Prin gaura de iepure către Țara Minunilor

La fel ca și în cazul lui Peter Pan sau Harry Potter, Alice este un copil care pornește într-o aventură extraordinară printr-un tărâm fantastic, plin cu obiecte magice, personaje ciudate și animale vorbitoare... așa s-ar putea explica succesul binecunoscutei cărți pentru copii Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll. Dincolo însă de tema copilului care se luptă să supraviețuiască în lumea confuză a adulților și memorabilele scenele suprarealiste, Alice s-a înrădăcinat în inimile cititorilor și a devenit un izvor peren de inspirație artistică, și asta pentru că în 1865, când a fost publicată cartea, creația lui Carroll a rupt orice barieră impusă de literatura pentru copii care până atunci servea drept busolă morală nechestionabilă.

Însăși povestea a trecut prin propria aventură de-a lungul celor 157 de ani scurşi de la naşterea iconicului personaj: 60 versiuni literare, 40 de filme și 30 de adaptări de scenă și televiziune. Cine se încumetă, poate să pornească în această aventură coborând ca Alice dar nu într-o gaură de iepure ci în galeria Sainsbury din faimosul muzeu londonez de artă şi design V&A unde, până la sfârșitul anului, poate fi vizitată expoziția Alice: Curiouser and Curiouser, un spectacol imersiv și teatral care ne-o prezintă pe Alice în Țara Minunilor de la manuscris la un fenomen global Pop culture.

Povestea începe chiar de când Charles Dodgson, un tânăr lector de matematică, bibliotecar și cel mai important vecin al micuței Alice Liddell s-a decis să răspundă curiozităților fetei de 7 ani imaginându-şi o serie de povești fantastice care o aveau drept personaj principal, fermecată de călătoriile subterane, Alice a insistat ca Dodgson să le scrie și astfel, în 1864, scriitorul îi dăruiește o copie scrisă de mână. Pe măsură ce înaintezi în cadrul expoziției, de la aceasta se ajunge la obiecte, jocuri și diapozitive pentru lanterne, şi de acolo trece pe ecran, la adaptările de film, inclusiv cel clasic, din 1951, al lui Walt Disney

În must-see-ul Alice: Curiouser and Curiouser de la V&A Museum, fascinația pentru Țara Minunilor se regăsește în artă, știință și cultură pop(ulară) prin modele, animații, scenarii, costume, dans și muzică. Dacă vrei, te poți opri la petrecerea de ceai, adusă la viață prin proiecții digitale psihedelice, sau în cazul în care ai vrea ceva mai dinamic ești invitat la „un joc curios de croquet”, unde vizitatorii primesc căști VIVE Cosmos și intră în lumea lui Alice. Prin tehnologia VR oaspeții navighează prin holul micșorat, se rostogolesc în gaura Iepurelui Alb sau o înfruntă pe Regina Roșie. La V&A o privim pe Alice și din perspectiva unor artiști de renume, de la suprarealiștii Salvador Dalí și Yayoi Kusama la Beatles, Vivienne Westwood și... Little Simz. E din ce în ce mai curios!

  • Text de Teodora Bratu.

Teodora Bratu

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter