Automată versus manuală: ce mașină ți se potrivește și în ce condiții

 

Vine un moment în viața tuturor șoferilor în care sunt puși în fața achiziționării primei mașini sau a schimbării celei vechi. Indiferent de motivul pe care îl ai, nu este niciodată simplu să alegi o mașină, mai ales dacă ai preferințe foarte bine conturate. De cele mai multe ori poate fi mai complicat să găsești opțiunea ideală pentru tine când știi ce-ți dorești. Mulți șoferi folosesc tipul de cutie de viteze ca o caracteristică cheie pentru mașina pe care vor să o achiziționeze. Acest lucru poate fi important în funcție de stilul în care conduci, tipul de călătorii pe care le faci și de experiențele pe care le-ai avut ca șofer. Iată câteva aspecte ale celor două tipuri de cutii de viteze și află care este opțiunea potrivită pentru tine:

Ce sunt cutiile manuale și cele automate

Cutia de viteze a unui autoturism transmite puterea de la motor la roți și face parte din mecanismul de transmisie. Cele două tipuri de cutii de viteze, manuală și automată, funcționează după mecanisme similare, dar au caracteristici diferite. De aceea, experiența de la volan este și ea diferită, iar mulți șoferi au preferințe clare în această privință. Avantajul celor două tipuri de cutii stă în faptul că se regăsesc pe o gamă largă de autoturisme și poți găsi cu ușurință un model potrivit pentru tine. Caută masini de vanzare Buzau și descoperă ofertele care există pe piață, în funcție de tipul de cutie de viteze.

Categoriile de șoferi cărora li se potrivește fiecare tip de cutie

Mai mult decât preferințele tale, trebuie să ții cont și de stilul în care conduci sau drumurile pe care le faci de obicei. Cutia automată este potrivită pentru cei care petrec mult timp în trafic în oraș, iar cea manuală, celor care fac mai multe curse lungi și care se confruntă cu diferite condiții de drum.

Cutia automată este mai ușor de folosit în cazul celor care se simt nesiguri în spatele volanului, în special dacă este vorba de începători. De cele mai multe ori, în prima perioadă după dobândirea permisului, preferi să rămâi cu ambele mâini pe volan atunci când conduci. Cutia manuală oferă un tip diferit de experiență, pe care cei pasionați de condus îl preferă de obicei. Faptul că ești în control te ajută să te bucuri de stilul de condus manual, iar schimbătorul de viteze îți oferă adesea senzația că poți fi mai aventuros.

Avantajele cutiei manuale

Cutia manuală poate fi controlată direct de tine, iar acest lucru influențează consumul de carburant. Vei reuși să economisești la acest capitol și să fii mai eficient la drumurile lungi.

În ceea ce privește defecțiunile, cutiile manuale sunt mai ușor de reparat și vei găsi piese la prețuri accesibile, în vreme ce cutiile automate funcționează după un mecanism mai complicat și costisitor.

Controlul pe care îl ai când conduci o mașină cu cutie manuală poate fi un avantaj semnificativ, în special dacă ești un șofer cu experiență sau îți face plăcere să conduci în fiecare zi.

Avantajele cutiei automate

Principalul avantaj al cutiei automate este că nu trebuie să-ți faci griji cu privire la schimbarea vitezelor și întregul dans care implică pedala de ambreiaj. Aceste mișcări sunt, de cele mai multe ori, cea mai mare încercare a proaspeților șoferi, încă din școală. O mașină cu cutie automată te ajută să conduci mai ușor în condiții de trafic intens și să eviți situațiile în care îți moare motorul chiar în intersecție.

În principiu, mașinile cu cutie automată sunt preferate de cei care vor să conducă ușor și să nu se îngrijoreze cu privire la ceea ce implică fiecare drum cu mașina. Este important de știut că poți opta pentru mașini care au dublu ambreiaj, ceea ce implică posibilitatea de schimbare manuală a vitezelor chiar și la cutia automată. Schimbătorul este plasat în zona volanului și îți oferă mai mult control asupra condusului. Mai mult decât atât, în acest fel poți profita de un consum redus de combustibil, în momentele în care alegi să conduci astfel.

Înainte de a decide ce mașină este potrivită pentru tine, asigură-te că analizezi toate avantajele pe care ți le poate aduce fiecare tip de cutie, iar dacă ești începător, nu uita că, în timp, îți vei îmbunătăți calitățile de șofer cu ajutorul unei cutii manuale.

Sursa foto: Pexels.com

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter