Alin Gălățescu | MODA ROMÂNEASCĂ ÎNTRE 21 ŞI 22

2021 a fost un moment de sinteză pentru moda românească. O decantare a rezistenţei şi a valorilor. Mulţi au oprit explorarea creativă, ba chiar şi-au închis bussines-urile. Alţii s-au axat pe pijamale, treninguri sau haine de casă.

A fost o mică explozie de bucurie şi implicit a vânzărilor în vară. În ‘Marea Descătuşare’. Repede, s-au pus de nişte nunţi  grămadă. Deci rochii de mireasă făcute în grabă, pe tipare existente. Mai nimic nou. Singurele evenimente notabile au fost cele mari şi cu tradiţie sau reinventate în forme mai complexe decât cele deja testate.

Anul a început cu Soirees de la Mode sub forma unui Video Fashion Show. Apoi e de notat discreţia absolută în care Timişoara Fashion Week a mai strecurat o ediţie, fără vreun impact. De-abia depistabilă, mult după ce avusese loc. Sibiu Fashion Week a improvizat şi el o ediţie de supravieţuire. Decentă, dar supusă intemperiilor. De remarcat aici: George Hosbota / Alexandra Calafeteanu şi Atelier Bolero. Suprapunerea cu etapa de raliu a exilat din nefericire SFW din Piaţa Mare, argumentul lor forte. Am mai remarcat – chiar din interior, ca Director Artistic – noua formulă a Romanian Fashion Week, transformată inspirat, la revenirea după 10 ani, în Romanian Creative Week, adăugând modei multe domenii complexe. Show-urile de fashion au fost excelent puse în scenă tehnic şi artistic. Felicitări, Irina Schrotter, producătorul evenimentului de la Iaşi! Mă întristează însă cvasi-anonimatul în care se desfăşoară la Bucureşti Romanian Design Week  după autoexilarea, văzută ca benefică de organizatori dar fără impact şi reacţie în viaţa oraşului, la Combinatul Fondului Plastic. Păcat.

Evenimentul cel mai interesant, pentru mine, a fost Transilvania Fashion Festival de la Cluj. Într-o locaţie de vis, Esplanada Centrului de Cultură Urbană Casino. A fost singurul aflat sub patronajul şi implicit urmărirea pozitivă a unui organism de modă internaţional: European Fashion Council. Beneficiind de mijloace tehnice absolut remarcabile, TFF a luat o nouă dimensiune. Am avut onoarea să-i fiu Directorul Artistic. Felicitări, Matei Miko, producătorul TFF, şi echipei sale de elită! Finalul de an este pus sub semnul celei mai grele pierderi din moda internaţională: dispariţia marelui designer Alber Elbaz în aprilie, de Covid-19. A fost poate cel mai influent creator al primului deceniu al sec XXI. "Alber Elbaz Legacy" a fost tema ultimului mare eveniment din 2021, creat tot ca Video Fashion Show: Soirees de la Mode XXVII.

2022 va începe în forţă cu mult aşteptata Gală AVANPREMIERE, unul dintre marile şi longevivele evenimente autentice din moda românească. Va avea loc la finalul lunii ianuarie, în magnific renovatul Muzeu al Ţăranului Român. Sub ameninţarea "anunţatului" Val 5, să sperăm ca cei 6-8 designeri invitaţi ultra-selectiv cu colecţii pregătite special pentru gală vor beneficia şi de necesara şi dorita prezenţă a publicului iubitor de modă, atât de ostracizat în aceşti 2 ani pandemici. Viitorul sună bine! Eu cred în MODA ROMÂNEASCĂ!

  • Text de ALIN GĂLĂŢESCU, Senior Editor

Alin Gălățescu, Senior editor Zile și Nopți

Alin este analist de Modă și LifeStyle / Creator de Evenimente: SOIREES DE LA MODE, GALA AVANPREMIERE, FASHION MOMENTS, SPRING - SUM­MER - EVENING GALA, BEST NEW COMMERS/ Consilier de Imagine și de Brand / Creator de Proiecte Speciale de Film și Fotografie Arty.

  • Newsletter Zile și Nopți:

Newsletter