Un city break cu aer gotic și filme fantasy la Dracula Film Festival

Festivalurile cinematografice importante ale toamnei, probabil ultimele de anvergură anul acesta în România dat fiind contextul potrivnic, au fost Dracula Film Festival, la Brașov, și Les Films de Cannes, la București. Am decis să închei așa cum se cuvine sezonul festivalurilor, cu prima mea experiență la Dracula Film Festival, la pachet cu un city break brașovean completat de arome locale, plimbări și dialoguri cu cinefili din toate colțurile lumii, printre proiecțiile pregătite de organizatori, dar și de fiorii unor filme cu adevărat speciale.

Dracula Film Festival a ajuns anul acesta la a 9-a ediție şi această nouă fază în evoluţia festivalului internaţional de film fantastic de la Braşov a fost deosebit de bogată în evenimente cinematografice, în ciuda condițiilor neprielnice de desfășurare a evenimentelor culturale din această perioadă. Petrecut în perioada 13-17 octombrie, festivalul a adus încă o dată în România cele mai interesante şi super-noi producții horror și fantasy, Q&A-uri cu cineaşti străi, maratoane Stanley Kubrick, Zhang Yimou şi David Lynch, dar şi Întâlnirile Pop Culture... la feminin. Pe scurt, am avut parte de o serie de filme captivante care au completat perfect vremea ploioasă și atmosfera gotică din orașul Brașov. Când vorbim de filmele de la DFF, vorbim de filme de nișă bine alese.

Pe marile ecrane au rulat o serie de proiecţii ce au un caracter aparte. În primul rând, m-am bucurat de avanpremierele de gală a două blockbustere care au ajuns şi la noi ceva mai târziu în multiplexuri, Halloween Kills, cel mai recent film din saga lui Michael Myers creată de John Carpenter, şi Last Night in Soho, drama horror cu Anya Taylor-Joy, ultima realizare al originalului cineast Edgar Wright, autorul lui Baby DriverShaun of The Dead şi Hot Fuzz. Iubesc să descopăr producții care ies din tiparele cinematografice mainstream și îmi trezesc emoții noi prin intermediul unor scene inovative, indiferent de genul filmului. Anul acesta, producţia germană Dawn Breaks Behind the Eyes, regizată de Kevin Kopacka, a fost recompensată pe merit cu Dracula Trophy pentru cel mai bun lungmetraj.

În ultima zi a festivalului, duminică, a avut loc şi evenimentul special „Întâlnirile Pop Culture: Perspective feminine asupra industriei cinematografice”, organizat de revista noastră şi moderat de Irina Margareta Nistor, o încheiere perfectă a acestei ediții, într-un an în care cineastele au demonstrat că își merită locul în rândul celor mai mari premii cinematografice din istorie. Rămânem cu ochii pe viitoarele lansări din cinematografe până la următoarea ediție Dracula Film Festival, pentru că, până la urmă, ce poate fi mai bun decât un film captivant care să mute în ficţiune cadrul sumbru al realității actuale?

Mai multe fotografii găsiți pe pagina de Facebook a festivalului.

  • Text de Silvia Trașcă:

SilviaTrasca

  •  Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter