PREMIERĂ | „Hainele cele noi ale împăratului”, un nou spectacol croit la Teatrul Ion Creangă

Pe covorul roșu din sala de spectacol de la Teatrul Ion Creangă și-a făcut apariția un personaj insolit – un împărat. Un mărit-minunat-luminat împărat căruia îi plac aplauzele, atenția și hainele, căci nu degeaba i se spune „cel prea bine îmbrăcat, degrabă asortat și foarte lăudat”. Coborât din basmele copilăriei, eroul acesta visează toată ziua doar țesături fine și broderii de calitate, de fiecare dată unele mai noi și mai grozave. Parcă a și uitat de împărăție.... Ce se va întâmpla oare când supușii săi vor ajunge la capătul puterilor și al răbdării?

Recunoașteți cu siguranță neobișnuitul personaj principal al poveștii Hainele cele noi ale împăratului, un basm cu morală, actual și astăzi, la aproape două sute de ani de când a ieșit din condeiul danezului Hans Christian Andersen. Pornind de aici, dramaturgul Radu Crăciun și regizoarea Ioana Petre au propus o lectură aplecată asupra timpurilor pe care le trăim, cu subiecte care preocupă împărăția secolului XXI, cu umor, și unelte care îndeamnă la acțiune, provocând foarte tinerii spectatori din sală să intervină pentru a determina soarta împăratului.

Rezultatul – se vede, se strigă, se cântă – în această nouă premieră de la Teatrul Ion Creangă, care readuce în atenția copiilor un titlu cu greutate, dar și cu o considerabilă... vechime, așa cum o numește Gabriel Coveșeanu, Managerul Teatrului: „O poveste din vechime, așezată pe un calapod care răspunde așteptărilor copiilor noștri, păstrând miezul basmului, dar adăugându-i straturi de sens conectate în actualitate. Aceasta este structura pe care am urmărit-o atunci când am decis să adaptăm Hainele cele noi ale împăratului. Pentru că experiența ne-a dovedit că trebuie să ne aplecăm cu mai multă atenție asupra textelor clasice, asupra acelor opere care au marcat literatura pentru copii și care păstrează o considerabilă forță și vitalitate și în prezent. Ce ne rămâne nouă de făcut este să găsim interpretarea potrivită – ceea ce nu-i deloc ușor. Dacă am reușit și de data aceasta, vă invit să vedeți.”

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta peste 5 ani și se vede la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă, aflată pe Str. Biserica Amzei 21-23, Sector 1. Locurile sunt limitate și pot fi rezervate în rețeaua Entertix.

Hainele cele noi ale împăratului
De: Radu Crăciun, după Hans Christian Andersen
Regia: Ioana Petre
Scenografia: Andrei Răduț
Muzica: Radu Mihalache
Mișcarea scenică: Claudian Șiman
Cu: Vlad Lință, Carmen Palcu, Tudor Morar

  • Recomandare de Delia Mitrache.

Delia Mitrache

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter