Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/10/2021
Eat & Drink / Drink Lifestyle / Travel

DE PE GLOB | Cocktailuri inedite de prin lume încropite

Iuliana Ciocîrlan De Iuliana Ciocîrlan
Comentarii DE PE GLOB | Cocktailuri inedite de prin lume încropite Share DE PE GLOB | Cocktailuri inedite de prin lume încropite


 Noul film cu James Bond, No Time to Die, urmează să ruleze luna aceasta pe marile ecrane, un bun prilej să trecem în revistă câteva cocktailuri pe care celebrul agent secret le-ar putea încerca.

Începem așadar cu un cocktail inventat de James Pimm, proprietarul mai multor restaurante care serveau fructe de mare în jurul anilor 1840: Pimm’s Cup. Acesta este realizat cu gin, limonadă sau, în unele variante, cu suc de ghimbir și rom, iar printre elementele de decor se numără căpșunile, castraveții, menta, portocalele și merele. Băutura este consumată cu precădere în Marea Britanie și nu e de mirare faptul că este adesea comandată alături de scoici, având în vedere ocupația inventatorului ei.

Caipirinha, cocktailul național al Braziliei, este realizat cu limetă, zahăr și cachaça, o băutură spirtoasă realizată prin fermentarea sucului trestiei de zahăr. Se spune că această băutură le-a fost introdusă brazilienilor de către portughezi în jurul anilor 1500 și că o variație a ei a ajutat la combaterea gripei spaniole. Chiar și astăzi, Caipirinha este utilizat ca un remediu împotriva răcelilor.

O altă băutură pe bază de gin, inventată în 1915 în Singapore la hotelul Raffles, este Singapore Sling. Inventatorul acesteia se numea Ngiam Tong Boon, care și-a realizat propria versiune de punch utilizând lichior de cireșe, faimosul lichior de portocale Cointreau, sirop de rodie, Bénédictine, gin, suc de ananas și suc de limetă. Astăzi, cocktailul este recreat doar din cunoștințele și amintirile altor barmani deoarece Ngiam Tong Boon nu a scris niciodată cantitățile exacte necesare preparării băuturii.

DE PE GLOB | Cocktailuri inedite de prin lume încropite

Pimm’s Cup

DE PE GLOB | Cocktailuri inedite de prin lume încropite

Caipirinha

DE PE GLOB | Cocktailuri inedite de prin lume încropite

Singapore Sling

Se crede că Pisco a fost inventat în Peru, însă originea acestui cocktail este într-o continuă dezbatere întrucât foarte mulți spun că ar fi fost inventat de fapt în Chile. Printre ingrediente se numără coniacul, sucul de lămâie, albușul de ou și siropul din trestie de zahăr. Ca decor, picături de rom Angostura sunt adăugate deasupra spumei provocate de mixarea albușului cu celelalte ingrediente.

Pentru amatorii de șampanie, în Franța poate fi consumat Kir Royale, care, pe lângă șampanie, conține și Crème de cassis, un lichior dulce preparat din coacăze. Inventatorul este Felix Kir, locuitor al Burgundiei care în încercarea sa de a replica vinul roșu de calitate, amesteca Aligote, un tip de vin alb sec, cu siropul de coacăze. În Kir Royale, vinul este înlocuit de șampanie întrucât exista percepția conform căreia vinul spumant era consumat doar de înalta societate.

Margarita este cu siguranță un cocktail foarte popular ce provine din Mexic, însă nu este cel mai consumat din această regiune, locul fiind ocupat de Paloma. Această băutură este preparată cu tequila, suc de struguri și lămâie. Alte variațiuni ale cocktailului înlocuiesc sucul de struguri cu suc de grapefruit sau de portocale roșii. Înlocuirea tequilei din Paloma cu gin sau votcă au dus la un alt cocktail, Greyhound, care nu este însă la fel de intens sau la fel de comandat.

DE PE GLOB | Cocktailuri inedite de prin lume încropite

Pisco

DE PE GLOB | Cocktailuri inedite de prin lume încropite

Kir Royale

DE PE GLOB | Cocktailuri inedite de prin lume încropite

Paloma

În cazul în care vă face plăcere să observați mierea de la fundul unei limonade care pare că nu se mai topește există un corespondent și în lumea cocktailurilor. Dawa este o băutură din Kenya preparată cu votcă, suc de limetă, miere și gheață în care se introduce un pai ce poartă aceeași denumire ca băutura. Paiul este introdus pentru ca prima componentă ce este înghițită să fie mierea, care se crede că ar ajuta la combaterea efectelor nocive ale alcoolului.

În Bali, Loloh Kakap și-a început existența ca un remediu împotriva răcelilor, răgușelilor sau ca un înlocuitor pentru apa de gură, nu ca un cocktail. Loloh se referă la medicamentul din plante indonezian Jamu, iar Kakap este denumirea pentru frunzele de betel uscate. Băutura este preparată cu frunze de betel, turmeric, sirop de chili,suc de lămâie,apă de cocos, vermut sec, rom și gin.

Nu aș putea încheia fără să menționez și cocktailul făcut celebru chiar de către James Bond, Vesper Martini. Băutura a fost inventată chiar de cel care l-a creat pe Bond, scriitorul Ian Fleming. Prima apariție a acesteia a fost în cartea Casino Royale din 1953, iar numele face referire la agentul dublu Vesper Lynd. Astfel, când Bond comandă acest cocktail, oferă barmanului instrucțiuni exacte de preparare. Vesper Martini se prepară deci cu gin Gordon’s, votcă și lichior Kina Lillet. Toate acestea sunt mixate cu gheață, iar la final se adaugă coajă de lămâie drept garnitură.

DE PE GLOB | Cocktailuri inedite de prin lume încropite

Loloh Kakap

DE PE GLOB | Cocktailuri inedite de prin lume încropite

Vesper Martini

Acum, că am aflat atâtea noi tipuri de cocktailuri, a venit vremea să renunțăm la clasicul Mojito și să încercăm ceva nou, mai ales că marele consumator de astfel de băuturi, James Bond, ajunge la noi în cinematografe începând cu 1 octombrie.

  • Text de IULIANA CIOCÎRLAN

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută