Lockdownul din priviri

Lansat în cadrul competiţiei româneşti a Astra Film Festival 2021, documentarul #newTogether, în regia lui Carmen Lidia Vidu şi produs de Forumul Cultural Austriac, poate fi văzut în mai multe oraşe din ţară, cu ocazia unor proiecţii speciale. Un film despre speranţele generate de încercări majore, precum pandemia, şi despre cum încercăm (şi nu neapărat reuşim) să ne schimbăm.

Dacă vorbele pot transforma realitatea după voinţa celor care le pronunţă, ochii nu înşeală. Iar documentarul #newTogether poate fi considerat şi ca un studiu asupra privirii umane în situaţii de criză. În perioada de carantină din martie-mai 2020, Forumul Cultural Austriac (FCA) a întrebat 60 de artişti din Austria şi România (câte 30 din fiecare ţară) cum îşi văd propria viaţă, sectorul de activitate şi comunităţile transformându-se după acel „lockdown” şi după pandemie, în general. Cele câteva zeci de ore de material video colectat atunci stau la baza filmului realizat de Carmen Lidia Vidu, un documentar care sintetizează, de fapt, tot ce am gândit, noi toţi, în acel moment. 

Nume puternice din toate disciplinele artistice din cele două ţări vorbesc despre ieşirea din pandemie, despre speranţele lor în schimbarea radicală pe care ar trebui sa o provoace acest „moment zero”, despre nevoia de celălalt si modul în care putem evolua împreună. Discursurile şi argumentele lor acoperă întreg spectrul de nuanţe, plecând de la entuziasm şi încredere, până la naivitate, realism sau chiar fatalism. Regizoarea şi colaboratoarea sa de încredere, editoarea şi animatoarea Cristina Baciu, par să fi ales cu iscusinţă fragmente în care nu numai cuvintele trec de ecran, ci şi expresia ochilor celor care vorbesc. Pentru că incertitudinea, neliniştea, frica generate de pandemie sunt toate acolo. 

#newTogether nu este însă nici pe departe sumbru şi lipsit de umor - Carmen Lidia Vidu reconstituie din minuscule detalii tabloul larg al lunilor de izolare generală, sugerat atât prin ingenioasele efecte vizuale cât şi prin coloana sonoră ce alătură sunete din cotidianul imediat, pe care, uneori, nici măcar nu le mai băgăm în seamă. În jurul premierei vieneze din 19 octombrie, filmul va putea fi văzut pe 17 octombrie la Oradea şi pe 20 octombrie la Cluj-Napoca, în cadrul KineDok România şi, ulterior, în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării. #newTogether nu poate fi privit detaşat, filmul te împinge să ai o reacţie pe care sa o discuţi cu ceilalţi, aproape că obligă la un dialog, în primul rând cu tine însuţi. Pentru că, deşi am ajuns atât de departe în ceea ce priveşte cunoaşterea, tehnologia, imaginaţia, abilitatea discursului, nimic din toate acestea nu pare să fi avut un impact major asupra instinctelor noastre de apărare în faţa necunoscutului.

 

  • Text de Ioan Big.

Ioan Big, Publisher Zile și Nopți

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter