Delicii peruviene

Încercați un ceviche și o să vă îndrăgostiți la București de bucătăria de la Lima cât ați zice pește. Primul contact cu gastronomia peruviană l-am avut fix toamna asta. Eram în clădirea splendidă, de lângă Cișmigiu, a Institutului Cervantes, înainte să înceapă tulburătorul film „Contracorriente / Contracurent” (Peru/ Columbia 2009, regia Javier Fuentes-León). Urma să intrăm la proiecția din El Patio (terasa cochetă a Institutului), primul film pe care aveam să-l văd în cadrul Festivalului de film Película, o ediție „Ibero-Americana All Inclusive”, fain tare!. O însoțeam pe cea mai bună prietenă a mea, care fusese de trei ori la Lima și mi-a recomandat călduros să dau iama în gustările pregătite prin bunăvoința Ambasadei Republicii Peru În România. Am îmbucat cu plăcere din toate, am tras pe gât un țoi de Pisco Sour, a fost bine.

Așa că am vrut să știu mai multe despre mâncarea din satul global contemporan și am dat pe Netflix, la serialul „Street Food Latin America - Lima”. Așa am aflat, habar n-aveam, nici n-am ajuns pe acolo, că Lima e considerată o capitală culinară a Americii latine. Imediat am înțeles și de ce: la serialul ăsta îți plouă în gură. Iar în acest episod facem cunoștință cu Tomás “Toshi” Matsufuji, a treia generație de niponi stabiliți în Peru, care conduce „Al Toke Pez”, un minuscul restaurant stradal cu fabuloase gustări la minut. Înțeleg că e un fel de „Cevichería”, unde se prepară și servește celebrul fel de mâncare peruvian ceviche, dar mult mai mult decât atât. Am devorat din priviri și niște picarones, gogoși peruviene crocante pe dinafară, divin de moi pe dinăuntru (unii din Chile susțin că ei le-au inventat, niște bolivieni - la fel, dar peruvienii zâmbesc îngăduitor, fiindcă ei le fac cel mai bine, cum demostrează tanti María Gonsales, care le servește de-o viață unde e coadă continuu, la „Mary Picarones”, un chioșculeț în Parcul Kennedy din Lima). 

Chestia e că în București te poți bucura de delicii peruviene nu doar dacă ai abonament la cel mai mare serviciu de streaming. Am descoperit din întâmplare că taman pe Calea Victoriei se găsește localul La Luz by Latino Coffee, cu o selecție de bucate peruviene ca la mama lor. Aici au, asta vă recomand fără ezitare, ceviche. Se poate comanda și acasă, firește, că a venit valul 4 peste noi și unii suntem mai parcimonioși cu ieșeala. Cerviche de aici înseamnă șalău de Nil marinat în limete, sare, piper, ceapă, aji (cum îi zic ei ardeiului iute), alături de o prea cinstită garnitură de cartofi dulci. Luați de mâncați, data viitoare cereți și empanadas cu carne de vită, merge și o tartă de mere după (ei pun și brânză de vaci în ea), că n-o să regretați! 

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Horia Ghibutiu

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter