Interviu | VALI IVAN, între benzi desenate și caricaturi

Vali Ivan este un cunoscut jurnalist, caricaturist editorial și creator de benzi desenate. Benzile sale politice și umoristice au fost publicate în cele mai importante ziare românești din ultimii douăzeci de ani: Adevărul, România liberă, Evenimentul Zilei și Jurnalul Naţional.

Este autorul albumului de benzi desenate FIVE WEEKS IN A BALLOON, o adaptare a romanului de aventuri al lui Jules Verne, a albumului cu mantie și sabie IANCU JIANU- MARCA EROULUI și a romanului grafic SHERLOCK HOLMES- MERCHANT OF NUKES.

În primul rând, de unde pasiunea pentru benzile desenate?

Pasiunea pentru benzi desenate vine din copilărie. De mic mi-a plăcut să desenez și în același timp să citesc cărți pentru copii. De multe ori încercam să desenez personajele din cărțile pe care le citeam, așa cum mi le imaginam eu. Prima bandă desenată am văzut-o pe la 8 ani în revista Cutezătorii și a fost o revelație, ideea de a spune o poveste prin desene combinate cu text. Din momentul acela desenele mele aveau și baloane și dintr-o dată parcă prinseseră viață. Am trăit într-un oraș mic, Turnu Măgurele, și nu am avut acces la revistele franțuzești Pif și Rahan, despre care am auzit mult mai târziu, dar l-am descoperit în librăria din oraș pe Nicu Rusu, un extraordinar creator de benzi desenate.

Care a fost prima ta bandă desenată?

Prima mea bandă desenată a avut șapte-opt pagini, nu mai țin minte câte, a fost făcută pe caietul de matematică și începea de la sfârșitul acestuia spre interior, după romanul pentru copii Testamentul Incașului al lui Karl May. Însă, prima bandă desenată publicată a venit mult mai târziu, după 1990, și a apărut în ziarul Dreptatea, unde am realizat, de fapt, un serial de benzi desenate "Isprăvile lui Zâmbărică". Evident, Zâmbărică era Ion Iliescu. A fost prima bandă desenată de satiră politică din România post-decembristă

Caricatură animată cu Klaus Iohannis, Ludovic Orban şi Florin Cîţu, realizată de Vali Ivan

BD-ul în România are încă mare nevoie de incurajare...

Într-adevăr BD-ul românesc are nevoie de încurajare. Are nevoie și de mai multe titluri, dar cred că cel mai important e că are nevoie de mai mulți pasionați și asta se face în timp, începând cu copiii. De aceea cred că ceea ce face Mihai Grăjdeanu cu școala de Benzi desenate este ceea ce trebuie. Avem câțiva autori de benzi desenate în România: Puiu Manu (un autor fenomenal care și la 93 de ani încă lucrează benzi desenate și care trebuie să fie un model pentru tinerii pasionați de benzi desenate), Valentin Tănase, Mihai Grăjdeanu, Șerban Andreescu. Dar prea puțini. Și avem mare nevoie de scenariști!

Tu ai propus câteva titluri, câteva albume. De ce aceste subiecte? Ce te-a atras către realizarea lor?

Fiecare album are povestea lui. Cinci săptămâni în balon a fost primul roman de aventuri pe care l-am citit și care m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de Jules Verne. Iar în 2004, știind că în 2005 este centenarul Jules Verne, m-am gândit să adaptez acest roman în bandă desenată ca un omagiu adus lui Jules Verne. Ideea de a face albumul Iancu Jianu mi-a venit în timp ce mă uitam la un film cu Zorro. Mi-au venit în cap asemănările dintre Iancu Jianu și Zorro. Nobili amândoi, renegați de autorități amândoi, haiduci amândoi, mediile sociale foarte asemănătoare. Și a fost deajuns să mă apuc de treabă. Ca și albumele anterioare, Sherlock Holmes s-a născut și el cu un motiv. Și acesta a fost serialul de la BBC, "Sherlock". Mi-a plăcut atât de mult ideea unui Holmes în zilele noastre încât am vrut să fac și eu Sherlock-ul meu.

Iancu Jianu, semnul eroului

Cât de importante sunt benzile desenate pentru copii și adolescenți?

Sunt foarte, foarte importante. Pentru un copil în clasele 1-a sau a 2-a este foarte dificil să citească un roman. În schimb, o bandă desenată este ceva facil pentru el. De aceea banda desenată poate deveni o cale ușoară și plăcută de a începe o lectură. Iar pentru adolescenți poate fi un mod de recreere care le și dezvoltă gustul pentru frumos, pentru artă, pentru literatură. De aceea trebuie încurajată atît de crearea de BD pentru copii, cât și pentru adolescenți.

Sherlock Holmes - The merchant of nukes

La ce BD-uri realizate de tine să ne mai așteptăm?

Nici eu nu știu, este foarte dificil să răspund la această întrebare. Întotdeauna lucrez la mai multe proiecte, pe care, uneori, le abandonez pentru o perioadă de timp, cum s-a întâmplat și cu Sherlock - volumul doi unde m-am împotmolit în scenariu, apoi le reiau pe unele, revin din nou la celelalte, mă apuc de altele noi. E posibil să-mi vină o idee nouă și să abandonez tot ce am acum în lucru. Vom vedea!

Interviu de MĂDĂLINA CORINA DIACONU