MUST SEE: Istoria lumii prin ochii lui RIDLEY SCOTT

Singura superputere pe care aș vrea să o am, pentru că tot este la modă acest termen, ar fi să schimb toate lucrurile la care cred eu că mă pricep pe o carieră de regizor. Am încercat asta la un moment dat dar această meserie cam ține cont de vârstă, asta în cazul în care nu ești vreun Damien Chazelle sau Xavier Dolan.

Astfel am decis să rămân momentan doar cu admirația pentru marii făuritori de filme din istoria acestei arte. Sunt îndrăgostit de creațiile lui Tarantino, Scorsese, Greenaway sau Mike Leigh pentru paleta largă de povești pe care au expus-o până în prezent. Totuși, niciunul dintre aceștia nu a acoperit istoria omenirii pe o intindere foarte mare... există un om care a reușit asta.

Pe platourile de filmare pentru Gladiatorul / foto: lwlies.com

Ridley Scott, pentru că despre el este vorba, a lansat ca regizor producții care se află în colecția cineflililor din lumea întreagă, fie că vorbim despre „Gladiatorul”, „Alien”, „Blade Runner” sau „Black Hawk Down”. Dacă îi aranjăm filmele într-o ordine cronologică a poveştilor lor ne vom da seama că Scott a trecut prin unele dintre cele mai importante evenimente istorice într-o şerpuire aleatorie la limita dintre ficțiune și realitate.

Începem cu anul 1300 î.Hr. Moise, membru în familia regală din Egipt, se pregătește să atace împreună cu prințul Ramses o armată a hitiților. În „Exodus: Gods & Kings”, Scott redă inclusiv celebra scenă biblică de la Marea Roșie. Povestea din „Gladiator” are loc în anul 180, la capătul campaniei de 12 ani a Împăratului Marcus Aurelius. El a decis că este prea bătrân și îi dă frăiele generalului (fictiv) Maximus, iubit de armată pentru curajul său, ce ajunge însă capturat și vândut ca sclav. Adevărul istoric în acest film este unul balansat dar pare să fie reflectat mai mult în zilele noastre prin megalomanie, violență și îngăduință de sine.

Nici Cruciadele din secolul 12 nu au fost omise de către regizorul britanic, acesta realizând filmul „Kindgdom of Heaven”, în care Orlando Bloom în întruchipează pe Balian de Ibelin care merge să ajute Regatul Ierusalimului în încercarea de a-l opri pe sultanul Saladin să cucerească orașul. În „Robin Hood”, considerat cel mai precis film din punct de vedere istoric dintre toate cele existente despre nelegiutul arcaș cu inimă mare, anii de desfășurare se întind aproximativ între 1199 și 1220, exact în perioada războiului care a dus la căderea Imperiului Angevin.

Unul dintre filmele lui Sir Ridley Scott care vor apărea anul acesta în cinematografe, „THE LAST DUEL” (premiera: 15 octombrie), ne arată Războiul de 100 de ani, care a avut loc între 1337 și 1453. Miezul acestei producții este duelul dintre scutierul Jacques Le Gris și Cavalerul Jean de Carrouges, în ultima înfruntare permisă legal din istoria Franței. Descoperirea Americii, în 1492, a prins viață pe ecran 500 de ani mai târziu în “1492: Conquest of Paradise”, cu Gérard Depardieu în rolul lui Cristofor Columb. O incursiune cinematografică fascinantă în care scenarista Rose Bosch încearcă să-l arate pe Columb ca fiind un erou desăvârșit... în realitate însă lucrurile nu au stat chiar așa.

Primul lungmetraj din cariera lui Ridley Scott, „The Duellists” din 1977, cu Keith Carradine și Harvey Keitel, vorbește despre începutul secolului 19, mai exact între 1801 și 1815, plecând de la lovitura de stat a lui Napoleon din noiembrie 1799, până la bătălia de la Waterloo, 1815. Un film care conține foarte mult adevăr și care nu se abate foarte mult de la cartea lui Joseph Conrad. Arc peste timp de aici până în 1968, în perioada de aur a traficantului de droguri Frank Lucas, jucat de Denzel Washington în „American Gangster”. O foarte bună analiză a vremurilor „mișcătoare” din US de la sfârșitul anilor `60 şi din primii ani ai decadei următoare. Rămânem în anii `70, unde Scott readuce în atenția publicului în “All the Money in the World” scandalul fondatorului companiei Getty Oil, J. Paul Getty, legat de răpirea cusută cu ață albă a nepotului său de către organizația mafiotă `Ndrangheta.

Epoca New Wave din 1980 nu a putut fi nici ea trecută cu vederea în puternicul statement feminin din „Thelma & Louise”, pentru ca ultima decadă a secolului 20 să conțină în cronologia ‘Scott-iană’ două subiecte fierbinți, conflictele din Libia și Somalia, în „G.I. Jane” și „Black Hawk Down”, dar și asasinarea la comandă al lui Maurizio Gucci de către soția sa Patrizia Reggiani, din 1995... filmul care redă această poveste, „HOUSE OF GUCCI”, va fi lansat pe 24 noiembrie 2021!

În „Body of Lies”, suntem trimiși într-o misiune contra-teroristă în Orientul Mijlociu din anii 2000, într-un film cu Leonardo DiCaprio, Russell Crowe și Mark Strong. Aici nu avem vreun eveniment istoric precis pe care Scott l-a redat, ci doar situația tensionată la nivel global post-9/11. De altfel, David Ignatius, autorul romanului omonim, a marșat mult pe ideea diferențelor dintre cei din teren care înfruntă pericolul și cei care se află în siguranța biroului companiei.

Probabil întâiul film ca număr de fani din filmografia lui Ridley Scott, „Blade Runner”, are ca moment de desfășurare a acțiunii anul 2019, cu toate ca este un SF! O portretizare magistrală a “prezentului” real cu reverberații continue de la lansarea filmului din 1982. De aici, ne întoarcem înapoi în viitor cu Sir Ridley, cu ale sale “Alien”, “The Martian” sau “Raised by Wolves”, dar asta este o altă poveste...

  • Text de Vlad T. Copilu

Claudia Aldea

  • cover foto: deadline.com
  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter