Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2021 se încheie, în acest week-end cu premiera operei „Elixirul dragostei”

Sâmbătă și duminică, 27 și 28 noiembrie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2021, ediția a XVIII-a, se încheie cu o premieră: spectacolul cu opera „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti! Lucrarea este o opera buffa, în două acte, pe un libret, în limba italiană, de Felice Romani. Opera a avut premiera mondială pe 12 mai 1832, la the Teatro della Canobbiana din Milano, iar astăzi face parte din repertoriul curent al marilor teatre din lume.

Alături de Vincenzo Bellini și Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti a fost unul dintre compozitorii reprezentativi ai stilului bel canto. Printre lucrările cele mai apreciate ale compozitorului italian se numără: „Maria Stuarda” (1834), „Linda de Chamonix” (1842), „Don Pasquale” (1843), „Lucia di Lammermoor” (1835).
Acţiunea operei „Elixirul dragostei” se desfăşoară într-un sat italian, la finalul secolului al XVIII-lea.
Nemorino, un băiat sărac, este îndrăgostit de Adina, o tânără bogată care îl tratează cu indiferență. Când Nemorino o aude pe Adina citind sătenilor povestea lui Tristan și a Isoldei, el este convins că o băutură magică îl va ajuta să câștige dragostea Adinei. În sat își face apariția doctorul Dulcamara, un șarlatan care vinde licori „făcătoare de minuni”. Nemorino îl întreabă pe Dulcamara dacă are elixirul dragostei din povestea Isoldei. Fără să recunoască numele „Isolda”, dar cu talent de comerciant, realizând că poate ieși profit de pe urma acestei afaceri, Dulcamara îi vinde lui Nemorino băutura care îl va face să fie iubit de Adina și care nu este altceva decât vin („È Bordò, non elisir”).
Regia artistică și lighting design-ul acesteui spectacol îi aparțin Claudiei Machedon (Opera Națională București).

Claudia Machedon este absolventă a secției de Regie din cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, promoția 2016, la clasa profesorilor Felix Alexa, Ion Mircioagă și Claudiu Goga. Spectacolul său de absolvire, „Norway. Today” s-a jucat timp de 2 ani în diferite teatre independente din București și în festivaluri de profil din țară. Producția a obținut premiul I – Cel mai bun spectacol – secțiunea studenți, la Festivalul Național de Teatru „OKaua”, iar regizoarea a fost nominalizată la Festivalul D-butan-T – Sfântu Gheorghe.

Claudia Machedon

 

 

Din 2017 este regizor asistent la Opera Națională București. A lucrat la premiera următoarelor spectacole:„Don Carlo” de Giuseppe Verdi (regia Mario De Carlo), „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo (regia Ion Caramitru), „Otello” de Giuseppe Verdi (regia Giancarlo del Monaco), „Tosca” de Giacomo Puccini (regia Mario De Carlo), „Samson și Dalila” de Camille Saint-Saëns (regia Giandomenico Vaccari)

De asemenea, mai lucrează și alte titluri din repertoriul Operei: „La Traviata” de Giuseppe Verdi (regia Paul Curran), „Oedipe” de George Enescu (regia Valentina Carrasco), „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini (regia Matteo Mazzoni).

Premiera de „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti, la Opera Brașov, reprezintă debutul său într-o producție integrală de operă, în calitate de regizor.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Scenografia este semnată de Rodica Garștea. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Mișcare scenică: Ramona Mezei. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistenți regie: Nicoleta Chirilă, Valentina Mărgăraș. Regie scenă: Marilena Aldea.

Distribuția 27 noiembrie 2021:
Adina - Silvia Micu
Nemorino - Liviu Iftene
Belcore - Valentin Marele
Dulcamara - Lorand Cristian
Gianetta - Asineta Răducan
Soldat - Cristian Dicu
Asistenții lui Dulcamara - Adrian Scriminț, Matei Rada, Deak Attila Valentin

Distribuția 28 noiembrie 2021:
Adina - Emilia Giol (invitată)
Nemorino - Mihai Irimia
Belcore - Adrian Mărcan
Dulcamara - Marian Rește
Gianetta - Sonia Hazarian
Soldat - Florin Grama
Asistenții lui Dulcamara - Adrian Scriminț, Matei Rada, Deak Attila Valentin

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.


Preț bilete: 50 lei (Pentru aceste spectacole nu mai sunt bilete disponibile!)

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii.

Pe toată durata desfășurării spectacolului, purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentați simptome de infecție respiratorie, să rămâneți acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră și nici pe ceilalți participanți la eveniment. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Eveniment desfășurat cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.