Câteva dintre mașinile memorabile din filme cu James Bond și ce se conduce în „No Time To Die”

Dacă în basme prinții veneau călare pe cai albi (uneori înaripați), în basmele moderne, cu agenți secreți, cabalinele au fost înlocuite de bolizi periculoși și dotați cu tot felul de gadgeturi. Așa că nu poți vorbi de James Bond fără să menționezi și mașinile sale, ar fi o blasfemie, pentru că Bond nu circulă niciodată cu transportul în comun, e o chestie de supraviețuire, de statut și de marketing. 

În fiecare film, James Bond a apărut la pachet cu un nou automobil. Iată 3 dintre cei mai memorabili „armăsari” (putere):  

Aston Martin DB5 / „Goldfinger” (1964), „Thunderball” (1965), „No Time To Die” (2021) 

James Bond a fost și este puternic legat de brandul Aston Martin. Încă din cel de-al treilea film din serie, agentul 007 a început să conducă un Aston Martin, întocmai ca în romanele lui Ian Fleming. Modelul DB5 (1963) a fost primul Aston Martin condus de Bond într-un film. A apărut pentru prima dată în „Goldfinger” (1964), apoi în „Thunderball” (1965). De atunci, Aston Martin ‘63 a devenit una dintre cele mai faimoase mașini ale seriei și a rămas cu porecla de „mașina lui James Bond”. 

Acest model clasic a revenit și în filme mai recente, precum „Tomorrow Never Dies” (1997), „Casino Royale” (2006) sau „Skyfall” (2012). De multe ori, acestea au fost echipate cu tot felul de gadget-uri, cum ar fi lansatoare de rachete sau mitraliere. Ea revine și în ultimul film cu Daniel Craig în rolul agentului 007, mai ales că a avut un rol important în scena finală din „Spectre”. „No Time To Die” începe cu Bond și Madeleine într-un Aston Martin DB5, pe un drum de pe coasta de sud a Italiei. Apoi, mașina își arată adevărata valoare și putere în niște scene de urmărire pe străduțele înguste din orașul Matera, pentru care au fost folosite două modele clasice și identice DB5. Mai mult, două dintre cele 8 mașini Aston Martin folosite la filmări au fost construite în așa fel încât pe ele să poată fi montate gadgeturile precum dispersorul de mine, perdeaua de fum și mitralierele care ies din faruri. Din cele 6 mașini rămase, pe alte două au fost construite niște capsule speciale pe capotă, de unde șoferii cascadori controlau mașinile în timp ce actorii erau filmați în interiorul mașinii care se deplasa cu viteze amețitoare. În plus, alte trei modele de mașini Aston Martin apar în film: clasicul Aston Martin V8, care a fost condus de Timothy Dalton în Bond-ul din 1987, „The Living Daylights”; cel mai nou model de hyper-car Aston Martin, intitulat Valhalla, care apare în laboratorul lui Q; și ultimul model de DBS Superleggera, cu un motor V12 cu 8 viteze și 700 de cai putere, condus de Nomi.  

Lotus Esprit S1 /  „The Spy Who Loved Me” (1977)

O fi Aston Martin mașina James Bond, dar cel mai cool automobil al agentului 007 este, fără doar și poate, cel din „The Spy Who Loved Me”. Adică un Lotus Esprit S1, cu un design țiplă, dar și care îi permite lui James Bond (interpretat aici de Roger Moore) să călătorească în aer, pe pământ și pe sub apă. Partea și mai mișto este că nu este în totalitatea vorba de o fantezie, pentru că versiunea submarin a mașinii Lotus Esprit S1 a fost cât se poate de reală. Producătorii filmului au construit un minisubmarin funcțional din carcasa acestei mașini.

BMW Z3 / „Goldeneye” (1995)

Timothy Dalton n-a avut prea mare succes în rolul lui Bond, așa că producătorii s-au gândit să facă schimbări majore. După o pauză de 5 ani, franciza a primit un reboot și Pierce Brosnan a luat rolul agentului 007, dar și volanul unui nou brand auto: BMW. În „Goldeneye”, lui Bond i se oferă un BMW Z3 plin de gadgeturi pe care i le prezintă Q (Desmond Llewelyn): parașută, radar, scaune cu eject și rachete în spatele farurilor. BMW a rămas mașina lui James Bond în 3 filme cu Pierce Brosnan, ultimul model fiind cel din „The World Is Not Enough” (1999), un BMW Z8 dotat cu la fel de multe nebunii. Pentru BMW această mișcare s-a dovedit una profitabilă, deoarece vânzările din acea perioadă au explodat. Aparent, mulți bărbați își doresc să fie Bond. Din 2002, odată cu filmul „Die Another Day”, și până în prezent, James Bond a revenit la brandul Aston Martin, așa cum ți-am povestit la început. 

  • Text de Gruia Dragomir.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter