Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/10/2021
Lifestyle / Arhitectură & Design

Conservare ecologică și de arhitectură – Ferma de biodiversitate Cobor

Ioana Aldea De Ioana Aldea
Comentarii Conservare ecologică și de arhitectură – Ferma de biodiversitate Cobor Share Conservare ecologică și de arhitectură – Ferma de biodiversitate Cobor


Presărate în zonele agricole de deal și munte, fermele în care încă se cresc animale în mod tradițional sunt din ce în ce mai greu de găsit.

Citește și:

O dată cu dezvoltarea agroturismului și creșterea interesului pentru experiențe autentice în zone rurale, din ce în ce mai multă lume și-a îndreptat atenția spre întoarcerea la natură și tradiție.

Experiențele interactive în fermele sau gospodăriile tradiționale au dus la necesitatea dezvoltării unor programe de arhitectură complexe care armonizează o serie de funcțiuni de producție, tehnologice cu cele din industria ospitalității.

“Comunitățile locale reprezintă cheia ariilor protejate.” Fundația Conservation Carpathia.

Situat în Dealurile Transilvaniei, cu un acces facil, Satul Cobor, cu pădurile de fag, dealurile înalte și pajiștile bogate, oferă o experiență extraordinară. Parte dintr-un proiect de mare anvergură care are ca scop conservarea și reconstrucția ecologică a unei arii cât mai mari din zona naturală a munților Carpați, este locul perfect pentru conservarea biodiversității și managementul durabil al pășunilor, dar și pentru restaurarea unor gospodării tradiționale și păstrarea tipologiei arhitecturale specifice zonei.

Fundația Conservation Carpathia se implică și în crearea unei economii verzi în jurul Munților Făgăraș, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. În această direcție, este atinsă și latura urbanistică și arhitecturală, prin restaurarea unor exemple valoroase de arhitectură specifică zonei. Odată ce proiectul va fi finalizat, acest nou parc național va fi o zonă sălbatică de clasă mondială, un exemplu de conservare în Europa și cel mai emblematic parc național de pe continent, după cum își propun fondatorii FCC.

Ansamblul din sat, alcătuit din două gospodarii restaurate și transformate în case de oaspeți, casa seminar, anexele gospodărești restaurate și curtea generoasă reprezintă interfața unui obiectiv ambițios: o fermă ecologică pe cel puțin 500 de hectare, care conservă biodiversitatea pe pajiștile cultivate, vechi de un secol. Și cum pășunile din țara Făgărașului nu ar fi complete fară, pe lângă ferma axată pe creșterea bovinelor “Sură de stepă” a fost deschisă și o pensiune de cai și un centru de reabilitare. Ambele ansambluri zootehnice au fost proiectate după cele mai moderne standarde, păstrând totuși imaginea tradițională pentru o integrare armonioasă în peisajul natural.

Conservare ecologică și de arhitectură – Ferma de biodiversitate Cobor

Casa de oaspeți de la numărul 21 păstrează, așa cum se regăsește în general la acest tip de converii funcționale, structura originală a unei gospodării specifică arhitecturii săsești. Casa este amplasată pe aliniamentul stradal și se continuă cu gardul înalt din zidărie în care se decupează o poartă pietonală și o altă poartă mai înaltă cu arcada destinată atelajelor. Astfel, spațiul curții devine unul intim, delimitat atât față de spațiul public cât și fată de vecini. Spre interiorul gospodăriei, anexele care odinioară serveau drept adăposturi pentru animale, atelier sau șopron au primit o dată cu restaurarea noi funcțiuni de cazare, terasă acoperită sau bucătărie. Finisajele exterioare sunt refăcute în spiritul arhitecturii tradiționale, cu materiale autentice și accente cromatice realizate prin nuanță de albastru a tâmplăriei.

Conservare ecologică și de arhitectură – Ferma de biodiversitate Cobor

În cele 4 camere de cazare sunt distribuite 14 paturi, atât în varianta de dormitor matrimonial cât și familial. Detaliile de design interior și o parte din mobilier sunt realizate din elemente arhitecturale sau obiecte vechi restaurate și amplasate în așa fel încât să fie puse în valoare. Spațiul de luat masa, amplasat în proximitatea scării care face legătură cu dormitoarele amplasate în mansardă este amenajată în același stil delicat, cu accente realizate din obiecte recondiționate donate de către săteni sau găsite în zone dezafectate.

Conservare ecologică și de arhitectură – Ferma de biodiversitate Cobor

Conservare ecologică și de arhitectură – Ferma de biodiversitate Cobor

La numărul 282 se găsește cea de-a doua casă de oaspeți finalizată în cadrul ansamblului Fermei din Cobor. Amenajată într-o construcție de la începutul secolului XIX, aceasta adăpostește 6 camere de cazare, o bucătărie și un salon pentru luat masa. Fațada din interiorul curții este definită prin ritmul ușilor și ferestrelor și texturile vibrate ale materialelor folosite. Cărămidă aparentă, un element atipic, dă o notă de căldură și contrastează cu nuanță tâmplăriei din lemn. Camerele de la mansardă sunt iluminate natural prin trei lucarne prezente în volumetria acoperișului.

Conservare ecologică și de arhitectură – Ferma de biodiversitate Cobor

Conservare ecologică și de arhitectură – Ferma de biodiversitate Cobor

Camerele de oaspeți sunt amenajate pentru a găzdui una sau două persoane, în funcție de gabaritele spațiilor rezultate în urma reconfigurării interioare. Amenajarea interioară reia elementul caracteristic al fațadei exterioare, cărămidă aparentă, în contrast cu tencuiala din var alb și elementele din lemn masiv ale mobilierului. Interiorul este încălzit prin intermediul texturii naturale a textilelor, realizate în aceeași gamă de nuanțe naturale care pun în evidență fibra materialului. Corpurile de iluminat sunt discrete, în culori neutre. Ferestrele generoase permit iluminrea naturală și deschid perspectiva către curte.

Conservare ecologică și de arhitectură – Ferma de biodiversitate Cobor

Cu o istorie zbuciumată și o perioadă de peste un veac de depopulare, satul Cobor este cea mai veche localitate atestată documentar a județului Brașov, prima mențiune fiind din 1206. În partea de Est a satului, un obiectiv interesant de vizitat este biserica cu incinta fortificată delimitată de două turnuri. Cu toate că se află în stare avansată de degradare atât biserica cât și zidurile și turnurile, ansamblul este un reper pentru sat. Drumul pietruit care pleacă din fața caselor de oaspeți parcurge un traseu interesant printre gospodării, grădini și traversând pârăul din sat face legătura între diferitele etape de dezvoltare a localității.

Conservare ecologică și de arhitectură – Ferma de biodiversitate Cobor

  • Credite foto: Dan Dinu, Oliviu Pop, Jack Wolfskin, George Soare
  • www.cobor-farm.ro
  • Sat Cobor, Comuna Ticușu Vechi, Județul Brașov – România

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută