor ’80, fiind doi artiști care apăreau întotdeauna în ținute cu adevărat excentrice și atipice, și pe care publicul le adora. Designerul favorit al lui David Bowie era Alexander McQueen, cu care Bowie devine ulterior și prieten. Una dintre aparițiile vestimentare de succes ale artistului se datorează lui McQueen, care a creat redingota Union Jack pentru acesta, când Bowie nu era încă atât de cunoscut. Un alt designer apreciat de Bowie era Kansai Yamamoto, de origine japoneză, care a fost responsabil pentru multe dintre ținutele iconice ale lui Bowie din timpul perioadei Ziggy Stardust, inclusiv de costumele sale din turneul din 1973 (Aladdin Sane). Cyndi Lauper a fost cunoscută de-a lungul anilor ’80 pentru aparițiile sale îndrăznețe și originale, pentru că ea combina și asorta culori, modele, texturi și stiluri pentru a crea look-uri unice, care să-i devină semnătură personală. Despre Cindy Lauper se poate spune că încuraja și susținea designerii și magazinele locale din New York, precum Bess, The Cast sau Screaming Mimi’s.

Așadar, iată care au fost designerii favoriți ai unora dintre cele mai apreciate vedete ale anilor ’80, cu al căror creații acestea reușeau să-și releve personalitatea, intrigând și inspirând oamenii de-a lungul vremii. Mulți dintre acești designeri nu mai sunt astăzi printre noi, Alexander McQueen, Kansai Yamamoto sau Dennis Tompkins, dar creațiile încă sunt la mare căutare; unii dintre ceilalți au avut parte de un succes constant, reușind de-a lungul timpului să țină pasul și să mulțumească gusturile publicului în materie de modă, fiind vorba despre Jean-Paul Gaultier sau despre Katharine Hamnett. Jean-Paul Gaultier anunța însă în ianuarie 2020 că se va pensiona, exact în momentul în care creațiile sale încep să fie din ce în ce mai purtate de vedete și fashion icon-uri ale momentului, precum Bella și Gigi Hadid, Kendall Jenner, Beyoncé, Cardi B, Miley Cyrus și multe alte personalități influente actuale în Pop culture.

Mulți designeri celebri ai anilor ’80 sunt chiar și astăzi în vogă. Ca de exemplu, Michael Schmidt, care a colaborat cu legende ale muzicii precum Tina Turner, Cher, Deborah Harry, Iggy Pop sau Steven Tyler, a avut de asemenea colaborări de succes cu personalități importante din domeniul muzical ale secolului al XXI-lea. O creație de succes a acestuia este rochia LEGO purtată de Fergie în timpul celei de-a 24-a ediții a premiilor Nickelodeon Kids’ Choice Awards, cu care artista a făcut senzație în cadrul evenimentului, care a avut loc în 2013. Mai solicitat ca oricând, Michael continuă să creeze și să colaboreze cu mulți dintre artiștii cunoscuți de astăzi, precum Madonna, Lady Gaga, Rihanna sau Britney Spears. Un alt designer consacrat, ale cărui creații se regăsesc astăzi în ținutele multor celebrități ale momentului este B. Akerlund, care a fost responsabilă pentru unele dintre cele mai iconice look-uri din diverse videoclipuri muzicale și de pe diverse coperte de revistă, precum cel al lui Lady Gaga, din “Paparazzi” sau al lui Britney Spears din „Work Bitch”. Aceasta s-a ocupat de asemenea de look-urile lui Beyoncé din câteva clipuri ale pieselor albumului intitulat “Beyoncé”, apărut în decembrie 2013. Designerul Judy Blame a fost stilist și designer de bijuterii, iar în perioada anilor ’80-’90 acesta a colaborat cu personalități din domeniul muzical precum Neneh Cherry, cei doi cunoscându-se pe un ring de dans în 1985, urmând să aibă împreună diverse colaborări de succes și devenind în același timp buni prieteni. Acesta a colaborat și a dezvoltat o prietenie strânsă și cu artistul Boy George, după ce artistul poartă mai multe bijuterii create de Judy când el primește un premiu Grammy, în 1984. Judy Blame a colaborat de asemenea cu Bjork și cu grupul muzical Massive Attack.

Iată, așadar, cum unii designeri s-au menținut pe „linia de plutire” de-a lungul anilor, bucurându-se chiar și astăzi de colaborări cu unele dintre cele mai apreciate personalități ale momentului - din domeniul muzical, și nu numai - și ale căror creații reușesc să fie la fel de cool și fresh, din perioada anilor ’80 și până astăzi!

  • Text de ANAMARIA GRUMEZA

Newsletter