Un experiment teatral marca RIMINI PROTOKOLL la București

Unul dintre cele mai provocatoare evenimente teatrale ale anului în România este premiera pentru vorbitorii de limba română a proiectului „The Walks”, conceput de celebra companie de teatru Rimini Protokoll din Berlin. Gândit sub forma unei aplicații, performance-ul audio „The Walks” va beneficia de la 1 octombrie de versiunea în limba română, realizată în coproducție cu creart/Teatrelli și în parteneriat cu Goethe Institut și pune Bucureștiul pe harta internațională a orașelor unde compania de teatru germană lansează proiectul, alături de alte metropole precum Cleveland, Berlin sau Milano.

„The Walks" este un adevărat experiment teatral, în stilul care a consacrat Rimini Protokoll drept una dintre cele mai revoluționare companii de teatru la nivel mondial: o aplicație care constă într-o serie de plimbări audio-ghidate, concepute și create pentru diferite spații urbane, care tematizează, totodată, o serie de subiecte stringente ale momentului. Ceea ce  face din „The Walks” unul dintre cele mai inedite demersuri teatrale la nivel mondial este propunerea unei noi forme de înțelegere a mersului pe jos: ca pe un scenariu teatral. Experiența semnată de Rimini Protokoll conectează oameni de pe întreg mapamondul printr-o abordare atât locală, cât și individuală, prin intermediul unei acțiuni umane esențiale – mersul. Poveștile și universul sonor al performance-urilor audio care alcătuiesc proiectul teatral pot fi experimentate în orice colț al lumii.

Pe baza unei cod (care va fi disponibil de la 1 octombrie și prin rețeaua Eventbook.ro), „spectatorii” – respectiv utilizatorii aplicației – pot intra în aplicație și pot realiza pe cont propriu și în ce ordine doresc aceste plimbări audio, fiecare dintre ele având o durată de aproximativ 20 de minute.

Versiunea în limba română a producției „The Walks” este coordonată artistic și editată audio de Vlaicu Golcea, unul dintre cei mai reprezentativi, avangardiști și complecși artiști în ceea ce privește experimentul în zona universului sonor din domeniul artelor performative și nu numai. Cele 9 plimbări audio-ghidate reunesc vocile a 13 actori performeri: Cătălina Bălălău, Vlad Bîrzanu, Nicholas Cațianis, Paul Dunca/Paula Dunker, Carmen Ghiurco, Nicoleta Lefter, Georgia Măciuceanu, Conrad Mericoffer, Mela Mihai, Gabriela Pîrlițeanu, Alina Rotaru & fetița Maria Bărbulescu. Regia tehnică: Alexandru Andrei, asistent regie artistică: Carmen Ghiurco, traduceri: Ondine Cristina Dascălița și Adina Olaru.

Lansarea în limba română a producției „The Walks” face parte din seria de proiecte creart / Teatrelli care aduc publicului evenimente teatrale conectate la tendința mondială a teatrului de tip experiment.

  • Text de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter