Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/12/2021
Artă & Cultură / Art Expo

Istoria celei de-a șaptea arte

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii Istoria celei de-a șaptea arte Share Istoria celei de-a șaptea arte

În anul 1921 teoreticianul italian Ricciotto Canudo dă cinematografiei eticheta de „cea de-a șaptea artă”, considerând că este o artă plastică în mișcare. De la compania Edison și Kinetoscopul care permitea vizualizarea imaginilor în mișcare, la frații Lumière care au inventat Cinématographe, sistemul care putea înregistra, developa și proiecta filme și până la ceea ce știm noi astăzi că poartă denumirea de cinematografie este o cale lungă și nu foarte ușoară. A fost (și este) produsul unei culturi urbane care și-a însușit lumea, corpurile și reprezentările sale, oferind un nou soi de experiență. Pasiunea și interesul pentru cinematografie au rămas la fel de puternice și i-au îndemnat pe curatorii Muzeului d’Orsay să dedice o expoziție celei de-a șaptea arte și istoriei sale – Cinema at last! Arts, images and entertainment in France 1833-1907 va fi deschisă publicul până la data de 16 ianuarie 2022 și adună laolaltă artiști anonimi sau nume mari precum Pierre Bonnard, Auguste Rodin, Léon Gaumont, Alice Guy, Auguste și Louis Lumière și aproape 300 de capodopere, experimente vizuale sau creații de la începutul secolului XX.

Expoziția Muzeului d’Orsay ne ajută să cunoaștem debutul cinematografiei într-un tur mai degrabă tematic, decât să prezinte o cronologie. Începe cu producția de film francez din anii 1895-1907 în dialog cu istoria artelor, de la inventarea fotografiei până la începutul secolului XX. Acest proces are loc prin câteva teme majore precum fascinația pentru cadrul urban, dorința de a captura și reda ritmurile naturii, dorința de a expune corpuri, visul unei realități amplificate de revenirea culorilor și sunetului. Finalul are loc în jurul anilor 1906-1907, când durata filmelor a devenit mai lungă, proiecțiile s-au rezumat la sălile de spectacol, aceste practici s-au instituționalizat. Ajungem la  momentul în care cinematografia a devenit cinema, atât un loc, o activitate, cât și o experiență.

De asemenea, evidențiază importanța pictorilor impresioniști care s-au jucat și au experimentat cu cadrele tablourilor, precum  Gustave Caillebotte care aduce viață imaginii prin prim-planuri ale personajelor. „Acest tip de cadru foarte modern îl vom găsi în primele proiecții ale Fraților Lumière, de la sfârșitul anilor 1890, unde primii operatori de lumină își pun aparatele în stradă și înregistrează mișcarea trecătorilor” – explică Paul Perrin, curator al expoziției. Influențat de artele plastice, impresionismul, Art Nouveau, spații de spectacol speciale, primele scenarii și creațiile originale, iar mai apoi momentele importante și demne de a concura cu teatrul, cinematografia a cunoscut o evoluție rapidă în doar peste un deceniu.

  • Text de Teodora Bratu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută