POP-UP STORiEs: Fashion în cinematografie | Poveștile de viață a celor mai renumiți creatori de modă

Nu pare să existe niciodată suficient timp pentru a ne pune la curent cu toate filmele și serialele, dar luna aceasta propun să îi dăm toamnei o pată de culoare.

Mai jos ai o listă cu filme și seriale biografice care ne transpun direct în atelierele unor renumiți designeri de modă, în culisele celor mai impresionante prezentări fashion, făcându-ne cunoștință cu geniile creatoare care și-au construit un imperiu. Fie că vorbim despre viața lui Saint Laurent, primii pași ai lui Chanel într-o croitorie sau asasinarea lui Gucci, aceste povești ar trebui să te inspire, motiveze sau măcar să te distreze. Nu contează originile modeste atât timp cât ai visuri mărețe și curajul să ți le urmezi. 

House of Gucci (2021)

House of Gucci, a cărui premieră pe marile ecrane este anunțată pe 26 noiembrie, ne prezintă istoria tumultoasă a unei familii controversate care și-a dus existența în umbra unui nume devenit brand, Gucci. Drama biografică cu nuanțe de thriller polițist este o eșalonare a celor mai importante momente care au marcat familia Gucci în ultimii treizeci de ani, după ce Maurizio Gucci a fost asasinat. Dragoste înflăcărată, prestigiu, trădare, celebritate, decadență, putere, răzbunare, control, influență și, în cele din urmă, crimă. Filmul îi are în distribuție pe Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Salma Hayek și Al Pacino. House of Gucci este regizat de Ridley Scott, iar scenariul, scris de Becky Johnston și Roberto Bentivegna, se bazează pe cartea The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed de Sara Gay Forden, lansată în 2001. 

Halston (2021)

Mini-serialul american cu cinci episoade, Halston, a fost lansat anul acesta pe Netflix. Un nume unic, inventat al designerului al cărui stil a definit anii ’70 și ’80 nu poate fi asociat decât cu luxul, faima, desfrâul și strălucirea care caracterizau lumea modei în acea perioadă din timp. Un anonim care a creat un imperiu pe care mai apoi l-a pierdut, un om cu o copilărie zdruncinătoare, celebritatea devenită savoarea tabloidelor, consumatorul de droguri, geniul creator de modă, Halston este cu siguranță un personaj controversat. Serialul este o adaptare a cărții biografice Simply Halston: The Untold Story, scrisă de Steven Gaines. Regizorul și producătorul Daniel Minahan a pus în lumină cele mai importante colecții și creații ale lui Halston, reușind să surprindă, pe lângă procesul creativ, întreaga vâltoare care s-a creat în jurul succesului designerului. „Ce m-a pus pe gânduri a fost ideea ca cineva să vină la New York, să creeze acest nume inventat, să-l transforme într-un imperiu și apoi să fie dezbrăcat de numele și compania lui – el nu mai putea fi Halston. Acest context, pentru mine, a fost foarte bogat. Părea o poveste americană cu adevărat arhetipală”, a spus Minahan. Din distribuție fac parte Ewan McGregor, Rebecca Dayan, David Pittu.

Coco avant Chanel (2009)

Viața lui Coco Chanel a inspirat mulți regizori și scriitori, însă Anne Fontaine a ales să facă un film despre Gabrielle Chanel înainte de a cunoaște celebritatea și de a deveni Coco. De la primele amintiri ale creatoarei de modă, copilăria petrecută într-un internat, până la momentul în care s-a angajat într-un atelier de croitorie din Paris, urmând ca mai apoi să devină femeia care a schimbat lumea modei și regulile sociale prin munca ei, Coco avant Chanel este o trecere detaliată în revistă a provocărilor cărora Chanel a trebuit să le facă față pentru a ajunge să-și îndeplinească visul, ajutându-ne să înțelegem mai bine cum trecutul sinuos și personalitatea ei puternică și-au lăsat amprenta asupra creațiilor vestimentare revoluționare. Audrey Tatou o interpretează într-o manieră excepțională pe Coco. Scenariul, bazat pe cartea Chanel and Her World a lui Edmonde Charles-Roux, este scris de Anne și Camille Fontaine.

House of Versace (2013)

Supermodele, droguri, ținute cât mai provocatoare, dramă, crimă, glorie și bani, acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine atmosfera din filmul produs pentru televiziunea canadiană. House of Versace, în regia Sarei Sugarman, este inspirat de cartea biografică apărută în 2010, House of Versace: The Untold Story of Genius, Murder, and Survival de Deborah Ball. Povestea dezvăluie detalii șocante despre familia Versace, în special despre extravaganta Donatella Versace, cea care a moștenit casa de modă după ce fratele ei a fost ucis. Numele Versace a devenit cunoscut în industria fashion datorită exclusiv lui Gianni Versace, autoproclamat inventatorul supermodelului. Scena modei din anii ’80 și începutul anilor ’90 a fost marcată de această afacere de familie, condusă financiar de Santo, creativ de Gianni și inspirată de Donatella. Din distribuție fac parte Gina Gershon, Colm Feore și Enrico Colantoni.

Saint Laurent (2014)

Bertrand Bonello, unul dintre cei mai apreciați regizori francezi din noua generație, aduce un omagiu vieții lui Yves Saint Laurent printr-un film de artă uluitor. Ecranizarea, comparativ cu celelalte filme despre Saint Laurent, nu ia forma unei biografii rigide, nu se axează pe ascensiunea fulgerătoare a lui Saint Laurent la Christian Dior, ci încearcă să brodeze, prin detaliile subtil inserate, personalitatea lui fragilă dispusă la excese. Acțiunea se întinde pe durata unui deceniu, între 1967 și1976, perioada cea mai glorioasă a designerului din punct de vedere profesional. Gaspard Ulliel interpretează rolul lui Yves Saint Laurent, iar Léa Seydoux o joacă pe Loulou de la Falaise. Scenariul este scris de Bertrand Bonello și Thomas Bidegain.

  • Text de Delia Mitrache.

Delia Mitrache

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter