Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/10/2021
POP-UP STORiEs

POP-UP STORiEs: This is Halloween… în Pop culture

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii POP-UP STORiEs: This is Halloween… în Pop culture Share POP-UP STORiEs: This is Halloween… în Pop culture


Așa cum cântau cetățenii orașului Halloween în „Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas” din 1993, fiind luna octombrie, putem spune și noi, în sfârșit, „This is Halloween, everybody make a scene!” în timp ce ne așezăm dovlecii (sau, mai bine, usturoiul) în fața locuințelor.

Totuși, până ajungem în ziua (și noaptea) de 31 octombrie, putem porni într-o călătorie despre istoria sărbătorii pentru a afla de unde a pornit, ce semnifica la început, cum s-a transformat de-a lungul timpului, ce obiceiuri a căpătat (sau păstrat) și cum a ajuns să fie, înainte de toate, o celebrare a personajelor și elementelor din Pop culture.

POP-UP STORiEs: This is Halloween... în Pop culture

Foto: Samhain în Glastonbury, via History

Povestea Halloween-ului începe în urmă cu 2000 de ani, cu festivalul Samhain, sărbătorit de celții din Irlanda, Scoția, Marea Britanie și anumite părți din Nordul Europei timp de 3 zile. Numele festivalului înseamnă, în irlandeză, „sfârșitul verii”, semnificând trecerea în Noul An Celtic, care începe pe 1 noiembrie. Simbolic, un element care s-a păstrat până în prezent (căpătând conotații diferite) este contrastul dintre viață (vara reprezentată de căldură, lumină și recoltă) și moarte (iarna rece, întunecată și lungă). Oamenii de acum 2000 de ani nu aveau electricitate, calorifere, centrale sau apă caldă, iar timpul era privit ca fiind un ciclu natural. Prin urmare, viețile, obiceiurile și practicile religioase erau dictate de alternanța zi/noapte, alături de succesiunea lunilor și anotimpurilor.

Conform credințelor celților, în noaptea de Samhain lumea zeilor devenea vizibilă oamenilor, iar bariera dintre cei morți și vii era ridicată. Se credea că spiritele de dincolo vizitau pământul pentru a distruge recoltele și pentru a face farse oamenilor (obicei păstrat și astăzi în cadrul petrecerilor de Halloween). Pentru a ține spiritele rele la distanță și pentru a le mulțumi pe cele bune, druizii aprindeau focuri sacre și se costumau pentru a nu fi recunoscuți, încercând să-și ghicească unii altora viitorul. Primele costume și măști erau făcute din piele de animal și reprezentau bestii și ființe înfricoșătoare pentru a speria duhurile necurate. După terminarea festivalului, pentru a aduce acasă o parte din focul protector, cei care participau scobeau anumite legume (în special napi), în interiorul cărora plasau crenguțe aprinse, obicei care ar putea sta la baza faimoaselor Jack O’Lanterns (transformate de americani în dovleci). Odată cu apariția și răspândirea creștinismului, multor sărbători celtice le-au fost conferite noi semnificații religioase care, prin popularitatea tradițiilor păgâne, au ajutat la propagarea noii religii.

POP-UP STORiEs: This is Halloween... în Pop culture

All Saints’ Day, foto: wikipedia

În anul 609, Papa Bonifaciu al IV-lea a introdus, în calendarul creștin, „Ziua Tuturor Sfinților” („All-hallows”) pentru amintirea martirilor pe 13 mai. La mijlocul secolului al VIII-lea, Papa Grigore al III-lea a mutat sărbătoarea pe 1 noiembrie, pentru a coincide cu Samhain, păstrând tradiții precum costumele și focul sacru (care au căpătat un nou înțeles). Ofrandele druizilor pentru spiritele rele au fost înlocuite cu alimente oferite celor săraci, data de 2 noiembrie devenind „Ziua Tuturor Sufletelor”, când cei nevoiași obișnuiau să bată la ușile celor bogați pentru a cere mâncare sau bani în schimbul rugăciunilor, practică asemănătoare cu Trick-or-Treat-ul de astăzi. Noaptea de 31 octombrie, numită „All-hallows’ Eve”, a căpătat, în cele din urmă, numele de Halloween, devenind mult mai populară decât „Ziua Tuturor Sfinților”.

POP-UP STORiEs: This is Halloween... în Pop culture

Stingy Jack, foto: halloween.fandom.com

Odată cu secolul al XIX-lea și cu migrațiile către Statele Unite din anii 1840, oamenii au început să răspândească tradițiile și obiceiurile din locurile natale, popularizând astfel Halloween-ul. Era Victoriană a adus conceptul costumelor folosite pentru amuzament, care erau inspirate din literatura și arta gotică, în timp ce prima imagine a lanternei Jack O’ și-a făcut apariția în 1867, în revista Harper’s Weekly, căpătând o legendă mult mai interesantă. În folclorul irlandez, Jack (poreclit „Stingy Jack”) era un fierar care l-a invitat pe diavol să bea împreună cu el la o tavernă. Refuzând să plătească pentru băutura sa, a reușit să-l convingă pe acesta să se transforme într-o monedă, dar, păcălindu-l, l-a pus în buzunarul său alături de o cruce din argint care îl împiedica să se transforme la loc. Când l-a eliberat, condiția a fost ca sufletul său să nu fie luat în momentul în care părăsește lumea oamenilor. După moartea sa, Jack nu a fost primit în rai din cauza păcatelor lui, iar, cum diavolul a trebuit să-și țină cuvântul, nu a putut intra nici în iad. Prin urmare, sufletul său a rămas între cele două lumi, primind un cărbune aprins pentru a-și lumina drumul. Legenda spune că l-a pus în interiorul unui nap, cutreierând, de atunci, pământul alături de el.

La începutul secolului XX, superstițiile sărbătorii au început să dispară, în mare parte din cauză că ziarele și liderii încurajau comunitățile să renunțe la aspectele considerate grotești. În același timp, în anii ’20, companiile au început să comercializeze costume de Halloween (Dennison Paper Company fiind cea mai cunoscută), devenite extrem de populare în cadrul petrecerilor și paradelor, unde oamenii purtau șorțuri cu pisici sau vrăjitoare și măști de hârtie. Primele culori ale Halloween-ului au fost galben, negru, portocaliu și violet. Mai departe, anii ’40 au înlocuit costumele de unică folosință cu cele care reprezentau personaje din desene, cărți sau de la radio, devenind mult mai accesibile după finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

POP-UP STORiEs: This is Halloween... în Pop culture

Foto: The New York Times

Când a început Era de Aur a Televiziunii, elementele de divertisment s-au mutat de la radio la televizor, construindu-se astfel o nouă cultură comună. Cele mai inedite costume ale momentului erau personaje Disney, precum Mickey și Minnie Mouse, Donald Duck, Peter Pan sau Albă ca Zăpada. Dintr-o dată, folclorul și costumele tradiționale au fost înlocuite de cele moderne, care reprezentau cultura Pop.

Anii ’60 au adus costume cu Familia Addams, The Beatles sau Barbie, iar cinematografia a început să devină o parte esențială a sărbătorii. În anii ’70 și ’80, costume din producții precum „Star Wars”, „Grease”, „E.T.”, „The Godfather”, „Rocky”, „Indiana Jones”, „Superman”, „Ghostbusters”, „Back to the Future” sau „Star Trek” erau printre cele mai întâlnite.

POP-UP STORiEs: This is Halloween... în Pop culture

Foto: Magazin de costume din Boston, 1989, via Elise Amendola

Pe lângă asta, filmele horror deveneau din ce în ce mai populare („Halloween”, „Scream”, „Nightmare on Elm Street”), lucru vizibil și în costumele care au început să includă din ce în ce mai multe elemente gore. Sărbătoarea a devenit iubită atât de cei mari, cât și de cei mici, prin proiecte ca „Hocus Pocus”, „The Nightmare Before Christmas”, „Beetlejuice”, „It’s the Great Pumpkin, Charlie Brown” sau „Bewitched”, în timp ce Thriller-ul lui Michael Jackson din 1983 a reprezentat un nou punct de plecare în modul în care Halloween-ul urma să fie privit și celebrat.

POP-UP STORiEs: This is Halloween... în Pop culture

Michael Jackson „Thriller” (regia: John Landis) Sursa foto: Sony

Astăzi, sărbătoarea s-a răspândit în întreaga lume. Putem vedea în fiecare an vrăjitori care sunt gata să plece la Hogwarts, personaje din Frozen sau Toy Story, supereroi și răufăcători, vampiri care ne pot aminti de legenda lui Bram Stoker sau de familia Cullen, costume pentru cupluri și animăluțe… toate inspirate din jocuri, muzică, filme, seriale, celebrități sau orice altă formă de divertisment, căpătând, în funcție de cultura în care ne plasăm, noi elemente și interpretări. Pe lângă spațiul nord-american, unde Halloween a devenit a doua sărbătoare ca popularitate după Crăciun, cele mai notabile evenimente sunt: Parada Kawasaki din Tokyo, festivitățile de Samhain din Dublin, El Día de Los Muertos din Mexic și Barriletes Gigantes (Guatemala). Astfel, indiferent dacă este încorporat în cultura unui spațiu, alături de tradițiile deja existente, sau privit ca fiind un eveniment care seamănă mai mult cu Comic Con, Halloween-ul rămâne reprezentativ pentru universul Pop culture și pentru fanii săi.

Ascultă Podcastul POP-UP STORiEs: This is Halloween… în Pop culture

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută