Seară de lectură cu Pavla Horáková

Autoarea cehă Pavla Horáková vine la București și vă așteaptă la o seară de lectură și discuții despre ultimul său roman, „O teorie a ciudățeniei”, tradus în limba română de Helliana Ianculescu, apărut la editura Casa Cărții de Știință.

La discuție vor participa: Pavla Horáková, Helliana Ianculescu, Mircea Dan Duță și moderatoarea Gabriela Georgescu

Pavla Horáková 

Pavla Horáková este o reputată traducătoare, realizatoare de emisiuni radio, autoare și, pentru noi, își prezintă romanul „O teorie a ciudățeniei”.

Horáková a studiat traducere, interpretare și studii sârbe la Facultatea de Arte a Universității Caroline. A tradus peste 20 de cărți din sârbă și engleză și a primit Premiul Creativ al Asociației Traducătorilor pentru traducerea cărții „Sclavii din New York” a lui Tama Janowitz. De asemenea, a lucrat ca traducătoare la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary și este în continuare editoarea revistei festivalului. În plus, pregătește programe de artă și cultură pentru postul național de radio din Cehia și lucrează la secțiunea de știri internaționale.

Pe lângă munca de traducătoare, ea este activă și ca scriitoare. A scris o trilogie de cărți polițiste pentru tineri, printre altele, iar în 2018 și-a publicat cea mai de succes carte de până acum, „O teorie a ciudățeniei”, care a câștigat Premiul Magnesia Litera pentru proză. Cărțile ei au fost traduse (sau se lucrează la traduceri) în 10 limbi.

Pavla Horáková vine în sud-estul Europei pentru a promova traducerile în română și bulgară ale ultimului său roman și va participa la Festivalul Internațional de Literatură din Ruse, iar ulterior, va fi prezentă în București, la Centrul Ceh.

„O teorie a ciudățeniei” 

Roman câștigător al Premiului Magnesia Litera - Proză, 2019, publicat cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Cehe.

Tânără cercetătoare la Institutul de studii umane interdisciplinare, Ada Sabová întruchipează trăsăturile intelectualului modern, fără a deveni, însă, un stereotip, în încercarea de a-și stabili un echilibru între viața personală și cea profesională. În acest context, cititorul va găsi o percepție lămuritoare și ușor sarcastică despre existență și lumea din jurul personajului principal, care, până la urmă, își caută libertatea. „O teorie a ciudățeniei” arată modalitățile prin care putem înțelege infinitele complexități ale lumii prin simpla rațiune.

Helliana Ianculescu a studiat limba și literatură cehă și a fost referent principal al Ambasadei Republicii Cehe în România. Are o vastă experiență în domeniul traducerilor, fiind cunoscută pentru că a adus românilor operele lui Karel Čapek, Jan Neruda, Patrik Ouředník sau Václav Havel.

Eveniment organizat de Centrul Ceh București, în colaborare cu Casa Cărții de Știință.

ACCES

Accesul este gratuit și se realizează doar pe baza prezentării certificatului de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a documentului ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte, sau cel al rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.