Cronică subiectivă: "MODA CUM LAUDE"

Am trăit în aceste zile la Cluj o ciudată stare de graţie. În cei 28(!) de ani de când mă ocup de studierea/aprofundarea Modei şi a LifeStyle-ului, am dat de zeci de ori premii şi distincţii, am fost Preşedintele Juriului la atâtea concursuri şi evenimente, dar aproape niciodată nu am fost eu cel premiat. Iată că acum, în mijlocul celui mai important eveniment de modă al finalului de an din România, "TRANSILVANIA FASHION FESTIVAL", am avut surpriza şi bucuria să primesc cea mai înaltă distincţie din moda autohtonă: "MODA CUM LAUDE".

Am simţit că am intrat cu mândrie într-o familie de personalităţi ce au marcat momente esenţiale ale evoluţiei modei româneşti, în marea lor majoritate. Această mare distincţie a mai fost acordată anterior, printre alţii, d-nei Zina Dumitrescu - pentru întreaga activitate, d-nei Elena Basso Stănescu – eminent profesor, creatoarea, pentru mine, a Şcolii de la  Cluj, d-lui Matei Miko – creatorul şi producătorul "TRANSILVANIA FASHION FESTIVAL" – printre multe altele, d-nei Doina Levintza – magistrala scenografă şi designer, etc.

E foarte interesant să simţi această stare de graţie când tocmai ai participat la crearea, ca şi director artistic, a unui nou şi major festival de modă. Eu chiar crezând cu putere în moda românească! În acest festival au fost reînnodate şi conexiunile internaţionale asemeni, cumva, celor din anii 90. A fost închis şi un ciclu început tot cu decenii în urmă, de aducere împreună a tuturor Universităţilor ce au, în România, profil de Modă. O premieră absolută.

E minunat să simţi că faci parte dintr-o mare familie, dintr-o echipă de elită ce a reuşit să dovedească că se poate, indiferent de greutăţi, prin profesionalism şi spirit de echipă. A fost o săptămână în care surprizele au apărut una câte una, ploaia, pandemia, accidente sanitare de tot felul, vizele de intrare în ţară, tot atâtea praguri depăşite cu eleganţă şi spirit de coeziune, cum rar am trăit în aceste aproape trei decenii de fashion. Respect! Mă înclin!

De-acum moda mi-a devenit şi mai intrinsecă, mai adânc instalată în viaţa şi profesia mea, în bucuria mea de a crea, descoperi, revela şi construi ceva durabil şi autentic. Aşa cum cred că ar trebui să încerce fiecare dintre noi. Multumesc!

  • Text de ALIN GĂLĂŢESCU, Senior Editor

Alin Gălățescu, Senior editor Zile și Nopți

Alin este analist de Modă și LifeStyle / Creator de Evenimente: SOIREES DE LA MODE, GALA AVANPREMIERE, FASHION MOMENTS, SPRING - SUM­MER - EVENING GALA, BEST NEW COMMERS/ Consilier de Imagine și de Brand / Creator de Proiecte Speciale de Film și Fotografie Arty.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter