Cu bărbăție, despre leadership

Este ediția dedicată Zilei Bărbatului, așa că hai să abordăm, cu bărbăție, un subiect delicat. Să ne uităm la cum arată liderii lumii noastre azi, fie că vorbim de politică, economie, cinematografie sau sport. O lume dominată de bărbați, cum a fost mereu. Azi, 8% dintre persoanele cu rol de CEO din topul Fortune500 sunt femei. În parlamente femeile ocupă 25%, iar din 195 de țări ale lumii 10 au o femeie ca președinte și 13 ca premier.

Nu mai suntem culegători și vânători, nu mai trăim în peșteri unde femeile îngrijesc pruncii și focul în vreme ce bărbații sunt la vânat sau la război. Imensa majoritate a profesiilor de azi nu mai necesită forță fizică, avem mașini și roboți care trimit în șomaj mușchii și virilitatea. Inerția mentalităților ne ține captivi clișeului care asociază conducătorii cu virilitatea, forța, vorba răstită și pumnul strâns pe armă.

Nenumărate studii științifice probează că femeile depășesc bărbații în abilitățile-cheie ale liderilor eficienți: smerenia, conștiința de sine, autocontrolul, sensibilitatea, empatia, inteligența emoțională, bunătatea, toleranța, etica și orientarea prosocială sunt mult mai pronunțate la femei. Domnii conduc detașat la agresivitate, narcisism, psihopatie și machiavelism, atribute dovedite ca păguboase în conducerea oamenilor, dar foarte eficiente în producerea de falimente și crize economice.

Psihologul argentinian Tomas Chamorro-Premuzic, profesor la universități de top în Londra și New York, are o carte și un discurs TED, cu tema: ”De ce ajung lideri atâția bărbați incompetenți?”.

Sunt trei răspunsuri:

  1. confundăm încrederea în sine cu competența;
  2. alegem indivizii carismatici fiindcă așa ne-a dresat Hollywoodul și
  3. preferăm narcisiștii fiindcă aroganța lor alimentează și narcisismul nostru.

Tomas Chamorro-Premuzic discurs TED:

În ciuda discursului feminist de până acum, e musai să spun că logica asta binară (”bărbații sau femeile sunt de preferat ca șefi”) este greșită. Trebuie să ne judecăm liderii după parametrii moderni, care să pună accent pe cât sunt de oameni și modele, nu pe gen sau cât sunt de războinici.

Este o prostie să mai privim lumea ca pe un teren de bătălie eternă în care cei mai virili câștigă. Știința demonstrează că performanța aparține celor capabili să colaboreze și să unească, să adune oamenii prin model personal și conducere incluzivă.

Hai să ne îndepărtăm de clișee și, atunci când ne căutăm lideri și repere, să privim atent și critic la abilitățile care contează cu adevărat, lăsând la o parte aspectele superficiale precum sexul, vârsta, carisma sau zgomotul de ”bonbardier” făcut când se înfig în capul mesei.

Doru Șupeală

  • Text de Doru Șupeală

DORU ȘUPEALĂ este consultant de marketing, management și business, Head of Marketing al unei companii IT și Managing Director al SPOR – Școala Pentru Oameni Responsabili. Este doctorand la Universitatea Babeș Bolyai cu o teză despre managementul creativității și inovației și desfășoară în prezent cea mai amplă cercetare academică internațională care evaluează climatul pentru creativitate și inovație în organizațiile IT.