Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/12/2021
Lifestyle / Sport Viața Orașului

Interviu cu Georgiana Sfetea, trainer în cadrul First Love Yourself, primul festival online de Yoga din România

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Interviu cu Georgiana Sfetea, trainer în cadrul First Love Yourself, primul festival online de Yoga din România Share Interviu cu Georgiana Sfetea, trainer în cadrul First Love Yourself, primul festival online de Yoga din România


F.L.Y- First Love Yourself este numele primului festival de yoga online organizat la noi în țară.
Alina Burlă, trainer al studioului brașovean Suri Yoga, împreună cu Georgiana Sfetea, trainerul din spatele Yoga hOMe by Georgiana, organizează pentru al doilea an consecutiv F.L.Y. – First Love Yourself – ONLINE Yoga Festival.

Care sunt secretele acestui festival și ce înseamnă fenomenul Yoga în contextul autohton aflați în interviul de mai jos.

Interviu cu Georgiana Sfetea, trainer în cadrul First Love Yourself, primul festival online de Yoga din România

ZN: Care este istoricul acestui festival? De unde a pornit ideea și care este parcursul pentru viitor pe care l-ați trasat pana acum în linii mari?

Georgiana Sfetea: Ideea de F.L.Y vrea să sugereze că totul începe de la EU. Mai întâi învăț să mă iubesc pe mine și ulterior această iubire se revarsă în jur fără efort, ca de la un “pahar” plin care este capabil să dea mai departe din acest plin. Și dacă vorbim despre învățare, vorbim despre Yoga pentru că ea ne-a ajutat atât pe mine cât și pe Alina (co-organizatoare F.L.Y) să ne ascultăm, să ne înțelegem și să ne iubim.

Acest Festival a fost râvnit de câțiva ani, fiind amândouă mari amatoare de astfel de evenimente de Yoga. Ne era tare dor să ne intalnim cu oameni noi, cu oameni cunoscuți, dar cu aceleași pasiuni comune. Să ne simțim din nou ca parte dintr-un trib și să marcăm existența practicanților de Yoga exact așa cum sunt ei în realitate, nu cum îi percepe lumea din preconcepții sau din istorie. 

Recunoaștem că ne era și poftă să experimentăm tot felul de genuri noi, de abordări noi, ne era dor de senzația aia de corp în care simți că  trăiești, prin care simți cum curge energia. Și am zis: “Da’, ce noi nu putem să facem?” plus că mai avem și Brașovul care poate fi o super gazdă pentru așa ceva. Găsisem și locul potrivit și în aer liber, și in interior. Totul era ca într-un vis! Apoi a venit pandemia. Ne-am reprofilat și am ajuns la varianta online. 

Visul nostru este să facem doua evenimente F.L.Y. pe an: iarna să continuăm cu varianta online, iar vara cu  varianta offline a acestui eveniment. Cine știe?! Offline poate fi chiar anul viitor, într-o variantă restransă.

ZN: Ce ați pregătit la ediția din acest an? E ediția a doua, din câte știm.

GS: Da. Este ediția a doua a festivalului în 11-12 decembrie. 

Am pregatit 2 zile full, de la ora 8 dimineața la ora 8 seara, de Yoga, Meditatii, Pranayama, Qi Gong, Reiki. Fiecare instructor are câte o tematică a clasei și participanții vor avea parte de diverse stiluri: de la Hatha Yoga clasic, în lineaj Iyengar, la Vinyasa Flow și Yin yoga. Vor putea experimenta Qi-Gong, exerciții de respirație sau Reiki.

Avem și doi invitați speciali de la mama India ce ne vor prezenta clase tipice de Yoga, dar ne vor vorbi și despre legatura dintre durerile de coloana și spiritualitate.

Eu și cu Alina vom deschide cele doua zile de festival prin practici diferite, dar potrivite pentru un corp abia trezit. Vor fi doua ritualuri de dimineață în energii diferite. Yang (energie masculină) al Alinei și Yin (energie feminina) al meu.  Eu o să țin această practică fix din vârful patului, în pijamale, tocmai să demonstrez că nu ai nevoie nici de saltea, nici de colanți ca să faci yoga. Ai nevoie doar să FII!

Pe lângă toate acestea, la sfarsitul evenimentului, vom face o tombola cu premii de la sponsorii noștri cu: abonamente de yoga, clase private, pachete de meditatii sau alte cadouri yoga related sau nu.

ZN: Cât de receptivi sunt oamenii cu privire la un festival de Yoga și ce trebuie să facă pentru a se înscrie la FLY?

Interviu cu Georgiana Sfetea, trainer în cadrul First Love Yourself, primul festival online de Yoga din România

GS: Anul trecut, festivalul a adus peste o sută de înscrieri, subliniind dorința oamenilor de a veni împreună pentru o astfel de practică. Dar cu siguranta anul acesta se resimte oboseala lor de a fi mereu online, la muncă, după muncă, aproape tot timpul. Totuși e necesar să amintim că aceste practici te încarcă, te conecteaza la tine.

Ca să te înscrii e nevoie să completezi acest formular: https://suriyoga.ro/fly-first-love-yourself-yoga-festival-2021/ și apoi vei primi toate informațiile necesare pe email. 

Interviu cu Georgiana Sfetea, trainer în cadrul First Love Yourself, primul festival online de Yoga din România

ZN: Care este diferența de mentalitate dintre România și celelalte țări când vine vorba despre armonia corp-minte-suflet?

GS: Valul acesta de spiritualitate sau de armonie corp-minte-suflet a venit de puțin timp în România deci cam greu sa compar și nici nu vreau! E clar că experiențele din trecut aU lăsat urme adânci, dar ușor, ușor eu zic că începem să clădim ceva stabil și cât mai tangibil. 

Interviu cu Georgiana Sfetea, trainer în cadrul First Love Yourself, primul festival online de Yoga din România

Dacă ajungi să vezi noțiuni de Yoga sau posturi de Yoga în marketingul unor clinici private, eu zic că e de bine. Sau când mai auzi din gura unui medic că:„poate ar fi bine să încerci și Yoga!”  Ohooo, Bucurie!  Asta se întâmpla pentru că se vad rezultate în modul cel mai tangibil, fizic. Apoi ele se propagă și în straturile mai subtile.

ZN: Știu că de fapt tu lucrezi în domeniul IT, dar de câtiva ani ai descoperit această pasiune. Cum s-a produs declicul dintre tine și Yoga și cât de mult crezi că te-a ajutat să te dezvolți și să te descoperi?

GS: Asa este! Sunt programator de meserie. De aceea mă raportez la yoga într-o manieră destul de analitică, concretă, de genul : Yoga îmi oferă instrumente care mă ajută în diverse momente în viața. Simplu și la obiect! Cum zice Sadhguru : “Inner engineering”. Deci este tot o inginerie dar pe interior!

Interviu cu Georgiana Sfetea, trainer în cadrul First Love Yourself, primul festival online de Yoga din România

Am ajuns la yoga, pentru că aveam o problemă de sănătate. Trebuia să fac un sport și la orice sport aproape lesinam așa ca cineva mi-a recomandat Yoga. Norocul meu a fost ca am ajuns la o doamna care făcea Terapie prin Yoga. Eram într-un grup de 3 femei și aceasta terapeută ne făcea clasele personalizate pentru nevoile noastre. A urmat o perioada care mi-a schimbat efectiv viața. Mi-am dat seama cum îmi făceam singură rău prin ceea ce mancam, ceea ce gândeam, ceea ce simțeam și ascundeam.

Deci da, a fost un proces lung însă m-a ajutat enorm, în primul rând să mă privesc eu pe mine altfel, să îmi îmbunătățesc relația cu cei din jur, să mă pot desprinde de ce nu mai aveam nevoie.

ZN: Tu si Alina predati Yoga. Unde va pot găsi cei care doresc să încerce o astfel de experiență?

Prima data i-aș invita pe aceștia la Festival să vadă și să audă cât mai multe abordări. Să simtă ca Yoga nu este doar într-un fel. Să experimenteze câte puțin din ce are de oferit fiecare instructor de acolo și să ia ceea ce rezoneaza în acel moment cu ei. Simplu, nu?

Interviu cu Georgiana Sfetea, trainer în cadrul First Love Yourself, primul festival online de Yoga din România

Eu și Alina predam Yoga în Brașov. Studioul meu este Yoga Home By Georgiana mă gasiți pe Facebook @YogaHomebyGeorgiana, instagram @georgiana_sfetea sau pe site www.yogahomebygeorgiana.ro

Pe Alina o gasiti la Suri Yoga – Sports & Crafts HUB pe Facebook @suriyogastudiobv, instagram suriyoga.studio sau pe site www.suriyoga.ro

Interviu realizat de Vlad T. Copilu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută