Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/09/2021
Viața Orașului

CityZen | ”Cum știu că nu ești din Sibiu?” de Maria Dima

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii CityZen | ”Cum știu că nu ești din Sibiu?” de Maria Dima Share CityZen | ”Cum știu că nu ești din Sibiu?” de Maria Dima


Dacă ți s-au oprit ochii pe pagina asta și deja îți simți bolborosind prin vene pomelnicul de motive pentru care tu, sibian pur sânge, ești mâniat pe cei care au venit să-ți ocupe orașul, să-ți burdușească străzile și să-ți murdărească accentul, află că nu este acel gen de articol.

N-am să înșir motivele pentru care unii suntem mai țanțoși, sau mai politicoși, ori mai cumpătați la vorbă și simțiri. Și nici cele pentru care cu toții am putea să fim mai buni. Astea țin de alegeri, nu de locul trecut în certificatul de naștere.

O parte din mine – aia care nu face zilnic plângeri la primăriile din localitățile adiacente  – e chiar mândră că ai ales Sibiul.

Când vorbesc cu tine pe stradă, ne întâlnim la cafenele sau evenimente, nu regionalismele te trădează. Nici comportamentul. Ci faptul că nu ai auzit de A.L.E.G. Asta îmi spune instant că nu au făcut liceul în Sibiu (pentru sprâncene indignate, reiterez faptul că nu e nimic rău în asta, e doar o realitate).

Liceenii din Sibiu, ăia cool cel putin, au pășit în lumea voluntariatului la braț cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G).

Le cunosc pe Camelia Proca și Eniko Gal de când au pus bazele asociației non-guvernamentale în 2004 și s-au implicat într-un fel sau altul pentru a preveni și combate violența de gen. Au crescut odată cu A.L.E.G., ca oameni, profesioniști, cetățeni.

A.L.E.G. a umblat prin școli, cu campanii proiecte naționale de educație pentru egalitate de gen. Ne-a învățat ce este aceasta și ce nu e, ne-a dăruit un limbaj corect pentru relații sănătoase și precum și fabuloasa posibilitate de a ne uita în jurul nostru cu ochi avizați în loc de temători.

Împreună cu A.L.E.G. am învățat să identificăm și să dărâmăm stereotipuri de gen, care sunt semnele unei relații abuzive, ce înseamnă violența domestică.

Tot ce nu am învățat la școală, am aflat de la A.L.E.G.

De 17 ani, Asociația organizează un Festival special – Festival Egalității de Gen (F.E.G)- care adună invitați ca Gáspár György & Prințesa Urbană în acest an, voluntari și participanți ce se implică într-un dialog între generații și educație sub formă de distracție.

Asadar, dacă vrei să te simți cu 100% sibian, pune accentul pe experiențele și evenimentele cu care acest oras a crescut. Implică-te. Fă voluntariat. Susține inițiative locale care schimbă legi și destine, ca A.L.E.G. Informează-te despre și participă la F.E.G. în 17-30 Oct. Laudă-te cu asta!

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută