JEFF KOONS | „Shine”. Între suprafață, senzație și realitate

De mai bine de patru decenii, artistul american Jeff Koons și-a folosit creațiile pentru a lăsa o amprentă în lumea contemporană a Pop Art. Un adept al mijloacelor creative încă din copilărie, de pe vremea când picta imitații ale unor lucrări celebre prezentate la magazinul de design interior al tatălui său, se dedică serios acestui domeniu în 1977, după încheierea studiilor din Baltimore și Chicago. Inspirat de readymade-urile lui Andy Warhol și Marcel Duchamp, lucrări care reprezintă obiecte obișnuite pe care artistul le selectează și le modifică după viziunea sa, Koons realizează prima sa operă folosindu-se de oglinzi și obiectele comune din viața unui american. Pasiunea pentru readymade-uri evoluează, transformând obiectele obișnuite în versiuni strălucitoare și supradimensionate. Așa ajungem în prezent, unde până pe 22 ianuarie 2022, Palazzo Strozzi din Florența găzduiește expoziția „Jeff Koons: Shine”, organizată de Arturo Galansino și Joachim Pissarro, ce adună operele artistului american, explorând povestea de dincolo de suprafețele reci și lucioase.

Când te gândești la lumină ca un simbol al energiei vieții, ai nevoie de întuneric pentru a aprecia lumina și ai nevoie de reflecție. Orice ai percepe în acest moment, experiența este despre tine. Acesta este scopul meu din Shine – ca toată munca mea să încurajeze afirmarea și transcendența.” - sunt cuvintele lui Koons care îți răsună în minte atunci când îți vezi reflecția în suprafețele sculpturilor. Conceptul oscilează între dualitatea de a fi - a părea și adevăr-senzație. Sculpturile și instalațiile sale inovatoare, își propun să pună la îndoială relația noastră cu realitatea dar și însuși conceptul de operă de artă. Lucrările artistului american plasează observatorul în fața unei oglinzi în care se poate vedea imediat în mediul său și poate experimenta afirmarea. „Sarcina artistului este să facă un gest și să arate cu adevărat oamenilor care este potențialul său. Nu este vorba despre obiect și nici despre imagine; este vorba de privitor. Acolo se întâmplă arta.”

Una din cele mai faimoase serii este „Statuary”, reprezentată de iepurele reflectorizant (1986) din oțel inoxidabil, în valoare de peste 91 de milioane de dolari, cea mai scumpă lucrare vândută de un artist în viață. La fel de monumentală, dar mult mai colorată este seria „Celebration”, care se învârte în jurul momentelor importante care marchează copilăria și viața de familie. În spatele acestor sculpturi colosale din oțel inoxidabil se află o lume a experiențelor vesele, tipice societății de consum occidentale. Deci dacă ajungeţi la Roma în acest final de an, în afară de fantastica incursiune audio-vizuală în Amazonia pe care ne-o propune celebrul fotograf Sebastião Salgado la MAXXI, nu rataţi Shine-ul lui Jeff Koons de la Strozzi.

  • Text de Teodora Bratu.

Teodora Bratu

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter