Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/11/2021
Eat & Drink / Culinaria

Dreptate pentru papanași!

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Dreptate pentru papanași! Share Dreptate pentru papanași!


Sunt un gurmand prea mărunt ca să declanșez un război precum cel recent, al eclerului. Dar afirm răspicat că papanașii se fierb, nu se frig! 

Stimați comeseni, găsiți papanași în orice local, sunt un fel de ceafă a desertului. Dar dacă vă închipuiți că gogoșile astea fripte și înecate în smântână și dulceață, servite în Regat, se cheamă papanași, aflați că eu am crescut cu altceva. Pentru a-mi întări convingerea, am apelat la o expertă, una dintre prietenele mele care fac minuni la cumvaplace.ro. Luați aminte la ce zice Mariana Fătulescu, nu de puține ori mi-am lins degetele datorită ei. SPOILER ALERT: textul conține REȚETA! Așadar, cum vă place?

Papanași fierți cu brânză de vaci și pesmet

Avem o vârstă (deh!) și pentru noi papanașii fierți chiar înseamnă gustul copilăriei. Fără nimic prețios, dar atât, atât de bun și gustos. Și ce bine că-i mai avem pe părinți (și chiar bunici), care să ne amintească cât de ușor poți să faci ceva bun, care să-ți bucure sufletul. Așa și cu papanașii noștri, a căror rețetă o avem din zona Moldovei. Ingredientele de bază sunt brânza de vaci, ouăle, grișul, un strop de făină și de sare. Se modelează papanașii cu palmele umede și apoi se fierb, până se ridică la suprafața apei. În zona Moldovei, papanașii fierți se consumă cu sos de unt și zahăr presărat deasupra. Dacă aveți rădăcini în zona Ardealului, sigur ați pomenit papanașii tăvăliți prin pesmet dulce. Cum compoziția pentru papanași fierți e aceeași, depinde de voi care să fie finalul, cu pesmet sau sos de unt.

INGREDIENTE

Pentru papanași:

500 g brânză de vaci, bine scursă de zer

2 ouă

180 g griș

1 lingură de făină

2 plicuri de zahăr vanilat

Coajă de lămâie

Coajă de portocală

Sare

Pentru crusta de pesmet:

150 g pesmet

3 linguri de zahăr

Scorțișoară (opțional)

50 g unt

CUM SĂ FACEȚI

Într-un castron, amestecați bine toate ingredientele pentru papanași. Lăsați compoziția deoparte câteva minute. Practic, grișul se umflă în pene și compoziția devine mai densă. Pentru crustă, topiți untul în tigaie. Adăugați pesmetul și amestecați. Țineți pe foc potrivit, doar până când pesmetul capătă o culoare rumenă. Și miroase frumos, chiar dacă v-ați putea gândi că avem doar unt și pâine uscată 🙂 Dați deoparte, adăugați zahărul și un praf de scorțișoară, dacă vă place. Luați cu lingurița din compoziția de papanași și modelați biluțe, potrivit de mici, în palmele ușor umede. Puneți un vas cu apă la fiert. Și mai puneți și un praf de sare. Când apa stă să dea în clocot, adăugați biluțele pe rând, nu multe, să nu le înghesuiți. Luați o spatulă și dezlipiți ușor papanașii, imediat ce i-ați pus în apă. Curând, aceștia se vor ridica la suprafața apei și din acel moment îi mai lăsați să fiarbă 7-8 minute. Eventual, pentru mai multă siguranță, scoateți un papanaș pe o farfurie și îl gustați, să fie fiert grișul. Scoateți papanașii direct în tigaia cu pesmet și agitați-o ușor, astfel încât pesmetul dulce și aromat să-i cuprindă. Și poftă bună vă dorim! 

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută