Valul 4. Valul ce ne-a luat tot ce aveam mai bun

Am închis restaurantul pentru o lună sau două, într-un moment în care am înțeles că nu e de glumit și că România trece prin momente mai complicate ca oricând în lupta cu pandemia. Am simțit că asta e alegerea corectă din mai multe motive. În primul rând pentru că am ajuns în mijlocul războiului pro și anti-vaccinare, în care ieșeam prost indiferent ce făceam. Pentru o parte din oameni, faptul că respectam legea și ceream certificatul verde la acces a determinat un acces de furie și ură, în special în rețelele de socializare, acolo unde ne-am trezit înjurați și ni s-a urat ”faliment plăcut”. În egală măsură, am simțit în cazul multora dintre clienții noștri fideli, teamă, reținere, precauție și lipsa unei stări de bine pe care e greu să o creezi în restaurant dacă oamenii nu se simt confortabil și siguri. Mulți nu mai veneau, cei ce venea erau crispați și petreceau mai puțin timp ca oricând. Ori businessul nu poate funcționa așa. 

Am trăit momentul deopotrivă frustrant și emoționant, când doi clienți fideli, nevaccinați, au comandat și au mâncat preparatele în mașină, în fața restaurantului, pentru că eu nu puteam să le permit să intre. Am simțit o prăpastie atât de mare între noi, deși atât de multă vreme, mâncarea, experiența din restaurant, erau cele care ne uneau.

Am decis atunci că nu mai pot și nu mai vreau. Pandemia ne-a unit la începutul ei și a adus atât de multe lucruri bune în relația dintre noi și clienți. N-am fi putut supraviețui lunilor de lockdown fără voucherele cumpărate în avans de clienți, fără oamenii care au stat pe terasă și când ploua și era frig etc. În egală măsură, aceeași pandemie, ne-a dezbinat și destrămat ca societate acum, cum n-aș fi crezut vreodată. E război pe toate planurile – între vaccinați și nevaccinați, între cei ce respectă regulile și cei ce le încalcă, între cei ce se luptă pentru locul lor de muncă și se tem pentru viitorul lor și cei ce stau acasă și comentează cinic din spatele ecranelor.

Lumea a devenit mai rea, mai egoistă, mai conflictuală și disputele și tensiunile zilnice au luat locul armoniei și înțelegerii, care pare că au dispărut din vocabularul nostru.

Decât așa, mai bine deloc, așa că am luat o scurtă pauză. Restaurantul a fost mereu locul care a unit oamenii, în care mâncarea bună și experiența culinară a adus alături oameni din cei mai diferiți, din toate colțurile țării. Ori asta nu se mai întâmplă astăzi, când pare că toată lumea e de partea unei baricade. 

Până când vom putea redeveni ce am fost, stăm cuminți, pentru noi restaurantul nu e locul în care-ți potolești foamea, ci un loc al întâlnirilor, al bucuriei împărtășite, al confortului și stării de bine, al armoniei și încântării simțurilor. De voi toți, de deciziile voastre egoiste sau altruiste, de responsabilitatea și simțul vostru civic, dar mai ales de empatia și umanitatea voastră depinde dacă vom mai fi vreodată ceea ce am fost. Fiți buni, fiți toleranți, dar fiți responsabili și empatici, fiți înțelepți și frumoși. Se ne revedem cu bine, cât mai curând, sănătoși și bucuroși, făcând ceea ce știm și ceea ce ne place! 

  • Text de Mădălina Sánta, chef și owner (restaurant „Szikra” Sfântu Gheorghe, județul Covasna)

Swit Rocs

  •  Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter