Din capitală, în toată România: Festivalul Scrisorilor face accesibile publicului din România evenimentele de la prima ediție, online

În cel de-al treilea weekend din luna septembrie, a avut loc în București prima ediție a Festivalului Scrisorilor. Zeci de liceeni din capitală și din Focșani, dar și sute de persoane pasionate de cultură din București au asistat, în calitate de participanți, la cele 19 activități desfășurate pe parcursul celor trei zile de festival.

Trei zile, 19 activități, prima ediție a Festivalului Scrisorilor: cum a fost?

Prima zi a debutat cu un atelier de scriere creativă pentru liceeni (Cum mai scriem o scrisoare de mână?), sub îndrumarea lui Mario Bărăngea (licențiat în filosofie și animator de cursuri și seminarii private, introductive, având ca subiect elemente de filosofie antică și istoria artei), la Palatul Suțu. Spre seară, Festivalul Scrisorilor a „acaparat” mansarda Muzeului Național al Literaturii Române, unde s-au desfășurat o conferință (Istoria culturală a scrisorii, cu conferențiarul universitar doctor Sebastian Grama, de la Facultatea de Filosofie a Universității din București), o dezbatere (Relația părinți-copii, copii-părinți, cu scriitoarea Ana Maria Sandu) și o proiecție video (Mail Art. Mapping Time – Iosif Kiraly, un documentar realizat de artistul Paul Chirilă și difuzat în premieră în prima zi a festivalului) – urmată de o discuție cu artistul vizual român Iosif Kiraly, care s-a alăturat proiectului ca invitat special.

A doua zi din cadrul Festivalului Scrisorilor a fost deschisă de un traseu (Cuvintele în arta vizuală) al cărui ghid a fost însuși pictorul român Nicolae Comănescu, la Muzeul de Artă Recentă. În aceeași zi, Nicolae Comănescu a coordonat și un atelier creativ (Corespondență Mail Art) pentru liceeni – iar pentru ei, Festivalul Scrisorilor nu s-a încheiat încă, întrucât atelierul a pus doar bazele unei corespondențe de tip mail art, care se va desfășura în continuare; evenimentul a avut loc la Muzeul Național al Literaturii Române. De asemenea, zeci de elevi de liceu au participat în această zi la atelierul Jurnalul creativ prin tehnica colajului, sub îndrumarea artistului vizual Andrei Stan, la Muzeul de Artă Recentă.

Dincolo de atelierele creative pentru liceeni, a doua zi a reunit alte cinci evenimente deschise publicului larg: traseul creativ Clădiri din București în scrisori, desfășurat la sediul Asociației HEARTH (ONG-ul care a creat și organizat Festivalul Scrisorilor) – unde, alături de actrița Cristina Casian, participanții au fost imersați în istoria subiectivă a cartierului vechi din zona străzii Parfumului, prin intermediul interpretării unor fragmente autobiografice din cartea scriitoarei Silvia Kerim – Vedere din parfumerie. Autoarea a locuit în casa care astăzi este sediul Asociației HEARTH, astfel că experiența publicului a fost una aparte. Ulterior, evenimentele s-au mutat din nou la Muzeul Național al Literaturii Române – unde au avut loc dezbaterea Scrisorile adolescenților din alte secole, cu scriitorul și ziaristul Andrei Crăciun, urmată de conferința Steganografia anamorfotică – scrisori secrete, cu conf. univ. dr. Sebastian Grama. La finalul conferinței, participanții au făcut o scurtă plimbare până la Galeria 1001 ARTE, unde au asistat la vernisajul expoziției Art Letters, curatoriată de Cristian Cojanu, după care au revenit la MNLR pentru ultimul eveniment din ziua a doua – o proiecție de videoscrisori – Vademecum: îndrumar pentru tineri – realizată de către directorul artistic al Festivalului Scrisorilor – Natalia Cebanu, și urmată de o discuție cu psihologul Roxana Alexandra Popa.

Ultima zi a primei ediții a festivalului a debutat cu un treasure hunt care a încântat și energizat tinerii; la finalul acestui traseu, participanții au fost premiați cu cărți de la editura Corint cu seria Leda Edge. Simultan, s-a desfășurat la Palatul Suțu atelierul Capsula timpului, coordonat de directorul artistic al Festivalului Scrisorilor – Natalia Cebanu și managerul proiectului, Doina Dogăroiu. Ultimele trei evenimente din cadrul primei ediții s-au desfășurat la Muzeul Național al Literaturii Române, unde publicul a asistat la premiera proiecției video Omagiu Nora Iuga, la dezbaterea Cât de mult ar trebui să conteze imaginea? – coordonată de actrițele Ada Galeș și Victoria Răileanu, și la conferința Corespondența feminină, în cadrul căreia istoricul Monica Neațu a „împrietenit” participanții cu universul femeii din secolele XIX-XX, prin intermediul scrisorilor celebre care au rămas în istorie.

Expoziții din cadrul Festivalului Scrisorilor pe care încă le poți vizita

În cadrul Festivalului Scrisorilor, s-au organizat trei expoziții:

Expoziția Ironii Pandemice, de la Casa Filipescu-Cesianu, ianugurată pe 13 septembrie, care reunește texte ale artiștilor (Johnny Bădeliță, Oana Bucur, Natalia Cebanu, Ada Galeș, Ana-Maria Gheorghe, Vlad Logigan, Raluca Ungureanu) din perioada de lockdown;

Expoziția PANDEXIL, de la Galeria Știrbei 47, unde în perioada 16-20 septembrie participanții de la atelierul de fotografie (desfășurat în luna august, ca activitate anticipatoare pentru festival) – sub îndrumarea lui Mihai Smeu (fotograf profesionist, absolvent al Facultății de Fotografie Video și Procesarea Computerizată a Imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte) și a lui Cornel Moraru (doctor în filosofie, filolog clasicist și jurnalist cultural specializat în filosofie și neuroștiințe) – au expus lucrările lor realizate pornind de la paralela dintre „Scrisorile lui Ovidiu” și percepția lor asupra lockdown-ului;

Expoziția Art Letters, de la Galeria 1001 ARTE, care reunește lucrări ale artiștilor: Ana Bănică, Irina M. Damaskin, Radu Carp, Theodor Grigoraș, Daniela Vîrlan, Raluca Ilaria Demetrescu, Claudia Todor, Otto Constantin și George Bodocan – realizate pornind de la tema „Scrisoare către...”. Expoziția este curatoriată de Cristian Cojanu.

Pasionații de artă și cultură care nu au reușit să participe la toate activitățile din perioada 17- 19 septembrie mai au șansa de a vizita două dintre expozițiile organizate în cadrul Festivalului Scrisorilor:

Expoziția în aer liber de printuri plastifiate Ironii Pandemice, de la Casa-Filipescu Cesianu – care rămâne deschisă până pe 26 septembrie;

Expoziția Art Letters de la Galeria 1001 ARTE – care reunește lucrări realizate în diferite medii (pictură, instalație sau artă decorativă) – și care rămâne deschisă până pe 30 septembrie;

Publicul din România poate participa retroactiv la Festivalul Scrisorilor, prin vizionarea online a evenimentelor

Persoanele care nu au putut să participe la Festivalul Scrisorilor din diverse motive (fie pentru că nu se aflau în București, fie pentru că locuiesc mult prea departe în alte orașe din România) au ocazia de a viziona toate evenimentele deschise publicului larg (conferințele, dezbaterile și proiecțiile video) online, atât pe pagina de Facebook a Festivalului Scrisorilor, cât și pe canalul de YouTube al proiectului și pe site. Înregistrările vor fi disponibile pentru vizionare în următoarele zile.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter