DRINK: Triada de sărbători și post-sărbători

Să ne tratăm princiar nu doar la mesele festive, ci și la cele de după, cu trei cupaje care ne vor desfăta simțurile.

Am ales să vă recomand pentru sărbătorile de iarnă, dar și pentru mesele ce vor urma, o selecție de vinuri românești. Sunt disponibile în marile rețele de retail, precum și pe platformele relevante de ecommerce.

Degustare aleasă - trei cupaje având esența terroirului din Dealu Mare

Eu le-am savurat într-o seară nespus de agreabilă, pe parcursul unei degustări care a avut-o ca amfitrioană pe Solène Cesbron, „franțuzoaica de viță liberă”, cum a botezat-o presa după ce a devenit Marketing Manager la ViaViticola, parte a holdingului Vintruvian Estates, care deține cramele Viticola Sarica Niculițel și Domeniile Prince Matei.

Întâlnirea s-a ținut la Le Bab, într-un rond încărcat de istorie care s-a numit, așa cum își mai amintesc vechii bucureșteni pasionați de orașul lor, Piața Jianu (după un pandur al lui Vladimirescu), apoi Adolf Hitler, I.V. Stalin, din nou Piața Jianu, apoi Aviatorilor, iar în prezent, Charles De Gaulle! Am consumat vinurile Domeniile Prince Matei - responsabil, firește - trei cupaje având esența terroirului din Dealu Mare și care s-au împerecheat de minune cu bucatele alese, servite elegant și discret de personalul restaurantului. Aș evidenția Doner Beignet, supranumit tot de gura presei „bila revelatoare”, adică amestecul savant de carne de vită și pulpă de miel condimentată, panko, totul servit cu sos chilli și maioneză cu usturoi.

Ce am băut și vă recomand:

Domeniile Prince Matei Fetească Regală & Fetească Neagră vinificată în alb.

Are arome elegante de flori de câmp, miere şi piersică albă. Vinul a fost maturat parțial timp de patru luni în butoaie noi de stejar românesc și e ideal la un prânz relaxat cu prietenii sau alături de o cină lejeră în care meniul include carne albă, paste sau opțiuni vegetariene.

Domeniile Prince Matei rosé.

E un asamblaj de patru soiuri, Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Pinot Noir, care provoacă prin mixul echilibrat de delicatețe și robustețe. Un vin special, proaspăt și răcoros în care se simte calitatea remarcabilă a strugurilor din Dealu Mare și care, servit bine răcit, devine partenerul ideal pentru antreuri, salate şi grătare.

Domeniile Prince Matei Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră.

E un asamblaj emblematic pentru Dealu Mare. Un vin roșu echilibrat, amplu și complex, asociat cu mese bogate în carne roșie, paste sau brânzeturi.

Concluzii

La finele degustării, mi-a fost mult mai clar de ce Domeniile Prince Matei reprezintă un terroir întins pe 70 de hectare de pământ care produce vinuri mari, cu potenţial de învechire foarte bun, așa cum probează vinul Prince Matei din 1998 încoace.

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Horia Ghibutiu

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter